VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Odrasla hči mi je zamerila in prekinila stike, ker sem jo poslala od doma

Bralka je želela, da se hčerka po diplomi osamosvoji, a se njena prizadevanja niso najbolje iztekla.
Fotografija: Hči je zamerila. FOTO: Peopleimages.com, Yuri A, Shutterstock
Odpri galerijo
Hči je zamerila. FOTO: Peopleimages.com, Yuri A, Shutterstock

Ravnali ste prav in odziv je bil pričakovan

Odgovarja:

samo-babuder

Psihoanalitični psihoterapevt.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Naslov vašega vprašanja vsebuje dve dejstvi: prvo je, da ste vi poslali hčer od doma, in drugo, da je – očitno kot posledica prvega dejstva – prekinila vse stike z vami, kar vas boli. Vmes pa je tisoč podrobnosti. Potek posameznikovega življenja v naši kulturi naj bi bil takšen, da otrok zapusti dom staršev in si ustvari svojega. Ker hči ni zmogla tega narediti sama, ste ji pri tem pomagali. Za vašo pomoč bi vam torej morala biti hvaležna. Zgodilo pa se je ravno obratno. Zameri vam. Narobe svet bi rekli. Vendar, če ne vztrajamo togo pri stališču, kaj in kako bi »moralo« biti, ampak poskušamo pogledati širše in razumeti, kaj se je dogajalo v duši vaše hčerke in se vprašati, zakaj se dogodki niso zgodili v takšnem vrstnem redu, kot jih predvideva naša kultura, bomo odkrili mnoge, izjemno pomembne podrobnosti, ki odločilno vplivajo na to, da se omenjeni kulturno pogojeni vrstni red dogodkov sploh lahko zgodi.

Začnimo z razvajanjem. Naše otroke največkrat razvajamo zaradi sebe – zaradi občutkov krivde in svojih otroških frustracij. Radi bi jim dali tisto, česar sami nismo imeli. Ne vprašamo pa se, ali otroci to potrebujejo in ali si sploh želijo. Mi mislimo, da je to zanje dobro. Če pa jim tega ne omogočimo, mislimo, da smo slabi starši in nas preganjajo občutki krivde. Da bi se izognili tem občutkom, naredimo vse, da jim nekako vseeno kupimo kakšno drago reč, ali namesto njih pospravimo sobo. Skratka, to naredimo zaradi sebe in ne zaradi naših otrok. Ko torej otroke razvajamo, delamo to zaradi sebe. Ob tem pa se celo dostikrat zavedamo, da ne delamo prav in da otrokom s tem škodimo. Toda, pogosto je težje ubežati lastnim občutkom krivde, kot pa narediti tisto, kar je prav in dobro za naše otroke.

S tem ko otroke razvajamo, jim odvzemamo priložnost za tiste nujne izkušnje, ki jih potrebujejo za samostojno življenje. Ko otroci odrastejo in začutimo, da je čas, da se podajo na samostojno pot, se zato pogosto pojavijo težave. Hvalevredno je, da ste hčerko poslali k prijateljici in ji zagrozili, da naj se ne vrača domov, če si ne najde službe. Verjamem, da vam je bilo takrat zelo težko.

Hčerka očitno vaše geste ni razumela kot nekaj dobronamernega. Zagotovo jo je vrglo iz cone udobja in pristanek na realnih tleh je bil trd. To vam je zamerila. Toda, če med vama ne obstajajo še kakšni drugi, pomembnejši konflikti, o katerih niste spregovorili, bo hčerka prej ali slej spoznala, da drugače niste mogli ravnati. Upate lahko, da bo takrat spremenila odnos do vas. Vam pa preostane, da počakate na ta trenutek. Do takrat ji lahko napišete kakšno pismo, v katerem ji iskreno razložite motive za svoj ultimat. Pri tem pišite o svojem doživljanju in čustvih ter se izogibajte kritiki na hčerkin račun. Ko bo hčerka dojela, da drugače niste mogli ravnati in da ste to naredili iz ljubezni do nje ter v iskreni želji, da ji pomagate, bo njena zamera zbledela. Če vam ne bo odgovorila na prvo pismo, vam bo morda na kakšnega izmed naslednjih. Potem se lahko nadejate otoplitve odnosov. Želim vam, da bi vam uspelo.

V prodaji

Ne spreglejte