MODNI VIZIONAR

Francoski oblikovalec, ki je ustvaril najbolj neverjetne čevlje z visoko peto

Čeprav danes za kralja visokih pet velja Louboutin, je najosupljivejše ženske čevlje že pred stoletjem izdeloval francoski čevljar, ki ga je zgodovina skoraj pozabila.
Fotografija: Andre Perugia se je leta 1937 prvi domislil čevljev brez pete. Več kot 70 let pozneje so njegovo idejo kopirali drugi modni oblikovalci. Foto: Sheila Thomson
Odpri galerijo
Andre Perugia se je leta 1937 prvi domislil čevljev brez pete. Več kot 70 let pozneje so njegovo idejo kopirali drugi modni oblikovalci. Foto: Sheila Thomson

Malo je oblikovalcev, katerih delo uspešno kljubuje zobu časa, a eden takšnih je zagotovo Francoz André Perugia. Znan tudi kot prvi zvezdniški čevljar, je med 20. in 60. leti prejšnjega stoletja obul marsikatera slavna stopala in ustvaril nešteto parov visokih pet, ki jih še danes kopirajo največje modne znamke. 

Njegova domišljija ni poznala meja, podkrepljen s tehničnim znanjem letalske industrije pa je svoje ideje, ki so se marsikomu zdele nemogoče, uresničil v tako elegantnih oblikah, kot jih še ni videl svet. Se spominjate vratolomno visokih čevljev brez pete, ki jih je pred nekaj leti nosila Lady Gaga? Pod prvi takšen model se je podpisal prav Perugia, in to že leta 1937. 

 

Od čevljarskega vajenca do vizionarja 

André Perugia se je rodil 7. marca 1893 v francoski Nici italijanskim staršem. Njegov oče je imel majhno čevljarsko delavnico, kjer je sina izučil obrti. André je imel neverjeten občutek za izdelovanje čevljev in je kmalu prerasel očetovo skromno obrt ter že leta 1909 pri komaj 16 letih ustanovil lastno znamko obutve. Prodajal jo je v izložbi enega izmed hotelov na francoski rivieri, kjer so počitnikovali bogati Parižani. 

PREBERITE ŠE -> Neverjetna zgodba družine, ki je ustvarila najbolj zaželeno torbico na svetu

A Nica ni zadostila sanjam mladega čevljarja, zato je pobral šila in kopita ter odpotoval v Pariz, kjer bi na stranke lahko računal vse leto in ne samo poleti. V francoski prestolnici je odprl čevljarsko delavnico in trgovino ter kmalu pritegnil zanimanje enega najbolj vplivnih modnih oblikovalcev tistega časa Paula Poireta, ki ga je povabil k sodelovanju. 

Z ustvarjanjem čevljev za Poiretove kolekcije so se Perugii na široko odprla vrata modne industrije in od tedaj naprej so se nanj obračali tudi drugi oblikovalci, med njimi sestre Callot, Charles Jourdan, Elsa Schiaparelli, Christian Dior, Pierre Cardin in Hubert de Givenchy, unikatne visoke pete pa so pri njem naročale največje svetovne zvezde, kot so bile plesalka in pevka Josephine Baker, filmski igralki Gloria Swanson in Pola Negri ter francoska kraljica nočnih odrov Mistinguette, ki še danes velja za najbolj plačano performerko tistega časa, in katere dolge noge so burile moško domišljijo.

Stopala izražajo žensko osebnost

Perugia je resnično ljubil ženska stopala in to se je odražalo v njegovem delu. Verjel je, da je iz stopal mogoče razbrati osebnost ženske. »Obraz si lahko zakrije s kozmetiko, a stopala ne lažejo.« je nekoč dejal. V svoji obrti je bil tudi izredno natančen, rekoč: »Par čevljev se mora iziti do popolnosti kot matematična enačba, in biti izdelan do potankosti kot stroj, do zadnjega milimetra.« Tega pristopa se je naučil v letalski proizvodnji, kjer je delal v času prve svetovne vojne, in inženirsko znanje, ki ga je vsrkal tam, mu je koristilo tudi v čevljarstvu, zlasti, ko je razvijal ideje za nove oblike visokih pet. 

In kakšne pete so to bile. Domislil se je čevljev brez pete, čevljev s peto, tanko kot jeklena igla, pa salonarjev, ki so podpirali samo peto in sprednji del stopala, na predelu stopalnega loka pa je zevala praznina. S petami se je poigraval tudi tako, da jih enkrat nadomestil s kroglami, drugič z odpiračem za buteljke. 

Oblikoval je sandale v obliki ribe (po navdihu umetniških del francoskega kubista Georga Braquea), salonarje v obliki maske, plavajoče sandale (kot poklon kubizmu Pabla Picassa) in visoke pete popolnoma prekrite s steklenimi perlicami in kristali. 

Z Elso Schiaparelli, ki je imela prav tako bujno domišljijo kot on in je po navdihu njegovih črnih salonarjev s Salvadorjem Dalíjem naredila klobuk v obliki čevlja, sta prav tako ustvarila kar nekaj nepozabnih visokih pet – med njimi kosmate gležnarje narejene iz opičje dlake, ki so bili poklon umetniškemu delu slikarja Renéja Magritta, pa usnjene sandale s kroglami v podplatu, ki so spominjali na kotalke. 

Andre Perugia je z Elso Schiaparelli ustvaril dolgodlake gležnjarje, ki se jih modne navdušenke ne bi branile niti v letu 2023. Foto: Philadelphia Museum Of Art
Andre Perugia je z Elso Schiaparelli ustvaril dolgodlake gležnjarje, ki se jih modne navdušenke ne bi branile niti v letu 2023. Foto: Philadelphia Museum Of Art

Ustvaril brezčasne čevlje 

Z gotovostjo gre trditi, da brez čevljarskih inovacij, ki se jih je domislil Perugia in njegovega drznega oblikovalskega duha, danes svet ženske obutve ne bi bil, kot ga poznamo. Neprecenljivi pari čevljev tega francoskega genija, ki naj bi se med izdelovanjem celo pogovarjal s svojimi stvaritvami, so in še navdihujejo najbolj znana oblikovalska imena (med njimi tudi Yvesa Saint Laurenta). Čeprav je njegovo delo staro že več kot stoletje, večina njegovih visokih pet še zdaj deluje nadvse moderno, in prav v tem se skriva brezčasnost njegovega oblikovanja. 

PREBERITE ŠE -> Najbolj škandalozne kopalke, zaradi katerih so ženske celo aretirali

Perugia je v čevljarski obrti vztrajal dolgih 77 let. Upokojil se je leta 1970 in takrat napisal tudi knjigo o čevljarstvu, z naslovom Od Eve do Rite Hayworth. Umrl je 22. novembra 1977, star 84 let. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte