KLJUČEN ZA ZDRAVJE

Največje zmote o vitaminu C in koliko ga zares potrebujemo, da ostanemo zdravi

Vitamin C je eden ključnih vitaminov, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Njegovo pomanjkanje lahko privede do resnih zdravstvenih težav.
Fotografija: Znanstveniki opozarjajo, da naš organizem za optimalno delovanje potrebuje precej višje količine vitamin C, kot je bilo doslej priporočeno. Foto: Kateryna Onyshchuk/shutterstock
Odpri galerijo
Znanstveniki opozarjajo, da naš organizem za optimalno delovanje potrebuje precej višje količine vitamin C, kot je bilo doslej priporočeno. Foto: Kateryna Onyshchuk/shutterstock

Eden ključnih temeljev zdravega prehranjevanja je zagotoviti organizmu vse vitamine, minerale in druge snovi, ki jih ta potrebuje za optimalno delovanje. Vitamin C, ki je poznan tudi pod imenom L-askorbinska kislina, velja za izjemno pomembnega. Ker ga telo ni sposobno proizvesti samo, ga moramo vsak dan v ustreznih količinah vanj vnesti s prehrano ali prehranskimi dopolnili. Je topen v vodi, zato ga, če ga vnašate v obliki prehranskih dopolnil, ni treba jemati ob obroku.

Vitamin C je nepogrešljiv, saj sodeluje pri ključnih procesih, ki se odvijajo v našem telesu. Igra pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema in skrbi za dobro psihološko stanje. Preprečuje in zmanjšuje oksidativne poškodbe DNK, ščiti strukture v telesu pred oksidativnim stresom in skrbi za nemoteno delovanje možganov.

Vitamin C sodeluje tudi pri absorpciji in metabolizmu hranil, zmanjšuje utrujenost in preprečuje vnetne procese v koži, poleg tega pa skrbi za ohranjanje mladostnega videza kože. Sodeluje namreč pri tvorbi kolagena, ki poskrbi za napeto in sijočo kožo, poleg tega pa za normalno delovanje žil, hrustanca, dlesni in zob. 

Peteršilj je bogat vir vitamina C. Foto: WS-Studio/Shutterstock
Peteršilj je bogat vir vitamina C. Foto: WS-Studio/Shutterstock

Pomanjkanje se odraža v slabšem delovanju imunskega sistema, nezdravi koži in poslabšanju vida

Posledice pomanjkanja vitamina C so lahko zelo resne. Znano je, da se v tem primeru lahko razvije skorbut, katerega simptomi so boleče, otečene in krvaveče dlesni, slabo celjenje ran in izčrpanost.

Pomanjkanje tega ključnega vitamina se lahko odraža tudi v slabšem delovanju imunskega sistema, zaradi česar se povečajo možnosti za razvoj bolezni srca in raka. Tak posameznik je tudi bolj dovzeten za okužbe, prehlade in druge bolezni, proces okrevanja po boleznih pa se podaljša. Pojavita se lahko tudi nezdrav videz kože in poslabšanje vida.

PREBERITE ŠE -> Rdeča pesa: Superživilo, a ljudje s temi težavami je ne bi smeli jesti

Znanstveniki opozarjajo, da bi ga morali zaužiti še več, kot predpisano 

Uradna priporočila glede zadostne dnevne doze vitamina C, ki jih je določila Komisija za prehrano, ki deluje v okviru Ameriške državne znanstvene akademije, znašajo za odraslo osebo približno 100 mg, vendar pa v zadnjem času vse več znanstvenikov opozarja, da naš organizem za optimalno delovanje potrebuje še precej višje količine tega vitamina.

Vnos 100 mg vitamina C na dan naj bi sicer zadoščal, da se ne razvijejo najhujše bolezni, povezane s pomanjkanjem tega vitamina, medtem ko naj bi organizem optimalno deloval, če vanj na dan vnesemo 500, 1000, glede na nekatere študije pa celo do 2000 mg vitamina C. Take količine naj bi poskrbele za zelo močen imunski sistem, visoko sintezo kolagena in veliko energije, telo pa naj bi bilo v tem primeru sposobno pozdraviti tudi nekatere hujše bolezni.

Tudi v paprikah je veliko vitamina C. Foto: AGfoto/Shutterstock
Tudi v paprikah je veliko vitamina C. Foto: AGfoto/Shutterstock

Viške telo izloči z urinom

Z vitaminom C skoraj ne moremo pretiravati, saj presežek le-tega praviloma izločimo z urinom. Če bi ga vseeno zaužili zelo veliko (količine, večje od 2000 mg), bi to lahko občutili v obliki draženja želodca in črevesja. Ljudje smo si različni glede optimalne dnevne doze vitamina C, zato se številna priporočila nagibajo k temu, da posameznik postopoma povečuje dnevno dozo in ugotovi, kdaj je dosežena optimalna vrednost.

Višje vrednosti vnosa vitamina C so še posebej priporočljive pri kadilcih, ljudeh, ki se redno soočajo z večjimi fizičnimi napori, ob stresu, zlorabi alkohola, ob uživanju nekaterih zdravil in pri nekaterih bolezenskih stanjih. 

PREBERITE ŠE -> Če vam primanjkuje tega minerala, ste pogosteje lačni in se lažje redite

Limone in agrumi niso dovolj 

Kljub temu da številni ljudje verjamejo, da si bodo zadostne količine vitamina C najlažje zagotovili z limonami in drugimi agrumi, pa le-ti niso najboljši vir tega vitamina. Vitamin C je namreč med vsemi vitamini najmanj obstojen in občutljiv na zunanje dejavnike. Tako se lahko hitro izniči z neustreznimi metodami skladiščenja, priprave in pri dolgotrajnejši toplotno obdelavi.

Limone so pred prihodom na trgovske police podvržene dolgotrajnemu skladiščenju in transportu, hkrati pa obdelane s številnimi škodljivimi snovmi, zato je bolj priporočljivo poseči po nekaterih drugih živilih.

PREBERITE ŠE -> Olive za boljše zdravje: za optimalne učinke naj bi jih pojedli toliko na dan

Najboljši vir so črni ribez, peteršilj in paprika

Na splošno velja, da bomo največ vitamina C dobili z uživanjem lokalno pridelanega, ekološkega in svežega sadja in zelenjave. Še posebej koristno je, če se izognemo toplotni obdelavi živil oz. je ta čim krajša, saj z dolgotrajnim kuhanjem izgubimo tudi do 50 odstotkov vitamina C. Če je to mogoče in varno, sadja in zelenjave ne lupite, saj je prav v olupku velikokrat največji delež tega izredno pomembnega vitamina.

Telo boste z vitaminom C najhitreje oskrbeli, če boste posegli po naslednjih živilih: črni ribez (vsebuje približno 177 mg vitamina C na 100 g živila), peteršilj (170 mg/100 g), rdeča paprika (116 mg/100 g), brstični ohrovt (110 mg/100 g), brokoli (90 mg/100 g), kivi (71 mg/100 g), jagode (64 mg/100 g), špinača (52 mg/100 g) in drobnjak (50 mg/100 g).

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte