VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Partner me bolestno nadzoruje, čeprav me je sam že večkrat prevaral

Moj partner je odvisen od občudovanja ljudi, zlasti žensk in me je že večkrat prevaral.
Fotografija: Ljubosumni partner mi ne pusti nikamor, prepoveduje mi tudi stike s prijateljicami.
Odpri galerijo
Ljubosumni partner mi ne pusti nikamor, prepoveduje mi tudi stike s prijateljicami.

Čas je, da se naučite drugim postavljati meje

Odgovarja:

samo-babuder

Psihoanalitični psihoterapevt.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Ko sem prebiral vaše pismo (zaradi anonimnosti je objavljen samo njegov povzetek) se je v meni vzbudila jeza nad usodo, ki se je tako grdo poigrala z vami. Veliko ste pretrpeli in iskreno sočustvujem z vami. Ogromno vlagate v sedanjo zvezo, iz katere pa, razen redkih lepih trenutkov, prejemate nerazumevanje, brezobzirnost, utesnjevanje in trdoto. V vas je potreba, da bi šli tudi prek sebe, da le ne bi izgubili partnerja in s tem odnosa. Druge želje in potrebe odrivate in ste se jim pripravljeni zaradi njega odpovedati. Vajin odnos je kot igra mačke z mišjo, pri čemer imate vi vlogo šibkejšega. Svojo odvisnost in samoodpovedovanje drago plačujete.

Na žalost ste naleteli na moškega, ki ni sposoben vzpostaviti trajnega in zrelega partnerskega odnosa. Njegova potreba po prejemanju občudovanja kaže na zagledanost vase. Takšne tipe osebnosti psihološka znanost opisuje kot narcistične. Dokler zadovoljujete njegove potrebe, vas sprejema, če pa ga spomnite na svoje, vas začne poniževati in se vas izogibati. Vaše poskuse, da bi uveljavili svojo voljo, doživlja kot grožnjo, kar kaže z agresivnim vedenjem do vas.

Kljub vsemu vas še vedno vleče k njemu. Naj bo videti še tako nenavadno, vendar je to vaša resničnost. Če bi imel možnost, bi vas vprašal, kako so vas vzgajali starši. Vas je morda mama priklepala nase, vas je morda poskušala ubraniti pred vsako neprijetno stvarjo, zavarovati in ste posledično težko uveljavili svoje lastne želje in stremljenja? Ali pa so starši odpovedovanje vašim željam in težnjam zahtevali na pretrd način in pričakovali, da se jim boste v vsem podredili? Če kaj od tega drži, potem ste se že zelo zgodaj naučili odpovedovati sebi in se žrtvovati za druge.

Pa poglejva, kaj lahko pričakujete od trenutne zveze. Več kot očitno je, da se partner ne želi odpovedati svojim težnjam, sprejeti svoje nepopolnosti in zaživeti skupaj z vami v zdravi in na spoštovanju različnosti temelječi zvezi. Pravzaprav tega ne zmore. Zelo malo verjetno je, da se bo kadar koli spremenil. Zato bi vam svetoval, da tokrat poslušate svoj razum in mu pokažete vrata (dobro je, da to možnost imate).

Čas je tudi, da začnete bolj slediti svojim željam in potrebam in se naučite drugim postavljati meje. Verjamem, da bo ta, za vas težak korak dobra lekcija, iz katere se boste učili. Vzemite to kot priložnost za nov začetek in sklenite, da ste vredni boljšega partnerja in spoštljivejšega odnosa. Potem ko boste ponotranjili ta sklep, bodo v vaše življenje vstopali le še moški, ki vas bodo zares vredni.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte