MODNA IKONA

Princesa, ki je ustvarila eno najbolj priljubljenih ženskih oblek

Diane von Furstenberg upravičeno pravijo tudi modna princesa. Poročila se je namreč v nemško plemiško družino, aristokratske hobije pa zamenjala z modnim oblikovanjem.
Fotografija: Diane Von Furstenberg leta 1981. Foto: Profimedia
Odpri galerijo
Diane Von Furstenberg leta 1981. Foto: Profimedia

Obleka na preklop je danes tako priljubljeni kos ženskega oblačila, da jo ima v svoji garderobi skoraj vsaka ženska. Pristaja vsem postavam in je izredno udobna, ker se, kot ime razkriva, preprosto preklopi oziroma ovije okoli telesa, pa dopušča tudi, da jo prilagodimo, če se nekoliko zredimo ali shujšamo. 

Kdo se je domislil prvega kroja na preklop, je sicer težko vprašanje. Ideja oblačila, ki ne potrebuje drugega zapiranja, kot to, da ga ovijemo okoli sebe, najverjetneje izvira iz Azije, in sicer iz tradicionalnih kitajskih ogrinjal hanfu in japonskih kimonov, ki jih tam nosijo že tisočletja, medtem ko je obleka na preklop zaradi svoje praktičnosti na Zahodu postala priljubljena šele pred slabim stoletjem, ko se je z idejo v 30. letih prejšnjega stoletja poigravala Elsa Schiaparelli. A da tovrstne kroje danes najdemo domala v vseh modnih trgovinah ne glede na sezono, je kriva belgijska aristokratinja, modna oblikovalka Diane von Furstenberg

Čudežni dojenček 

Diane von Furstenberg se je rodila 31. decembra 1946 v Bruslju kot Diane Simone Michele Halfin. Njeni starši so bili Judje, oče moldavskih korenin Leon Halfin je v Belgijo imigrirali pred drugo svetovno vojno, ko se je v Evropi že krepilo antisemitsko mišljenje, njeno mati Liliane Nahmias, ki je bila Grkinja in članica gibanja proti okupatorju, pa so nacisti ujeli in jo poslali v koncentracijsko taborišče Auschwitz. 

K sreči sta oba preživela holokavst, čeprav je Liliane po grozljivi izkušnji Auschwitza ob izpustu tehtala komaj 25 kilogramov. Zdravniki so ji takrat svetovali, naj nima otrok, saj so se bali, da zaradi slabega zdravstvenega stanja otroka ne bo donosila ali pa bo med porodom umrla. A Liliane se ni ozirala na to in zanosila, 18 mesecev po osvoboditvi iz koncentracijskega taborišča pa povila zdravo deklico Diane. 

Diane je leta 2008 v intervjuju za časopis The Independent o svoji materi povedala, da je bila izredno neomajna in neustrašna ženska, kateri se lahko zahvali za optimističen pogled na življenje.

»Bila je izjemna. Pri 22 je preživela koncentracijsko taborišče in me naučila vedno gledati na pozitivno plat ne glede na to, kaj se mi bo zgodilo. Ko mi je razlagala o taborišču, mi je pripovedovala o tovarištvu med ujetniki. Mislim, da me je hotela zaščititi pred resnico. Ko so jo osvobodili, je tehtala zgolj 25 kilogramov, mene pa rodila komaj čez 18 mesecev. Mislim, da sem bila jaz njena zmaga.« 

Aristokratska ljubezen 

Da bi ji čim bolj odprla vrata k uspehu, sta starša malo Diane poslala na šolanje v Anglijo, kjer je kot deklica obiskovala internat, pri 18 pa se je vpisala na Univerzo v Madridu. Študij v Španiji je kmalu zamenjala za Švico, kjer je na Ženevski univerzi spoznala nemškega princa Egona zu Fürstenberga, sina Tassila zu Fürstenberga iz starodavne plemiške rodbine Fürstenbergov in Clare Agnelli, dedinje Fiatovega imperija. 

S princem sta se zaljubila in po študiju leta 1969 poročila ter preselila v New York, kjer pa Diane ni sedela križem rok, čeprav ji po poroki s plemičem ni bilo treba skrbeti za denar.

"Še isto minuto, ko sem pristala na poroko z Egonom, sem se odločila, da bom imela svojo kariero. Hotela sem ostati oseba zase, ne pa samo ženskica, ki se je dobro poročila," je povedala za časopis New York Times leta 1977.

Začela je oblikovati oblačila (moda jo je zanimala že med študijem) in leta 1972 ustvarila svojo prvo obleko na preklop, potem ko je na televiziji videla voditeljico, ki je imela oblečeno majico na preklop in krilo. Diane je to dalo idejo, da bi združila koncept in iz elastične pletenine naredila obleko, ki bo udobna, a elegantna. 

Obleka, ki je osvobodila ženske 

Dianina obleka na preklop (ali wrap dress, kot je znana v izvirniku) je ženske v hipu prepričala in postala tako priljubljena, da jih je do leta 1975 oblikovalka morala napraviti po 15 tisoč na teden, saj so se prodajale kot vroče žemljice (skupno jih je do leta 1976  prodala kar pet milijonov).

»Imela sem zelo prizemljen izdelek. Moja obleka na preklop je bila kot uniforma, izdelana iz preprostega bombažnega džersija, ki so jo vsi oboževali in nosili,« je leta 1988 povedala The New York Timesu. » Šla sem po ulici in jo videla na 20 ali 30 ženskah vseh velikosti in oblik. Mlade, stare, debele, suhe, revne in bogate. Občutek je bil čudovit.« 

 

Obleka na preklop, kot si jo je zamislila Diane, je bila posebna tako zaradi elastičnega materiala, ki se je oprijel telesa in poudaril obline, kot pisanih vzorcev, ki jih je oblikovala Diane. Bila je tako oboževan modni kos, da je v 70. letih prejšnjega stoletja postala kar nekakšen simbol ženske osvoboditve, saj so se ženske v njej počutile udobno, zapeljivo, elegantno in svobodno.

»To je več kot obleka, je duh ženske,« je oblikovalka leta 2008 povedala The Independentu in ob tem poudarila, da si še zdaleč ne jemlje pravic za izum tega kroja. »Obleka na preklop je izredno zanimiv kulturni fenomen. V bistvu je tako posebna, ker je zelo tradicionalna, kot toga ali kimono, brez gumbov ali zadrg.« 

 

PREBERITE ŠE -> Francoski oblikovalec, ki je ustvaril najbolj neverjetne čevlje z visoko peto

Slavna kot Coco Chanel

Po uspehu tega modnega kosa se je oblikovalka lotila še drugih poslov. Čeprav sta se z možem ločila že tri leta po poroki – izkazalo se je namreč, da je Egon biseksualec – je bilo ime Diane von Furstenberg (po razhodu je obdržala možev priimek, a ga spremenila v bolj mednarodno različico) v drugi polovici 70. let tako slavno kot Coco Chanel.

Oblikovalka je bila redna gostja legendarnega newyorškega kluba Studio 54, kjer se je družila z zvezdniki, kot sta bila umetnik Andy Warhol in igralka Bianca Jagger, v tabloidih pa so o njej pisali tudi zato, ker je bila v zvezah z Richardom Gerom, Warrenom Beattyjem in Ryanom O'Nealom.  

Imela je dovolj denarja in vpliva, da uresniči vse svoje sanje, in tako se je poleg mode preizkusila še v kozmetiki, založništvu, notranjem oblikovanju in hotelirstvu.

Med drugim je ustvarila lastno linijo kozmetičnih izdelkov in svoj prvi parfum poimenovala Tatiana, po svoji hčerki princesi Tatiani von Furstenberg (z Egonom imata tudi sina Alexandra von Furstenberga), izdala več kolekcij izdelkov za dom ter opremila različne hotele po svetu, po selitvi v Pariz v 80. letih prejšnjega stoletja pa odprla tudi francosko knjižno založbo in se podpisala pod kar nekaj knjig (tudi avtobiografskih). 

PREBERITE ŠE -> Najbolj škandalozne kopalke, zaradi katerih so ženske celo aretirali

Preporod obleke na preklop 

Kljub temu da se je kot multipraktik preizkusila v najrazličnejših vodah, pa oblikovalki z ostalimi projekti ni uspelo preseči uspeha ikonične obleke, zato se je leta 1997 odločila prevetriti svojo modno znamko, danes znano kar pod okrajšavo DVF, in ponovno začela izdelovati obleke na preklop. Moda se je sicer močno spremenila, a Dianino obleko so ženske še vedno oboževale. 

Bombažnemu džersiju je oblikovalka dodala še bolj luksuzne različice iz svile, in obleka, ki je v 70. osvobodila ženske, je še danes priljubljeni kos v omarah najvplivnejših žensk na svetu, med njimi jo je večkrat oblekla tudi princesa Kate, nekdanja ameriška prva dama Michelle Obama, Gwyneth Paltrow, Madonna, Jessica Alba, Susan Sarandon, Kate Hudson, Priyanka Chopra, Jennifer Lopez in Whitney Houston

Poročni pakt 

Von Furstenbergova se poleg mode zadnjih dvajset let posveča filantropiji. Leta 2001 se je poročila z medijskim magnatom Barryjem Dillerjem, s katerim sta ustanovila dobrodelno organizacijo The Diller-Von Furstenberg Family Foundation. V enem izmed intervjujev po poroki je razkrila, da sta se z Barryjem zaljubila že konec 70. let, a je minilo več kot dve desetletji, preden sta se znova našla in stopila pred oltar. 

Diane Von Furstenberg s soprogom Barry Diller, leta 2009. Foto: Miro Vrlik Photography/shutterstock
Diane Von Furstenberg s soprogom Barry Diller, leta 2009. Foto: Miro Vrlik Photography/shutterstock

»Vedno je bil v mojih mislih, čeprav sem bila v zvezah z drugimi moškimi. Verjela sva, da bova nekega dne spet skupaj, rekla sva si, da se bova poročila, ko bova stara. No, potem pa je prišel njegov rojstni dan, in ker nisem vedela, kaj naj mu podarim, sem mu ponudila, da se poročiva na njegov praznik. Šla sva na magistrat, poklicala najine otroke in mojega brata in se poročila.« 

Preberite še:

V prodaji