VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Rad imam ženo in hčerki, a opažam, da so vse tri preveč obsedene z denarjem

Žena bi najini hčerki razvajala in jima nudila vse, a nobena od njih nima pravih delovnih navad.
Fotografija: Hčerka bi rada, da ji financiram študij v tujini. FOTO: Altrendo Images/Shutterstock
Odpri galerijo
Hčerka bi rada, da ji financiram študij v tujini. FOTO: Altrendo Images/Shutterstock

Meje in nagrade so temelj spoštovanja

Odgovarja:

lucija-mulej

Izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica uspešnic Skrivnost – zakaj ne deluje pri vas, OnKraj RazKritja ter Heroji, Pogovori z Erosom. Odgovarja tudi na vprašanja bralk in bralcev o odnosih v rubriki Svetovalnica.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Dragi g. bralec.

Kot pišete, se med vami in vašo soprogo dogaja preobrazba; pred tem sta se že razlikovala v življenjskih stilih, a ni bilo realnih testov, ki bi to dejstvo tako jasno razkrili. A sedaj se vam pred očmi slika tisto, kar ocenjujete kot pravilno in vse, kar od tega odstopa.

Sigurno je prav in dobro, da se otroci naučijo odgovornosti in spoštovanja lastnih in tujih meja. Sama zagovarjam odgovoren starševski odnos z zrelo interpretacijo sveta. Hčerka si želi v tujino, a vi opažate, da ustreznih delovnih navad ni pokazala niti doma. Zato dvomite o njenem trudu, morda tudi sposobnosti?

Zavedati se moramo, da se vse navade akumulirajo. Kampanjsko učenje osiromaši mentalno moč; lenoba kognitivne sposobnosti in permisivna vzgoja zatre talente. 

Verjetno bo vaša žena za takšen pogovor odprta, saj hčerki želi najbolje. Prav bi bilo, da ji postavite neke omejitve in pričakovanja. A seveda je nujno, da sta z ženo o tem enotna in v odnosu skladna. Ker zapišete, da se razhajate v vzgoji, bi bilo verjetno res modro in dobro, da se oglasite na svetovanju. Zunanja oseba vam vselej problem osvetli iz različnih zornih kotov. In kar se tiče storilnosti ali poslovnih uspehov, je jasno in dokazano, kaj deluje in kaj ne. Torej, opravka imamo z dokaj objektivnimi kazalci, in ko jih bo predstavila zunanja oseba, ekspert, bodo zazveneli drugače. Srečno! 

Preberite še:

V prodaji