VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Ostareli oče nas maltretira, vsaka najmanjša stvar ga razjezi

Oče se bliža osemdesetim letom in je, zelo milo rečeno, čudnega vedenja. Njegovo razpoloženje se spreminja iz ure v uro.
Fotografija: Pri osebah z demenco se lahko verbalno nasilje stopnjuje do fizičnega. FOTO: Monkey Business Images/shutterstock
Odpri galerijo
Pri osebah z demenco se lahko verbalno nasilje stopnjuje do fizičnega. FOTO: Monkey Business Images/shutterstock

Verjetno gre za demenco

Odgovarja:

samo-babuder

Psihoanalitični psihoterapevt.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Vedenjski in psihični simptomi, ki jih v pismu opisujete, dajejo slutiti, da gre pri vašem očetu za demenco. S to boleznijo se srečuje vse več starostnikov, prizadene pa tudi njihove svojce. Bolezen ima napredujoč značaj in motnje so vsako leto hujše, zato je nujno, da se oglasite pri zdravniku! Odgovor na vprašanje, ali se lahko verbalno nasilje stopnjuje do fizičnega, je pritrdilen. 

Vaš oče je v posebno težkem položaju. Zaveda se svojih mentalnih spodrsljajev, a hkrati si ne zna pomagati. Razočaranja, ki jih zato doživlja, in posledični jezni izbruhi in agresija so popolnoma razumljivi. Spravlja se na vas, ker ste domači najlažja tarča. Njegova agresija pa je v resnici le klic na pomoč.

Kot očetova najožja družina imate zelo pomembno vlogo pri lajšanju njegovih težav. Lahko mu jih znatno omilite, hkrati pa poskrbite tudi zase in za mirnejše družinsko vzdušje. Zavedajte se, da oče ni več enaka oseba, kot je bil. Njegova realnost se nenehno spreminja in vam, svojim domačim, ne more več slediti. Sprejmite ga kot osebo, ki je zbolela in ji je potrebna pomoč. Spoštujte njegovo osebnost in dostojanstvo. Povejte mu, da ga imate radi, in mu to pokažite. Upoštevajte pa, da vaša naklonjenost in skrb ne bosta vedno sprejeti tako, kot pričakujete. Oseba z demenco se ne zna odzvati tako, kot menite vi, da bi bilo prav. 

Pomembno je, da ste do njega empatični (se poskušate vživeti v njegovo doživljanje). Izbruhov in žaljivk ne smete jemati osebno. Bodite prijazni, ne omenjajte njegovih spodrsljajev in zavedajte se, da dokazovanje, da imate prav vi, in ne on, ne bo rodilo sadov. V bitki argumentov z dementno osebo ne morete zmagati. Čeprav imate vi prav, je pri tej bolezni takšno ravnanje neuspešno in doseže nasprotne učinke od želenih. Nikar ga ne kritizirajte ali poskušajte spremeniti. Če boste ostali mirni in se prilagodili njegovemu počutju, bodo izbruhi zelo verjetno postali manj pogosti in manj izraziti.

Poskušajte njegov vsakdanjik zapolniti z dejavnostmi, v katerih bo čutil zadovoljstvo in izpolnitev. Pomislite, kaj rad počne, in ga pri tem spodbujajte. Ne silite ga v aktivnosti, ki so miselno ali sicer prezahtevne. Spoznanje, da nečesa ne zmore več, ga lahko spravi v stisko. Če mu kaj ne bo šlo, lahko obrnete situacijo na šalo in rečete, da tudi vam pogosto to delo ne gre od rok.

Za svojce ljudi z demenco obstajajo tudi izobraževalni programi, skupine za samopomoč in svetovalni telefoni. Eden izmed njih je 051 442 497 (pomoč osebam z demenco in njihovim svojcem). Ali Spominčica – Alzheimer Slovenija SOS telefon 059 305 555. 

Zgodnje odkrivanje in zdravljenje demence lahko pomembno izboljšata zdravstveno stanje vašega očeta, zato se takoj odpravite k zdravniku. Čim prej bo ugotovljeno, za katere vrste demenco gre, toliko prej boste dobili ustrezna zdravila, ki nekatere vrste demenc ozdravijo, druge pa zaustavijo ali upočasnijo. Ko boste pri zdravniku, vztrajajte, da opravijo vse potrebne preiskave, in to čim prej.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte