SLADKOR IN GUBE

Sladkor dejansko uničuje in stara našo kožo: To so znaki, da ga uživate preveč

Gotovo ste že zasledili kozmetične reklame, ki svarijo, da sladkor povzroča gubice. Pa to res drži ali gre zgolj za še eno strategijo lepotne industrije?
Fotografija: Pogosto uživanje sladkorja lahko na koži obraza pusti resne posledice. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Pogosto uživanje sladkorja lahko na koži obraza pusti resne posledice. Foto: Shutterstock

Da je sladkor odgovoren za staranje našega organizma, znanstveniki vedo že nekaj časa. Raziskave so namreč pokazale, da uživanje sladkorja v telesu povzroči proces, imenovan glikacija, ki na nek način napade eno najpomembnejših beljakovin v našem telesu – kolagen

Glikacija se zgodi, ko sladkorji, zlasti glukoza, vstopijo v naš krvni obtok in se vežejo na beljakovine, s tem pa tvorijo nove molekule, ki so jih znanstveniki poimenovali končni produkti napredne glikacije (ali na kratko AGE). Enačba je preprosta, več sladkorja kot zaužijemo, več beljakovin v našem organizmu je napadenih in več AGE-jev nastane. 

Med vsemi beljakovinami, ki jih premoremo, sta najbolj dovzetni za poškodbe prav kolagen in elastin, proteina, ki našo kožo delata napeto in elastično.

Glikacija ti dve beljakovini ne samo poškoduje, da postaneta krhki in izsušeni, ampak ima celo moč, da spremeni njuno obliko. V telesu imamo namreč več vrst kolagena, in sicer kolagen tipa I, II in III. Tip III je najbolj stabilen in odporen, vendar pa se v procesu glikacije ta močni tip kolagena zlahka spremeni v tip I, ki je precej bolj lomljiv in podvržen poškodbam.  

Marsikdo ne ve, da se ogromno sladkorja skriva v pijačah. Tudi najbolj zdravi napitki lahko v sebi skrivajo nepotrebne količine tega krivca za staranje. Foto: Shutterstock
Marsikdo ne ve, da se ogromno sladkorja skriva v pijačah. Tudi najbolj zdravi napitki lahko v sebi skrivajo nepotrebne količine tega krivca za staranje. Foto: Shutterstock

Poškodbe vidne po 35. letu

Zato ni naključje, da je koža ljudi, ki uživajo veliko sladkorja, videti izsušena in pusta ter sčasoma tudi zgubana. Dermatologi pravijo, da je to neposredni odraz tega, kar se dogaja v našem telesu, ko glikacija uničuje kolagen in elastin namreč koža izgublja elastičnost in napetost, kar vodi v povešanje in nastanek gub.

Glede na študije, ki so jih izvedli doslej, se znanstveniki strinjajo, da se te poškodbe na naši koži navzven začnejo kazati okrog 35. leta. A to še ni vse.

Glikacija v telesu povzroči še eno neprijetno stvar, so ugotovili strokovnjaki. Odkrili so, da molekule AGE organizmu preprečijo, da bi aktiviral njemu naravne antioksidativne encime, s katerimi se bori proti različnim zunanjim dejavnikom, ki povzročajo staranje, med njimi so onesnaženje, modra svetloba, pa tudi UV-žarki.

Strokovnjaki so tako prepričani, da so osebe, ki uživajo veliko sladkorja, bolj izpostavljene sončnim poškodbam kože, za katere pa vemo, da povzročajo ne samo kožnega raka, ampak predvsem pospešeno staranje kože. 

Skupina ljudi, ki je zelo dovzetna za nastanek AGE, so tudi diabetiki. Raziskave so pokazale, da lahko imajo v koži celo do 50-krat več molekul AGE, kot zdravi ljudje, kar seveda povzroča še večje poškodbe kolagena in elastina.

Proces glikacije lahko diabetiki s pravo dieto in zdravili uspešno uravnavajo, vendar pa je pospešeno staranje kože lahko znak diabetesa. Strokovnjaki pravijo, da so pri ljudeh, ki so imeli dolga leta neodkrito sladkorno bolezen, pogosti izrazitejši vidni znaki staranja.  

PREBERITE ŠE -> Zato so Azijke videti tako mladostne: Uporabljajo ta kozmetični izdelek

Znaki, da vam sladkor stara kožo 

Kako torej prepoznati, ali se vaša koža stara normalno, ali pa ji nemara pri tem »pomaga« sladkor. Dermatologi pravijo, da bodite po 35. letu starosti pozorni na naslednje znake: 

  • Površina kože je videti trda in svetleča, namesto polna in napeta.  
  • Nad zgornjo ustnico se vam začnejo risati gubice. 
  • Gube se vam začnejo poglabljati na mestih nasmeha, zlasti na nasolabialnem predelu, ki poteka od zunanjih kotičkov spodnjega dela nosu do kotičkov ustnic. 
  • Na koži se vam začnejo pojavljati barvne spremembe in pigmentni madeži. 
  • Koža na predelu čeljusti se vam začne povešati, podbradek, ki ga morda prej sploh niste imeli, je kljub temu, da se niste zredili, bolj opazen. 

Pusta in suha koža, povešenost na predelu čeljusti, gubice na čelu in na nasolabialnem predelu ter pigmentni madeži so lahko znaki, da uživate preveč sladkorja. Foto: Shutterstock
Pusta in suha koža, povešenost na predelu čeljusti, gubice na čelu in na nasolabialnem predelu ter pigmentni madeži so lahko znaki, da uživate preveč sladkorja. Foto: Shutterstock

Če ste pri sebi opazili katero od naštetih sprememb, je vzrok lahko preveliko uživanje sladkorja. A preden odločno nasprotujete temu, rekoč, da ne jeste sladic in si ne sladkate jedi ter pijač, naj vas opozorimo, da večina ljudi ogromno sladkorja zaužije, ne da bi se to sploh zavedali.

Živila iz bele moke denimo se v našem telesu hitro absorbirajo v krvni obtok in povzročijo nenaden skok sladkorja. Prav tako kar 80 odstotkov procesirane hrane, tudi tiste slane, ki nima sladkega okusa, vsebuje dodane sladkorje. Ogromno sladkorja, kar med 30 in 40 odstotki dnevno, pa ljudje v telo vnesejo tudi s pijačo – če seveda ne prisegajo zgolj na pitje navadne vode. 

Dobra novica je, da ni nikoli prepozno, da začnemo odpravljati poškodbe, ki jih na koži povzroča sladkor. Najboljša preventivna strategija je seveda, da postanemo pozorni na to, kaj jemo in v telo vnesemo čim manj sladkorjev oziroma poiščemo alternative enostavnim sladkorjem, ki se bodo prebavljale dlje in upočasnile proces glikacije. 

Na glikacijo v koži lahko vplivamo tudi s kozmetiko, ki vsebuje določene sestavine. Takšni sta denimo spojini aminoguanidin in alistin, za katere so raziskave potrdile, da blokirajo nastanek molekul AGE. Obstoječe poškodbe kolagena in elastina pa lahko popravimo z uporabo kozmetičnih izdelkov z aktivnimi sestavinami, kot so retinoidi in vitamin C ter E. 

Preberite še:

V prodaji