VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Sokrajani širijo govorice, da je moj sin homoseksualec, ker pri 35 še ni poročen

Bojim se, da bo sin zaradi obrekovanja ob posel.
Fotografija: Sokrajani obrekujejo mojega sina. FOTO: Bearfotos/shutterstock
Odpri galerijo
Sokrajani obrekujejo mojega sina. FOTO: Bearfotos/shutterstock

Sin lahko vloži tožbo zaradi obrekovanja 

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zahvaljujem se za vaše zanimivo vprašanje. Pravno gledano je zadeva zelo enostavna: če je sin mnenja, da nekdo (mora pa iti za konkretno osebo) o njem trdi ali raznaša kaj neresničnega, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, čeprav ve, da je to, kar trdi ali raznaša neresnično, ga lahko toži zaradi obrekovanja. Da se razumemo - biti homoseksualec seveda ni nič takega, kar bi bilo nečastno, ali zaradi česar bi bil nekdo ob dobro ime, a je tu treba upoštevati specifično nazadnjaško mentaliteto majhnega kraja. Pri obrekovanju gre za kaznivo dejanje, za katero se lahko storilcu izreče denarna kazen ali pa zaporna kazen v trajanju do šestih mesecev oziroma v primeru nastanka hujših posledic za oškodovanca, tudi do dveh let.

Poudarjam pa, da mora tožbo vložiti sin in ne vi.

Zdaj pa še k nekoliko širšemu vidiku problema. V znanem britanskem časopisu sem nedavno prebral intervju z nekim duhovitim angleškim filmskim zvezdnikom, ki je novinarju med drugim potarnal, da ga zadnje čase mediji skoraj nič več ne opravljajo, in, da že več kot leto dni ni o njem ni nihče napisal, da ima ljubico, da je gej, ali da se tepe s svojo ženo. Pravi, da je zato precej žalosten in zaskrbljen, saj ima nenavaden občutek, da je zato njegova filmska kariera v zatonu.

Razumete, kaj želim s tem povedati? Najboljša psihološka reakcija na obrekovanje je – popolna ignoranca. Bistri in prefrigani Britanci to dobro vedo, saj se zavedajo, da je sekiranje zaradi nekih brezzveznih opravljanj popolna izguba časa. Sam sem prepričan, da se ljudje, ki imajo o določenih stališčih trdno izoblikovano mnenje, na neresnice ne bi smeli odzvati pretirano vznemirjeno, ampak ravno nasprotno. S tem namreč posvečajo takim neresnicam več pozornosti, kot si jih te zaslužijo.  

Drži sicer, da ima lahko obrekovanje v manjšem slovenskem kraju bolj neprijetne posledice, kot pa v kakšnem svetovljanskem Londonu, a to ni poanta. Bistveno je, da govorice vaših sokrajanov enostavno preslišite, tako, kot vam je to navsezadnje sugeriral vaš sin. Močno sicer dvomim, da bi dejstvo, da nekdo o nekom misli, da je homoseksualno usmerjen vplivalo na njegov obisk v mesnici – tako nestrpni pa v Sloveniji vendarle nismo, pa naj gre za še tako »zabačen« kraj.

Če pa bodo sina natolcevanja glede njegove spolne usmerjenosti vendarle začela motiti, oziroma, če bi mu zaradi tega morda celo upadel promet v mesnici, pa se lahko še vedno odloči za vložitev tožbe zaradi obrekovanja. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte