Stari Dunaj

Nadevani piščanec

Nabrizganje nadeva pod kožo piščanca je tehnika, ki počasi tone v pozabo. Če boste kdaj pripravili piščanca na ta način, boste vedeli, zakaj. Dela ni malo, vendar se trud izplača. Nadev se hrustljavo zapeče s kožo, nežno meso pod njim pa ostane mehko in sočno.

Sestavine za 6 oseb

  • 1 piščanec za peko z jetri in vratom (1,2 kg)
  • 4 sveže žemlje ali beli kruh (220 g)
  • 200 ml mleka ali vode
  • 2 šalotki
  • 1 šopek peteršilja
  • sol
  • 1 majhna čebula
  • 50 g masla
  • 3 kosi piščančjih jeter
  • ½ žličke suhega majarona
  • mlet črni poper
  • sveže nastrgan muškatni orešček
  • 3 jajca
  • drobtine, mleko (ali voda) po potrebi
  • 50 g kuhanega masla
  • ščepec mlete paprike
  • 1 lovorov list
  • 200–300 ml kokošje osnove ali čiste juhe

Priprava

  1. 1PREDPRIPRAVA: Pečico ogrejemo na 200 °C (zgornji in spodnji grelec).
  2. 2Piščanca operemo in do suhega obrišemo.
  3. 3Žemlje ali beli kruh narežemo na majhne kocke in jih prelijemo z mlekom ali vodo.
  4. 4Šalotki olupimo in zelo drobno narežemo. Peteršiljeve liste osmukamo s stebel (stebla prihranimo!) in jih drobno nasekljamo.
  5. 5Odstranimo maščobo na zadku piščanca in odrežemo prva dva člena perutničk. Vrat, maščobo in konice perutničk natremo s soljo in položimo v pekač.
  6. 6Dodamo neolupljeno čebulo, razrezano na četrtine. Postavimo v pečico in rahlo popečemo, medtem ko nadevamo piščanca.
  7. 7NADEV: Narezano šalotko rahlo popražimo na maslu. Dodamo nasekljan peteršilj in ohladimo.
  8. 8Jetra očistimo, jim odstranimo zunanjo kožico in vlakna ter jih drobno nasekljamo.
  9. 9Šalotko, jetra, majaron, sol, poper in muškatni orešček v skledi zmešamo z jajci.
  10. 10Dodamo žemlje in z metlicami ročnega mešalnika dobro zmešamo. Če je treba, dodamo krušne drobtine ali mleko (vodo).
  11. 11Pustimo počivati 30 minut, da nastane gosta zmes, ki jo lahko nadevamo v dresirno vrečko.
  12. 12NADEVAMO PIŠČANCA: Kožo na prsih piščanca od vratu (!) navzdol previdno dvignemo, tako da nad prsnim delom nastane žep. Koža se ne sme pretrgati.
  13. 13S prsti sežemo na vse strani med kožo in meso, vse do beder.
  14. 14Nadev damo v vrečko za dresiranje.
  15. 15Piščanca nadevamo najprej na hrbtni strani (prsni del je obrnjen navzdol). V ta namen levo in desno od zadka naredimo majhno odprtino, vanjo vtaknemo nastavek dresirne vrečke in nadev potisnemo za bedra.
  16. 16Piščanca obrnemo in nadev od vratu navzdol potisnemo pod prsno kožo. Pri tem zmes s prsti čim bolje porazdelimo.
  17. 17Porabimo približno dve tretjini pripravljenega nadeva.
  18. 18PIŠČANCA POMAŽEMO: Piščanca položimo na žarno rešetko in ga natremo s soljo.
  19. 19Kuhano maslo v ponvi stopimo z mleto papriko.
  20. 20Peteršiljeva stebla in lovorov list čvrsto ovijemo s kuhinjsko vrvico, pomočimo začimbni čopič v maščobo in kožo v celoti pomažemo.
  21. 21Nato piščančja bedra povežemo s kuhinjsko vrvico in preostanek nadeva nabrizgamo v trebušno votlino.
  22. 22PEČEMO: Vsebino pekača premešamo in zalijemo z 200 ml kokošje osnove ali juhe.
  23. 23Piščanca na rešetki potisnemo v pečico. Pod rešetko s piščancem postavimo pekač, tako da lahko med pečenjem vanj kaplja sok od piščanca.
  24. 24Pečemo uro in pol, piščanca po 30 minutah ponovno pomažemo s kuhanim maslom in papriko.
  25. 25Vsem sok od pečenja razredčimo z malo jušne osnove ali juhe.
  26. 26Če želimo, da bo koža še posebno hrustljava, proti koncu pečenja vključimo žar v pečici.
  27. 27POSTREŽEMO: Pečenega piščanca razrežemo na kose in nadevamo na pladenj.
  28. 28Usedlino in sok od pečenja postrgamo z dna pekača, precedimo in ponudimo posebej k piščancu.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE