OTTAVIO MISSONI

Dalmatinec, ki je ustvaril modni imperij, ki ga poznajo vsi

Eden najbolj slovitih italijanskih modnih oblikovalcev je bil po rodu Dalmatinec.
Fotografija: Modni oblikovalec Ottavio Missoni v svoji hiši v Sumiragu, blizu Milana, oktobra 2012. Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Modni oblikovalec Ottavio Missoni v svoji hiši v Sumiragu, blizu Milana, oktobra 2012. Foto: Jure Eržen/Delo

Ni vam treba biti modni poznavalec, da poznate ime Missoni. Italijanska modna hiša, znana po pleteninah pisanih vzorcev, je konec 60. let prejšnjega stoletja s svojimi drznimi kreacijami tako obnorela svet, da je dolgo časa vladala kar prava Missoni manija in so njihove unikatne živahne modne kose nosili največji zvezdniki 70. let, številne modne znamke pa še danes kopirajo legendarno cikcak pletenje in mojstrsko mešanje barvnih odtenkov. A morda je najbolj zanimivo dejstvo rodbine Missoni to, da je bil ustanovitelj oblikovalskega imperija po rodu Dalmatinec iz Dubrovnika. 

Dalmatinec z italijanskim potnim listom 

Ottavio Missoni se je rodil 11. februarja 1921 v Dubrovniku, v tedanji Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Njegova mama je bila hrvaška plemkinja iz Rogoznice, grofica Tereza Da Vidovich, njegov oče Vittorio Missoni pa furlanski kapitan ladje, ki je prepotoval svet. V Dubrovniku so živeli v veliki vili, ko je bil Ottavio star šest let, pa so se preselili v Zadar, kjer se je že kot deček navdušil nad športi vseh oblik, poleg vodnih tudi nad tekom. 

Ker si je Italija po prvi svetovni vojni prisvojila Zadar, je Ottavio odrasel v italijanskem duhu in se pri 14 letih tudi priključil italijanski atletski selekciji, pod okriljem katere je nato osvojil kar nekaj svetovnih odličij in leta 1948 nastopil celo na poletnih olimpijskih igrah v Londonu. Tam je spoznal tudi bodočo soprogo Italijanko Rosito Jelmini, a kljub temu, da sta si po poroki dom ustvarila v Italiji, ni nikoli pozabil na svoje hrvaške oziroma dalmatinske korenine, kot se jih je rad spominjal. 

V intervjuju za Sobotno prilogo leto pred smrtjo je ponosno dejal: »Jaz sem Dalmatinec z italijanskim potnim listom,« prav tako pa je v častitljivi starosti 91 let še vedno znal govoriti hrvaško. »Moja mama mi je vedno ponavljala: Nikoli ne pozabi svojega maternega jezika. Nemoj nikada zaboraviti svoj materni jezik,« je priznal. 

PREBERITE ŠE -> Napolitanski plemič, ki je ustvaril obleko, v kateri so pokopali Marilyn Monroe

Od trenirk do imperija pletenin

Morje in barve Dalmacije je tako nosil v srcu in jih kasneje prelil v svoje modno oblikovanje, a tega morda sploh ne bi bilo, če se ne bi zaljubil v potomko tekstilne družine, ki je v Lombardiji imela proizvodnjo svilenih šalov. Sicer se je Ottavio takoj po drugi svetovni vojni, ki jo je preživel kot vojak v službi italijanske vojske in bil v bitki v Egiptu celo zajet ter zaprt s strani Angležev, za kratek čas preselil v Trst.

Tu si je mladi Dalmatinec namesto avtomobila raje kupil pletilni stroj in s kolegom Giorgiem Oberwegerjem, s katerim sta bila skupaj v italijanski atletski reprezentanci, sta oblikovala kolekcijo trenirk, poimenovano Venjulia, ki je postavila nove trende na področju športnih oblačil – v dizajn je Ottavio namreč vključil patent in zadrge. 

A prava prelomnica v njegovem modnem oblikovanju se je zgodila leta 1953, ko sta z 11 let mlajšo soprogo Rosito po poroki odprla delavnico blizu Vareseja, severno od Milana, v kateri sta na treh pletilnih strojih začela ustvarjati pisano dediščino Missoni. Iz Ottavia so vrele ideje za barve, vzorce in vrste materialov (od bombaža in volne do svile in viskoze), Rosita pa se je posvečala oblikovanju tekstila in krojenju. 

Škandal na modni pisti

Barvite vzorčaste kreacije sta sprva prodajala v milanskih veleblagovnicah z oblačili, odločilni preboj pa se jima je zgodil leta 1966, ko sta bila povabljena, da svoje modne kose prvič predstavita na modni reviji v palači Pitti v Firencah. Tam sta povsem nenačrtovano sprožila škandal, ko je Rosita, nezadovoljna, da se skozi kreacije vidijo beli nedrčki (spodnje perilo v kožni barvi takrat ni bilo nekaj običajnega), manekenkam naročila, naj jih slečejo in se po modni pisti sprehodijo oblečene samo v Missoni brez spodnjega perila. 

Nihče naj ne bi vedel za to drznost, če ne bi močne odrske luči pletenih kreacij spremenile v prosojne, ki so razkrile linije manekenskih teles. Firenški organizatorji so bili ogorčeni in so Missonijevima zaprli vrata za prihodnje sodelovanje, pripetljaj pa je postal dovolj velika novica, da je o kolekciji začel govoriti ves svet, ki je odtlej hrepenel po znamki Missoni. 

In res je Missoni zlasti v 70. letih veljal za pravi statusni simbol. Pisane pletenine najrazličnejših krojev so nosile tako slavne manekenke (tudi Twiggy) kot vplivne ženske tedanjega časa (med njimi nekdanja prva dama ZDA Jackie O.), pa tudi filmski in glasbeni zvezdniki (denimo pevec Queenov Freddie Mercury). 

 

Interier in umetnost s podpisom Missoni

Ottavio in Rosita sta leta 1970 odprla svoj prvi ameriški butik v trgovini Bloomingdale's v New Yorku, na začetku 80. let pa ženskim in moškim oblačilom dodala še kolekcijo tekstilnih in dekorativnih izdelkov za dom, ki so priljubljeni še danes. Leta 1983 je Ottavio svojo kreativnost prelil tudi na odrske deske in po naročilu milanske Scale ustvaril kostume za opero Lucia di Lammermoor, v kateri sta nastopili dve največji operni zvezdi tedanjega časa – Luciano Pavarotti in Luciana Serra

Rosita in Ottavio Missoni pred družinsko hišo v Sumiragu, blizu Milana, oktobra 2012. Foto: Jure Eržen/Delo
Rosita in Ottavio Missoni pred družinsko hišo v Sumiragu, blizu Milana, oktobra 2012. Foto: Jure Eržen/Delo

Izredno zanimanje za Missonijev ustvarjalni opus je bil tudi na področju umetnosti, kjer so številne svetovne umetniške ustanove prepoznale Ottavijevo genialno mešanje barv in vzorcev ter njegove umetniške tapiserije, ki jih je ustvarjal poleg mode, širši javnosti predstavile na razstavah od New Yorka do Tokia.  

Družinska tragedija

Leta 1996 sta zakonca Missoni posel predala svojim trem otrokom, sinovoma Vittoriu in Luci ter hčerki Angeli, ki so modni imperij uspešno vodili vse do tragedije januarja 2013, ko je najstarejši Vittorio z ženo Maurizio skrivnostno izginil v poletu nad otočjem blizu Venezuele. Izkazalo se je, da je letalo strmoglavilo, posmrtne ostanke žrtev pa so reševalci odkrili šele mesece po nesreči. 

Preden jim je uspelo identificirati najstarejšega sina, so Ottavia 1. maja, 12 dni po 60. obletnici poroke z Rosito, zaradi težav s srcem, hospitalizirali, tedaj 92-letni oblikovalec pa je nato mirno umrl na svojem domu 9. maja 2013. Prihranjena mu je bila potrditev, da je njegov sin resnično umrl v tragičnem poletu. 

Manjšinski delež modne hiše Missoni, ki je bila vse do nedavnega v popolni lasti italijanske družine, je od leta 2018 v rokah delniške družbe iz Milana, na čelu podjetja pa je še vedno Ottavijeva potomka, hčerka Angela Missoni

Preberite še:

V prodaji