Raziskovalci so v raziskavi, v kateri je sodelovalo 157 ljudi, uporabili skladbo britanske skupine Marconi Union z naslovom Weightless, ki je bila spisana posebej z namenom sprostitve, da zmanjša stres, zniža krvni tlak in upočasni bitje srca. Postavili so jo ob bok pomirjevala midazolam, ki se ga med drugim trži pod imenom Dormicum in sodi v skupino pomirjeval benzodiazepini, in ga običajno vbrizgajo za pomiritev pred posegi ali preiskavami. Polovica sodelujočih v raziskavi je tako prejela midazolam, drugi polovici pa so tri minute predvajali omenjeno skladbo, medtem pa so obojim vbrizgali anestetik. Raziskovalci so presenečeni ugotovili, da se je pri obeh skupinah sodelujočih tesnoba zmanjšala v enaki meri. 

In zakaj je sploh pomembno, da preprečujemo občutek tesnobe pri operativnih posegih? To čustvo sproža v telesu stresne hormone, ki lahko negativno vplivajo na okrevanje po operaciji. Medicina se je doslej za odpravljanje tesnobe posluževala pomirjeval, ki resda učinkujejo, a imajo lahko tudi stranske učinke in zahtevajo stalen nadzor zdravniške ekipe. Če bi namesto midazolama v prihodnje lahko paciente pomirjali zgolj s predvajanjem glasbe, bi ubili dve muhi na en mah. Zdravljenje z glasbo namreč »tako rekoč nima škodljivih učinkov in tudi ne stane veliko«, so svoje ugotovitve povzeli raziskovalci. 

»Glasba aktivira čustveni del možganov, sistem nagrajevanja in poti užitka,« je povedala doktorica Veena Graff, profesorica asistentka za anesteziologijo na medicinski fakulteti Peerlman na pensilvanijski univerzi. »To pomeni, da so lahko bolniki vstopijo v svoj svet, da jim je udobno in da imajo popoln nadzor,« je dodala po poročanju BBC. Doslej so glasbo v medicini uporabljali med možganskimi operacijami, in sicer za spremljanje delovanja možganov, glasbeno terapijo pa so predpisovali tudi ljudem z avtizmom in ljudem z demenco, saj ima glasba to moč, da lahko celo obudi spomine in izboljša kvaliteto življenja. 

Do ustaljene prakse uporabe glasbe med operacijami tako morda ni več dolga pot, bo pa nedvomno potrebno razmisliti, na kakšen način bodo pomirjujočo melodijo predvajali pacientom. Ti so izpostavili, da bi si pred posegi radi sami izbrali skladbo, zdravniki pa so medtem povedali, da so slušalke, ki si jih namestili bolnikom, otežile komunikacijo med njimi.