VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Sosed dela na črno in pri tem kar naprej uporablja moje dvorišče

Skozi moje dvorišče pelje dovozna pot do soseda, ki na črno popravlja avte.
Fotografija: Sosed s svojimi posli moti moj mir. FOTO: Budimir Jevtic/shutterstock
Odpri galerijo
Sosed s svojimi posli moti moj mir. FOTO: Budimir Jevtic/shutterstock

Preverite, ali obstaja služnost

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Kar se tiče morebitne prepovedi sosedove vožnje po vaši parceli, je odgovor odvisen predvsem od tega, ali ima sosed na tej poti priznano služnost vožnje. Preverite torej, ali je bila med vama sklenjena pogodba o stvarni služnosti in kakšna je njena vsebina. Če ima sosed tako služnost priznano, potem mu vožnje ne morete prepovedati. 

Bi pa k temu dodal, da mora biti služnost vpisana v zemljiško knjigo, sicer nima pravnih učinkov. V primeru, če služnostna pravica ne obstaja, pa lahko zoper soseda pravno ukrepate, in sicer tako, da zahtevate, da vznemirjanje, ki vam ga povzročajo sosed in njegove stranke z vožnjo preko vašega dvorišča, preneha in se prepove tudi nadaljnje vznemirjanje (99. člen Stvarnopravnega zakonika).

Če vam je bila z vznemirjanjem povzročena tudi škoda, imate kot lastnik pravico zahtevati njeno povrnitev po splošnih pravilih o povrnitvi škode.

Glede na to, da omenjate, da sosed na črno popravlja avtomobile, ga lahko zaradi tega prijavite tudi tržni inšpekciji. Ta mu nato lahko izda odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti in mu v zvezi s tem naloži plačilo ustrezne globe. Morda bo to delovalo, morda pa tudi ne. Nekateri značaji so namreč zelo težki in nagajajo še naprej iz »inata«.   

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte