PISMO BRALCA

Izpoved očeta: Bivša je s pomočjo CSD ugrabila najina mladoletna otroka

Obupani oče se boji za dobrobit svojih mladoletnih hčerk, ki ju je mama zanemarjala, svetovalkam na CSD pa lagala.
Fotografija: Izpoved očeta:
Odpri galerijo
Izpoved očeta: "Bojim se za hčerki, želim si, da bi ju lahko čim prej videl in objel." Foto: Ollyy/shutterstock

Zaradi jasnega vpogleda v zadevo vam bom na kratko povzel družinsko situacijo. Sem oče dveh mladoletnih hčera, ki ju je v času moje daljše odsotnosti zdoma lastna mama zanemarjala, tako da je v skupni dom večkrat pripeljala tujega moškega, z njim bila intimna v prostoru, čeprav sta bili deklici doma. To je počela večkrat in deklicama ukazala, da mi ne smeta povedati, ko sem se z njima slišal po telefonu.

Zgodil se je primer, da ju je za novo leto pustila in odšla na žur s kolegico, dogodek je ponovila tudi za 1. maj in ob drugih pomembnih praznikih. Starejša hči pa je dobila fotografije, saj je občasno mati uporabljala njen telefon z instagram profilom, kjer je hči videla, da je mati na žurih. Prav tako je deklici puščala sami doma in svoje potrebe postavljala pred koristi otrok. Starejša hči se je z materjo nehala pogovarjati. 

Zgodba ima še nadaljevanja, zaradi česar sem zoper mamo zaradi zanemarjanja otrok tudi podal kazensko ovadbo na policijo. CSD v Kopru je bil s predmetno zadevo seznanjen. Zaradi konfliktne družinske situacije sem želel deklici zaščititi tako, da sem partnerici predlagal, naj se iz stanovanja izseli, saj ima možnost bivanja pri starših. Ko je izvedela za ovadbo, je podala na policijo prijavo zaradi nasilja v družini in pri tem navedla vrsto laži, med drugim sta deklici na razgovoru na policiji povedali, da nasilja nikoli ni bilo.

Osmega decembra 2022 sem prišel domov iz službe in ugotovil, da je stanovanje popolnoma izpraznjeno, deklici se nista oglašali na telefon, prav tako ne partnerica. Ustrašil sem se za hčerki, saj ju je mama odpeljala neznano kam. Ko sem poklical policijo, oni pa CSD Koper, sem izvedel, da je partnerica hčerki odpeljala k starim staršem. Dejansko je vse odobril center za socialno delo, saj je materi s prijateljskim odnosom do svetovalke uspelo z lažmi prijaviti nasilje prek centra za nenasilno komunikacijo, saj prek policije ni bilo možno, ker je bila večkrat obravnavana za nasilje in zanemarjanje otrok.

Od osmega decembra do danes nimam nikakršnih stikov z deklicama, prav tako ne obiskujeta šole, pri tem pa primer vodita strokovni delavki. 

PREBERITE ŠE -> Izpoved bralca: Zaradi zamerljive socialne delavke lahko izgubim sina

Zakaj si želim, da objavite mojo zgodbo? CSD je pri obravnavi družine poklonilo vero mami, saj jo je podprlo pri tem, da je deklici dobesedno samovoljno odpeljala stran, še več, deklici, kot rečeno, ne obiskujeta šole, kar pa je vse uredil CSD, kot izhaja tudi iz priloženega dopisa osnovne šole, v katerem tudi apelirajo na CSD, da zadevo uredi, saj dolgotrajna opravičenost deklic dejansko nima podlage.

CSD je presegel svoja pooblastila in sprašujem se, kako lahko nekdo na CSD suvereno svetuje komu od staršev, da otroke odpelje stran, še več, da ni treba, da ju pelje v šolo. Poleg tega so svetovali materi, naj prijavi lažno nasilje, poleg vseh prijav, ki jih je CSD prejemal na račun matere (nasilje, izjave hčere, da zameri mami). Če bi strokovne delavke slednje negirale, ne bodo mogle, saj že iz dopisa šole izhaja sodelovanje CSD z mamo.

Torej, neresnična izjava mame je dovolj, da CSD dejansko ustno izda sklep, s katerim so deklicama odvzeti stiki z očetom, še več, deklici ne obiskujeta šole, se ne družita s prijateljicami, iztrgani sta iz svojega doma in socialnega okolja. Namreč, sam sem vsak dan klical v šolo in seveda bi deklici tako videl, pa je CSD prevzel oblast nad tem in mami predlagal, da ju v šolo ne odpelje. V stiski sem se obračal na strokovne delavke, a so mi dale jasno vedeti, da ne bodo naredile ničesar, da bi lahko videl deklici. Sam sem namreč predlagal, da pokličejo mamo deklic, da ju vsaj slišim, pa od tega ni bilo nič. Iz navedenega razloga sem tudi podal začasno odredbo na pristojno sodišče. 

Poleg tega vse do sedaj CSD zagovarja stran matere, saj bi v nasprotnem primeru morali odgovarjati. Ker je center odločil, da morata otroka obiskovati svetovanje, sem hitro poiskal pomoč in le enkrat se je je udeležila starejša hči, po odtujitvi pa nobeden iz centra ni opozarjal mame, zakaj hčeri ne hodita v svetovalni center, saj ju mati ni želela peljati.

Glede stikov bi omenil, da mi jih je sodišče dodelilo dvakrat mesečno, a sta otroka pod pritiskom matere zavračala stike in jih zato sploh ni bilo. Center ni nič pripomogel k izvedbi stikov, nasprotno, zadevo so še poslabšali, saj so z negativnim mnenjem na sodišče zahtevali, da se stiki prekinejo, v čemer jim je sodišče ugodilo. Tako sem sedaj še brez stikov, pri čemer sta otroka indoktrinirana in bosta še z večjo tegobo lahko pristopila k stikom, saj je jasno, da sta odpeljana na silo.

Želim si, da bi objavili zgodbo, ki nakazuje dejanja matere in obravnave CSD, kako so s prijateljskim odnosom dodelili hčeri materi. Želim si, da bi deklici čim prej videl in objel.

*Pripis uredništva: iz besedila smo izbrisali vsa imena, tako strokovnih delavk na centru za socialno delo kot matere in avtorja pisma (vse podatke hranimo v uredništvu). Gospodu pomagajo v društvu Beli obroč Koper; govorili smo z njegovo zastopnico Nevenko Stanič Ristovic, predsednico društva Beli obroč Slovenije, univ. dipl. pravnico, mediatorko.

**Na pismo smo dobili tudi odziv s strani Društva za nenasilno komunikacijo, ki si ga lahko preberete na TEJ POVEZAVI.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte