NEGA KOŽE

Azelaična kislina: sestavina za lepšo kožo, ki je prepričala številne dermatologe

Če se izgubljate med retinoli, peptidi, AHA in BHA kislinami, pozornost namenite azelaični kislini in z njo vstopite v svet nege kože.
Fotografija: Strokovnjakinje s področja kozmetologije se že nekaj let navdušujejo nad azelaično kislino. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Strokovnjakinje s področja kozmetologije se že nekaj let navdušujejo nad azelaično kislino. Foto: Shutterstock

Azelaična kislina je za mnoge kozmetologinje in dermatologinje najbolj priljubljena kislina, čeprav (še) ni tako znana kot recimo hialuronska ali salicialna. A njeni učinki so po besedah strokovnjakov izjemni, najboljše pri azelaični kislini pa je to, da je vsestranska. »Zakaj pomisliti na azelaično kislino? Vprašajmo se raje, zakaj ne," hvalospev v vse uporabni kislini na svojem YouTubu kanalu začne priznana kozmetična dermatologinja dr. Shereene Idriss.

Gre za kislino, ki je prisotna v rži, pšenici in ovsu. Zaradi svojih učinkovin pa se vedno bolj uporablja tudi v kozmetičnih izdelkih. Ima sposobnost obnavljanja kože ter tako hitreje odpravlja posledice mozoljev in tudi preprečuje nastajanje novih.

Dr. Shereene Idriss pravi, da je azelaična kislina ena bolj varnih kislin in zato primerna tudi za tiste z izredno občutljivo kožo. "Vseeno pred običajno uporabo naredite test na majhnem predelu obraza, recimo pri ušesu. A to kislino res brez zadržkov priporočim tudi tistim z izredno občutljivo kožo. Torej je že to, upam, neko zagotovilo," pravi dermatologinja.

Kozmetologinja dr. Sam Bunting pa za začetek priporoča, da prva dva tedna azelaično kislino nanašamo vsak drugi dan. Po tem pa vsak dan.

Azelaična kislina ima več učinkov, cilja pa na tiste celice, ki so preveč produktivne. Torej, če se vam koža preveč masti, bo umirila to maščenje, če imate hiperpigmenatcije, azelaična kislina to minimalizira.

Odkritje ob zdravljenju melazme

Učinke azelaične kisline so odkrili ob zdravljenju melazme in hiperpigmentacije, ob zdravljenju so odkrili njene antibakterijske učinke, saj so ljudje, ki so se zdravili z azelaično kislino, imeli manj izbruhov aken. In tako opazili pozitivno povezavo azelaične kisline z zdravljenjem aken. V višjih odstotkih, nad deset, se torej azelaična kislina uporablja predvsem za zdravljenje aken, hiperpigmentacij in rozacee.

Azelaična kislina je primerna za zdravljenje rozacee. Odpravlja tudi pigmentne madeže in melazmo. Foto: Shutterstock
Azelaična kislina je primerna za zdravljenje rozacee. Odpravlja tudi pigmentne madeže in melazmo. Foto: Shutterstock

Delovanje azelaične kisline

Azelaična kisilna je antioksidant. Uravnava produkcijo kožnih celic in tako zmanjšuje maščenje por in posledično nastajanje črnih ogrcev. Zaradi učinkovin je tako primerna tudi za tiste, ki sicer nimajo problematične kože, a zagotovo si vsi želimo bolj gladke in sijoče kože. Po uporabi azelaične kisline boste namreč opazili, da je vaša koža bolj svetla, ten bo poenoten.

Azelaična kislina deluje tudi protivnetno, tako zmanjšuje rdečico. Odlična za tiste, ki so nagnjeni k izbruhom aken in imajo hkrati občutljivo kožo, ki slabo prenaša retinole.

In seveda, vsi ti učinki delujejo tudi v korist upočasnjenemu staranju kože. Zato je brez zadržkov lahko del anti-age rutine.

Kislina, ki je prah

Če boste pri uporabi izdelka z azelaično kislino opazili učinek rahlega pilinga, je to zato, ker je ta kislina v svoji osnovi v obliki prahu. Prav zaradi tega je lahko nekomu uporaba neprijetna, v vsakem primeru pa je za vidne rezultate potrebno nekaj vztrajanja.

Najbolj idealna koncentracija v izdelkih je med 10 do 20 odstotkov azelaične kisline. Brez recepta se lahko dobi le do 10 %, višji odstotki se dobijo le predpisani na recept. "Pri 15 % koncentraciji v gelu se je pokazala bistveno boljša absorpcija kot pri 20 odstotni. Kar nam pove, da številke niso vse," izpostavi Idrissova.

PREBERITE ŠE -> To je najbolj preizkušena sestavina, ki resnično zavira staranje kože

Napake, ki se jim raje izognimo

Tudi dr. Sam Bunting azelaični kislini pripisuje vsestranskost, a opozarja na napake pri uporabi, zaradi katerih se lahko zgodi, da učinki ne bodo vidni. Prva napaka je nekonsistentnost. Azelaično kislino moramo, če želimo rezultate, uporabljati prav vsak dan.

Kombiniranje z nekaterimi aktivnimi sestavinami je lahko problematično, a še zdaleč ne tako kot pri retinolih.

»Azelaična kislina bistveno bolj odpušča naše napake. Vseeno pa se lahko zgodi iritacija v obliki srbečice ali rdečice. Zato je pomembno, da začnemo previdno. To pomeni prva dva tedna polovični odmerek vsak drugi dan,« svetuje Buntingova. Po dveh tednih pa, kot zapisano, azelaično kislino uporabljamo dnevno.

V prosti prodaji boste našli izdelke, ki vsebujejo 10 odstotno formulacijo. Foto: Shutterstock
V prosti prodaji boste našli izdelke, ki vsebujejo 10 odstotno formulacijo. Foto: Shutterstock

Ob začetku uporabe je povsem možno, da vas bo koža nekoliko pekla, kar je po besedah Buntingove za začetnike povsem normalno. Tisti, ki ima občutljivo kožo, mu bo ta pekoči občutek verjetno poznan od uporabe drugih aktivov, a bo s časoma vedno manj izrazit, kar pomeni, da se njihova kožna bariera krepi. Kar je zagotovo dober znak. Opevana kislina je namreč primerna skorajda za vsakega z občutljivo kožo.

Naslednja napaka, na katero opozarja Buntingova, je plastenje. Nič dobrega ne bomo naredili, če bomo plastili preveč aktivov. Buntingova svetuje, da ko uporabljamo azelaično kislino, sploh ne uporabljamo AHA kislin. Azelaična kislina se dobro obnaša v povezavi z retinoli, BHA kislinami in vitaminom C, a strokovnjakinja svetuje, da vsaj na začetku uporabo časovno razdelimo, na jutro in večer. Torej, vsaj na začetku na azelaično kislino ničesar ne plastimo.

PREBERITE ŠE -> Tika Hribar: Lačna sem tega, da sem nekomu koristna in to je droga

Kako jo uporabljamo?

Nanašamo jo na očiščeno, suho kožo. Če sočasno kombiniramo z vitaminom C, tega nanesemo najprej. A pozor, plastenja se lotimo po tem, ko smo azelaično kislino že uvedli v našo dnevno rutino. Tudi če imamo problematičen le del obraza, ki ga želimo ozdraviti, recimo aknasto brado ali rozaceo okoli nosu, azelaično kislino nanesemo po celem obrazu, saj vsesplošno pozitivno učinkuje na kožo.

Nanesemo za konico prsta (del od konice prsta do prvega členka) izdelka z azelaično kislino. Dermatologinja Sam Bunting pri nanašanju uporablja tehniko 13 točk: tri točke po čelu, po tri točke na vsako lice, dve na brado in dve na nos (na vsako stran nosu po eno). Tako jo bomo enakomerno razporedili in se izognili, da bi zaradi prevelikega odmerka na enem mestu prišlo do draženja. Pozorni bodite na predel oči, prav tako ne nanašajte preblizu ustnic.

Torej, če se šele spogledujete z uporabo aktivov, je azelaična kislina zagotovo primerna, da se z njo podate v svet nege kože. Rezultati sicer ne bodo vidni takoj, tako kot niso pri praktično katerikoli sestavini. Raziskave kažejo, da se stanje na koži pri več kot polovici uporabnikov popravi po 12. tednih redne uporabe. Pri manjših težavah pa bodo učinki azelaične kisline vidni še hitreje. Vztrajnost se bo zagotovo obrestovala s čisto, sijočo, poenoteno in bolj gladko kožo.

Preberite še:

V prodaji