VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Socialna delavka se vsiljuje v naše življenje in nagovarja mojo hčerko

Socialna delavka bi rada izkoristila mojo hčerko, ki ima posebne potrebe in ne loči dobrega od slabega.
Fotografija: Z ženo sva oba proti temu, da bi socialna delavka imela kakršen koli razgovor z najino hčerko, saj bo zaradi njenega stanja dobila povsem neverodostojne podatke. FOTO: Pearl Photopix/shutterstock
Odpri galerijo
Z ženo sva oba proti temu, da bi socialna delavka imela kakršen koli razgovor z najino hčerko, saj bo zaradi njenega stanja dobila povsem neverodostojne podatke. FOTO: Pearl Photopix/shutterstock

Doma vas varuje nedotakljivost stanovanja 

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Naj najprej omenim, da bi bilo za povsem natančen odgovor na vaše vprašanje koristno pridobiti še dodatno mnenje strokovnjaka oziroma strokovnjakinje s področja prava socialne varnosti. 

Socialne delavke oziroma centri za socialno delo predstavljajo socialno državo in so dolžni po zakonu storiti vse za zaščito oseb, ki so postavljene pod skrbništvo. V ta namen lahko z varovanko (se pravi z vašo hčerko) opravljajo tudi razgovore, na osnovi katerih poskušajo dobiti čim več informacij glede njenega položaja. Če je hčerka opravilno nesposobna do te mere, da ni sposobna podajati verodostojnih informacij, bo to razumela tudi socialna delavka, vendar pa je prav, da najprej sama oceni situacijo in na tej osnovi izoblikuje svoje mnenje glede tega vprašanja. 

Če povzamem, socialna delavka lahko opravi razgovor s hčerko v varstveno delovni ustanovi, težje pa na vašem domu, če se vi s tem ne strinjate, saj vas varuje ustavno načelo nedotakljivosti stanovanja. Socialna delavka bi lahko vstopila v stanovanje proti vaši volji le, če bi pridobila sodno odločbo, za kar pa morajo biti izpolnjeni določeni pogoji.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte