VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Sosed noče posekati svojih dreves ob meji, čeprav ogrožajo našo varnost

Sosedova drevesa so dosegla višino 11 m in več in nam senčijo prostor ter so nevarna za življenje.
Fotografija: Sosed se požvižga na našo varnost. FOTO: Bearfotos/shutterstock
Odpri galerijo
Sosed se požvižga na našo varnost. FOTO: Bearfotos/shutterstock

Soseda prijazno opomnite na zakonsko dolžnost 

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. V skladu s Stvarnopravnim zakonikom mora lastnik nepremičnine pri njeni uporabi opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna ali povzročajo znatnejšo škodo (prepovedana imisija).

Upoštevajoč splošno znano dejstvo, da visoka drevesa v obdobju, ko lahko pričakujemo več ekstremnih vremenskih razmer, predstavljajo veliko nevarnost za okolico, menim, da je sosed omenjena drevesa dolžan posekati. To mora narediti na lastne stroške, praksa pa je, da včasih del stroškov krijejo tudi sosedje, v katerih interesu je, da se drevesa posekajo. 

Predlagam, da k sosedu pristopiti mirno, konstruktivno in mu omenite, da njegova obveznost, da poseka drevesa, izhaja iz zakona (75. člen Stvarnopravnega zakonika), ter, da pričakujete, da jih bo v doglednem obdobju (denimo v obdobju enega ali dveh mesecev) posekal. Lahko mu omenite tudi, da ste pripravljeni kriti del stroškov, če si to lahko seveda privoščite. Na ta način bo verjetno hitreje pristopil k sečnji dreves.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte