LEPOTA

Peptidi: Molekule, s katerimi ohranjamo mladosten videz

Peptide radi imenujejo tudi lepotne molekule. Delujejo ciljano, prednost pa je, ker so do skorajda vsake kože prijazni.
Fotografija: Peptidi lahko naredijo marsikaj, a vedeti moramo, kaj sploh želimo od njih. Foto: Lyubov Levitskaya/Shutterstock
Odpri galerijo
Peptidi lahko naredijo marsikaj, a vedeti moramo, kaj sploh želimo od njih. Foto: Lyubov Levitskaya/Shutterstock

Peptidi so aktivne molekule, ki so sestavine vseh živih organizmov, brez njih življenje ne bi obstajalo. Igrajo zelo pomembno vlogo v številnih bioloških procesih. Sestavljeni so iz aminokislin, iz dveh do kar petdeset aminokislin, skupaj povezani peptidi pa nadalje tvorijo vsem nam znane proteine oziroma z drugo besedo beljakovine. Proteini so bistveni gradniki kože, kar torej lahko rečemo tudi za peptide.

Vse pomembne strukture v koži so sestavljene iz peptidov, kot so recimo kolagen, elastin, keratin … Zaradi njihove edinstvene sestave se uporabljajo na različnih področjih, v prehrani, medicini, biotehnologiji in, seveda, v kozmetiki.

Proteini in tudi peptidi se v našem telesu razgrajujejo in razpadajo, zato se koža spreminja, ni več čvrsta, prožna in pojavijo se gube. Peptidi, ki jih bomo nanesli na kožo preko kozmetičnih izdelkov, bodo kožo prelisičili, da imamo določeno poškodbo, kar bo v telesu spodbudilo večjo proizvodnjo kolagena in elastina.

Peptidi natančno posnemajo mehanizme in se obnašajo kot koži lastni, kar pomeni, da jih koža načeloma dobro prenaša, ne glede na tip in starost. Po uporabi zelo redko prihaja do negativnih stranskih učinkov.

A tudi ti so možni. Če ob prvem stiku s peptidi opazite rdečico ali kakšno drugo neprijetno reakcijo, priljubljena ameriška dermatologinja Shereen Idriss svetuje, da se peptidom izognete in nanje preprosto pozabite. Idrissova pravi, da če ne prenašate retinola, poskusite s peptidi. Kajti, retinol ni za vsakogar, marsikdo ob uporabi retinola občuti razdraženost, s peptidi pa je drugače, negativnih stranskih učinkov je bistveno manj.

Sami po sebi so neuporabni

Prednost peptidov je tudi v tem, da so kompatibilni z drugimi aktivnimi sestavinami v kozmetiki. Ne le, da so kompatibilni, kombiniranje z drugimi sestavinami je za učinkovanje peptidov nujno. Tudi če so peptidi v kozmetiki velik hit in o njih razvojniki govorijo o presežkih, pa sami po sebi ne dosežejo rezultatov, temveč za delovanje potrebujejo ostale podporne sestavine, da koži nudijo koristi. Torej, peptidi lahko naredijo veliko, a niso vsemogočni.

Kombiniranje izdelkov z različnimi učinkovinami lahko v kakšnih primerih privede do nezaželenih učinkov, a s peptidi smo (vsaj večina) na varni strani. »Sama bi priporočala uporabo izdelkov s peptidi zjutraj, zvečer pa recimo nego z retinolom,« pravi Marjetka Gajšek, univ. dipl. inženirka kemijske tehnike iz razvojnih laboratorijev Kozmetike Afrodita.

Kombiniranje z drugimi sestavinami je za učinkovanje peptidov nujno. Foto: Shutterstock
Kombiniranje z drugimi sestavinami je za učinkovanje peptidov nujno. Foto: Shutterstock

Vsak peptid za določeno tarčo

Kot pove Marjetka Gajšek, je bilo v zvezi s peptidi narejenih veliko raziskav, ki so pokazale, da vsak izmed peptidov deluje na specifičen način, da ima ciljan učinek na določen proces v koži. Peptidi so velika družina aktivnih sestavin kot recimo rastlinski ekstrakti, le da je njihovo delovanje bolj izrazito in učinkovito.

Glede na to, kako so sestavljeni skupaj, lahko v razvojnih laboratorijih kozmetičnih znamk določijo, na kaj bodo ciljali. Ali bodo pomlajevalni, vlažilni, imeli učinek liftinga in tako naprej. Torej začne se v laboratoriju, kjer se peptid vede kot nosilec sporočila, katero vlogo bo imel v kombinaciji z drugimi učinkovinami.

Peptidi pa v kozmetiki niso vključeni le v izdelke za nego kožo, temveč se uporabljajo tudi za nego obrvi in trepalnic, za katere obljubljajo boljšo rast.

PREBERITE ŠE -> Kako smo ženske dobile prvo maskaro in neverjetna zgodovina tega ličila

Kakšne učinke lahko pričakujemo

Peptidi koži povrnejo prožnost, na kožo delujejo pomirjujoče, izboljšujejo njeno elastičnost ter spodbujajo proizvajanje kolagena. Prav tako peptidi povečujejo vsebnost vlage v koži, izboljšajo kožno bariero ter upočasnijo nastajanje drobnih gubic.

Lahko delujejo tudi proti aknam ali koži zagotovijo enakomeren ten. Prav zaradi vseh teh zmožnosti so peptidi zadnja leta izjemno iskani in zaželeni v kozmetični industriji.

Kot vsi anti-age izdelki so tudi pri peptidih najboljši učinki vidni pri mlajših uporabnicah, pri katerih so se procesi staranja šele začeli kazati.

Kar v resnici velja za prav vse kozmetične izdelke oziroma nego. Prej, ko bomo z njo začeli, bolj bo učinkovita. Že nastalih gub namreč kozmetični izdelki ne bodo zabrisali. V takem primeru je rešitev zgolj botoks. In kot poudarja dermatologinja Shereen Idriss, peptidi niso čudežna sestavina, ki bo izbrisala gube, predvsem učinka ne boste videli takoj, temveč po redni, nekajmesečni uporabi. Idrissova tudi pravi, da bomo, če si želimo izdelka z visoko vsebnostjo peptidov, morali zanj tudi več plačati.

In kot že omenjeno, poznamo več vrst peptidov. Zato je dobro, da pred nakupom izdelka, ki obljublja čudežne učinke, preverimo, katere vrste peptidov vsebuje. Shereene Idriss meni, da ni treba, da vsi izdelki znotraj naše lepotne rutine vsebujejo peptide, saj bomo z enim, recimo serumom, koži priskrbeli določeno količino peptidov, preostali izdelki pa se lahko fokusirajo na druge cilje.

Torej, če povzamemo, peptidi so lahko izjemno učinkoviti, a kot potrošniki moramo vedeti, kaj od njih pričakovati. Zato je pred nakupom izdelka s peptidi dobro izvedeti, katere peptide vsebuje in kolikšen je njihov delež v izdelku.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte