PAMETNA NEGA

To je najbolj preizkušena sestavina, ki resnično zavira staranje kože

Retinoidi so najboljša sestavina, ki učinkovito spodbuja nastajanje kolagena v naši koži, kar so različne raziskave skozi leta potrdile znova in znova.
Fotografija: Retinoidi na dolgi rok dejansko izboljša strukturo in kakovost kože. Foto: Popcorner/shutterstock
Odpri galerijo
Retinoidi na dolgi rok dejansko izboljša strukturo in kakovost kože. Foto: Popcorner/shutterstock

Če ste v zadnjih nekaj letih vsaj malo sledili kozmetičnim inovacijam, ste gotovo že slišali besedo retinol. Na prodajnih policah je zdaj na voljo že veliko izdelkov s to kozmetično sestavino, a je večina potrošnikov še vedno zmedena, kaj zares pomeni, za kaj je dobra in kako jo uporabljati. 

O retinolu, ki je pravzaprav samo eden izmed derivatov vitamin A, skupno ime zanje pa je retinoidi, kroži tudi veliko mitov in neresnic, še posebno ta, da ni primeren za vsakega. A retinoidov je več vrst, obstajajo pa tudi takšne, ki bodo zadovoljile najbolj občutljivo kožo, zato si preberite, katerega izbrati.   

Zakaj sploh uporabljati retinoide? 

Priznana ameriška kozmetična dermatologinja dr. Shereene Idriss meni, da so retinoidi najboljša stvar za nego kože, ki na dolgi rok tudi zavira njeno staranje. So pravzaprav najbolj preizkušena sestavina, ki učinkovito spodbuja nastajanje kolagena v naši koži, kar so različne raziskave skozi leta potrdile znova in znova. 

Kolagen je beljakovina, ki jo najdemo tako v kosteh, mišicah, kitah in vezeh kot tudi v laseh in koži ter je razlog, da je naša koža napeta in gladka. Ker nastajanje kolagena v našem telesu z leti upada, to vpliva tudi na videz kože, ki s pomanjkanjem kolagena izgublja elastičnost, se poveša in lahko postane bolj suha. 

Bi ta problem lahko rešili preprosto z dodajanjem kolagena, vsebuje ga namreč precej kozmetičnih izdelkov? Zagotovo ne, opozarja dr. Idriss. Molekule kolagena v kremah, serumih in drugih preparatih so namreč prevelike, da bi prodrle globoko pod kožo, zato ostanejo na njeni površini in tako samo na videz izboljšajo tonus kože, ko izdelek sperete, pa učinka ni več. Retinoidi po drugi strani pa so veliko manjši in brez težav prodrejo v kožo ter tam spodbujajo nastanek kolagena, kar na dolgi rok dejansko izboljša strukturo in kakovost kože. 

Še ena dobra stvar retinoidov je ta, da spodbujajo obnovo kožnih celic in tako preprečujejo mašenje por ter nastanek ogrcev in mozoljev. Pravzaprav so retinoide sprva predpisovali mladostnikom kot sredstvo proti aknam (in še danes jih lahko za to dobite na recept), kasneje pa so dermatologi opazili tudi njihov učinek proti staranju kože. Z redno uporabo retinoidov bo koža tako videti lepša, bolj sijoča in bolj gladka. 

Pozorno berite sestavine izdelkov in izberite takšne, ki vsebujejo retinoid, ki bo najbolj ustrezal vaši koži. Foto: Matej Kastelic/shutterstock
Pozorno berite sestavine izdelkov in izberite takšne, ki vsebujejo retinoid, ki bo najbolj ustrezal vaši koži. Foto: Matej Kastelic/shutterstock

Vrste retinoidov in katerega izbrati 

Kot smo že omenili, so retinoidi derivati vitamina A. V grobem se delijo na aktivne in neaktivne oblike. Aktivna oblika, ki je tudi naravno prisotna v naši koži, je retinojska kislina ali Tretinoin. Ima največji učinek na proizvodnjo kolagena in je najmočnejša. Ostali retinoidi, ki jih boste zasledili v kozmetiki, pa so neaktivni in se morajo v koži najprej pretvoriti v retinojsko kislino, da lahko vplivajo na kolagen. Govorimo o retinalu (Retinaldehyde), retinolu in estrih retinola, ki se v kozmetičnih izdelkih pojavljajo pod imeni Retinil Propionate, Retinyl Palmitate in Retinyl Acetate. Med vse temi so estri retinola najšibkejši (saj se morajo najprej pretvoriti v retinol, nato v retinal in šele na koncu v aktivno retinojsko kislino), retinol je nekaj vmes (je približno 10-20-krat šibkejši od retinojske kisline), retinal pa je najmočnejša neaktivna oblika retinoidov. 

Posebej velja omeniti tudi retinoid, ki so ga dermatologi razvili v zadnjih letih in se imenuje Hydroxypinacolone Retinoate (HPR). Gre za ester retinojske kisline in je po moči in učinkovitosti podoben aktivni retinojski kislini, a manj dražilen in tako primeren za tiste, ki retinojske kisline ne prenašajo. HPR najdete tudi v nekaterih slovenskih kozmetičnih izdelkih. 

PREBERITE ŠE -> Na obisku pri Danici Zorin Mijošek, direktorici Kozmetike Afrodita

Manj je več 

Zdaj, ko veste, kateri izmed retinoidov je najmočnejši, se bo marsikdo pognal v lov za retinojsko kislino, kar je lahko velika napaka. Moč retinoida namreč poveča verjetnost, da se bo koža nanj odzvala negativno (z vnetjem, rdečico in luščenjem). Če se z retinoidi srečujete prvič, je torej priporočljivo, da najprej preizkusite najbolj blage različice in se počasi premikate k močnejšim glede na reakcijo vaše kože. 

Ko izbirate kozmetične izdelke z retinoidi, bodite pozorni tudi na njihov odstotek. Znamkam, ki na embalaži ne navajajo, koliko retinola vsebuje izdelek, se je bolje izogniti. Višja številka na embalaži pa prav tako ne pomeni vedno visokega deleža čistega retinola, saj nekatere znamke retinol zmešajo v kompleks in nato navedejo odstotek celotnega kompleksa. Ko med seboj primerjate izdelke, torej pozorno berite navodila. Količine čistega retinola se običajno gibljejo med 0,1 in 0,3 odstotke. 

Ni vsak izdelek z istim retinoidom enak, pozorni bodite tudi na količino v odstotkih. Foto: Svetolk/shutterstock
Ni vsak izdelek z istim retinoidom enak, pozorni bodite tudi na količino v odstotkih. Foto: Svetolk/shutterstock

Kako pogosto in kdaj uporabljati retinoide? 

Pri retinoidih si velja zapomniti pravilo, da redna uporaba prinese boljše rezultate kot intenzivna uporaba, opozarja ameriška dermatologinja dr. Idriss. To v praksi pomeni, da je bolje uporabljati blage estre retinola vsak dan kot pa retinojsko kislino samo enkrat na teden. Začnite torej previdno in počasi, najprej samo en ali dva večera na teden, nato dodajte še en večer in še enega, dokler ne boste dosegli, da vam bo izbrani retinoid udobno uporabljati vsak večer. 

Zakaj govorimo o večerih? Zato, ker retinoidi povečajo občutljivost kože na sončno svetlobo. Dolgo je veljal celo mit, da jih poleti ne smemo uporabljati, a to ne drži, pove dr. Idriss, dokler smo dosledni pri zaščiti kože pred soncem. Če ne uporabljate sončne kreme za obraz vsak dan (in svetujemo, da jo, ker je to res najboljši način, da jo obvarujete pred staranjem), jo morate nujno uporabiti vsaj takrat, ko ste večer prej na kožo nanesli retinoide. Če tega ne boste storili, še tako močni retinoidi v vaši kozmetiki ne bodo prinesli rezultatov, ker jih bodo UVA- in UVB-žarki vsak dan sproti brisali. 

Torej, retinoide brez strahu uporabljajte tudi poleti, a vedno le zvečer. Če jih boste preizkusili prvič in se bojite kožne reakcije, pa je odličen čas za začetek jesen, ko se boste manj izpostavljali soncu, temperatura in vlaga v zraku pa sta idealni, da ne bosta dodatno razdražila vaše kože med eksperimentiranjem. 

Naj vas sčasoma tudi ne bo strah poseči po močnejšem retinoidu. Če vaša koža dobro prenaša ester retinola vsak večer, poskusite en dan zamenjati z retinolom ali HPR in če vam to ne bo povzročilo neprijetnih občutkov, stopnjujte uporabo močnejšega retinoida na večkrat na teden. Skratka, poslušajte in opazujte svojo kožo, in naj se vam ne mudi doseči rezultate v nekaj dneh ali tednih. Uporaba retinoidov je tek na dolge proge, opozarja dr. Idriss, zato lahko traja nekaj mesecev, preden boste iz enega večera z retinoidi prešli na dva ali tri. 

PREBERITE ŠE -> Lažne obljube o hialuronski kislini in drugi miti, ki jim nasedamo, ko kupujemo kozmetiko

Kako nanašamo retinoide in s čim jih ne smemo kombinirati? 

Retinoidi so na voljo v obliki serumov, dodajajo pa jih tudi vlažilnim kremam. Oboje lahko nanesete na čisto kožo, če ste bolj občutljivi ali se z retinoidi šele spoznavate, pa kože prej nikar ne dražite s pilingi ali močnimi čistili. 

Če ob nanosu seruma z retinoidi na obrazu čutite pekoč občutek ali pikanje, lahko pod retinoidom najprej nanesete vlažilno ali hranljivo kremo ali celo mineralno olje (na primer vazelin), s čimer boste omilili draženje. Če vaša koža ni občutljiva, pa nanesite najprej izdelek z retinoidom, nato pa nanj nanesite vlažilno ali hranilno kremo, ki bo vašo kožo oskrbela z veliko vlage, saj je noč najboljši čas, da koži povrnemo vse tisto, kar izgublja čez dan. 

Na katere predele ne smemo nanašati retinoidov? 

Retinoide je priporočljivo nanašati na vse predele, kjer se koža hitro stara, torej obraz, vrat, dekolte in tudi zgornja stran dlani. A ker so nekateri izmed teh predelov (okoli oči, ust in dekolte) bolj občutljivi od drugih, bodite z uporabo retinoidov na njih previdni. Na kožo okoli oči lahko najprej nanesete vlažilno kremo ali vazelin, šele nato retinoid, ali pa izberete nežnejši izdelek z retinoidi, ki je namenjen prav predelu okoli oči, svetuje dr. Idriss in dodaja, da se predelu okoli ust lahko tudi povsem izognete, če boste po prvi uporabi opazili, da se vam koža tam lušči. 

PREBERITE ŠE -> To so kožne spremembe, ki lahko pomenijo, da imate raka

Posebno opozorilo

Zdaj veste domala vse, kar je potrebno, da se brezskrbno potopite v čudoviti svet retinoidov. Zapomnite si, vztrajnost je ključna, ne obupajte po nekaj tednih in poiščite izdelek, ki ga boste z veseljem uporabljali vsak dan, saj bo le to prineslo dolgoročne rezultate. 

Retinoide lahko v svojo negovalno rutino vključi vsak, razen nosečnice in doječe matere ter osebe, ki so alergične na retinoide. Pri vseh drugih starostne omejitve ni, pravzaprav prej, kot začnete, boljše je. Pri 20 marsikomu morda še ni tako mar za gubice, a kot smo že povedali, retinoidi tudi izboljšujejo teksturo kože in odpravljajo nepravilnosti, zato niso samo odlično orožje proti staranju, ampak vsestranska kozmetična sestavina, ki bi jo bilo škoda zanemariti. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte