NARAVNO POMIRJEVALO

S to zdravilno rastlino boste izboljšali spanec in počutje

Poletje je čas, ko nabiramo sivkine cvetove. Ti niso le dobrodošel okras in odganjalec moljev, temveč si lahko z njimi olajšamo tudi številne težave.
Fotografija: Sivka, foto: Esstock/Shutterstock
Odpri galerijo
Sivka, foto: Esstock/Shutterstock

Sivka je zaradi svoje vsestranskosti zelo priljubljena sredozemska rastlina. Njeni nežno vijolični cvetovi so prava estetska popestritev, zato so idealni za oblikovanje šopkov in predmetov za dekoracijo prostorov. Pomirja in uspava, zaradi svojega prijetnega vonja je uporabna v industriji parfumov, hkrati pa je tudi užitna, zato se odlično obnese kot dodatek nekaterim jedem.

Cvetove nabiramo v zgodnjih jutranjih urah

Sivka spada v družino ustnatic, obstaja pa več njenih različic. Najbolj razširjena in poznana med njimi je navadna oz. prava sivka (Lavandula angustifolia). Gre za vedno zeleni bujen grm z razvejanim koreninskim sistemom in vejicami, ki so v prerezu štirioglate. Sivkini listi so ozki in podolgovati ter sivozeleni. Po vejicah so navzkrižno nameščeni, na spodnji strani pa so posuti z dlačicami.

Uporabni so tako sivkini listi kot cvetovi, vendar slednje uporabljamo v večji meri. Ti so dvospolni in vijolične barve. Odprejo se julija in avgusta, nabirati pa jih je priporočljivo v zgodnjih jutranjih urah. Lahko uporabljamo sveže, vendar pa so še bolj priljubljeni sušeni.

PREBERITE ŠE -> Pehtran: tej začimbi so včasih rekli zmajevo zelišče (in to je razlog)

Cenili so jo že stari Grki in Rimljani

Sivka uspeva po vsem Sredozemlju. Najdemo jo predvsem v Dalmaciji, v Grčiji, severni Afriki in Franciji  na nadmorskih višinah do 1000 metrov. Pri nas v naravi ne uspeva, lahko pa jo gojimo na vrtu. Ker je svetloljubna rastlina, ji senčne lege niso po godu. Najbolje uspeva na dobro odcednih tleh, bogatih z minerali in dušikom. Če gojimo sivko in si želimo, da bi bila količina eteričnih olj v njej čim večja, s tem pa bi tudi njen vonj prišel bolj do izraza, jo je smiselno zalivati nekoliko manj.

Kot zdravilna rastlina ima sivka bogato tradicijo. Uporabljali so jo že stari Rimljani, ki so iz nje pripravljali dišavne kopeli, saj so vedeli, da ta pospešuje obnavljanje kože. Tudi stari Grki so se zavedali njenih dobrih plati. Pogosto so jo strli in žgali. Tedaj so se namreč sproščali hlapi, ki so na prisotne delovali zelo pomirjevalno.

 Foto: Zsu044/Shutterstock
 Foto: Zsu044/Shutterstock

Dodamo jo lahko ribjim in telečjim jedem

Ta priljubljena sredozemska rastlina vsebuje 1,5 odstotka eteričnega olja, katerega najpomembnejši zdravilni sestavini sta linalilacetat in linalol. Prav zaradi eteričnega olja se sivka lahko pohvali s svojim pomirjevalnim učinkom in zmožnostjo, da izboljša spanje. Poleg tega vsebuje tudi smolo, čreslovine in grenčino.

Sivko lahko uporabljamo na najrazličnejše načine. Z njo lahko na primer popestrimo jedi, kot so ribe, teletina, omake, enolončnice in sladice. Odlično se obnesejo pri oblikovanju šopkov s suhim cvetjem, s sivkinimi vrečkami pa lahko odišavimo stanovanje, razkužujemo perilo ali z njimi odganjamo insekte, kot so molji, komarji in muhe.

Osvežujoča sivkina kopel izboljšuje počutje

Znano je, da sivka pomirja in uspava, zato lahko z njenimi cvetovi napolnimo blazinice in vzglavnike. Za boljši spanec je priporočljivo pitje sivkinega čaja eno uro pred spanjem. Iz nje lahko izdelamo tudi masažno olje, ki je še posebej priporočljivo za športnike, ki se soočajo z bolečinami v mišicah.

Sivka je tudi sestavina številnih drugih kozmetičnih produktov. Dobro se obnese pri pripravi sproščujoče kopeli, za katero potrebujete 100 gramov sušenih cvetov, ki jih zalijete z dvema litroma kropa. Po petih minutah mešanico dodajte vodi v kadi in osvežujoča kopel, ki izboljšuje počutje, je pripravljena.

Foto:Igor Mali
Foto:Igor Mali

Sivka blaži migrene, odpravlja akne in krepi srce

Če sivko uporabljamo v zdravstvene namene, jo lahko uporabljamo zunanje ali jo uživamo. Zunanja uporaba njenega olja je priporočljiva pri pikih žuželk, blažjih opeklinah, pri srbeči koži in za oblogo v primeru bolečin v mišicah. Smiseln je tudi nanos na mastno in nečisto kožo. S sivkinim oljem se lahko uspešno borimo proti aknam.

Sivkino eterično olje sicer deluje kot naravni antibiotik, antiseptik, antidepresiv in pomirjevalo. Blaži in odpravlja panične napade in živčne težave, s katerimi se soočajo ženske v času menopavze. Sivka spodbuja menstruacijo, krepi srce, blaži migrene, znižuje previsoko telesno temperaturo, pomaga pri epilepsiji, histeriji in znižuje raven stresa v obdobju preobremenjenosti.

PREBERITE ŠE -> Hren: blagodejen vpliv na zdravje (in kdo se mu mora izogibati)

Lahko vpliva na sposobnosti za vožnjo in upravljanje s stroji

S pitjem sivkinega čaja lahko odpravimo prebavne težave in z njimi povezane vetrove, pospešimo izločanje žolča in si pomagamo pri omotici. Odpravlja in blaži krče, pri težavah s spanjem pa si lahko z njo pomagajo tudi otroci. Ker ni dovolj podatkov o tem, kako lahko uživanje sivkinih pripravkov vpliva na nosečnice in doječe mame, naj se te pred uporabo le-te raje posvetujejo z zdravnikom.

Zaradi pomirjevalnega učinka lahko uživanje sivke vpliva na sposobnosti za vožnjo in upravljanje s stroji, sicer pa, če jo uživamo v priporočenih dnevnih odmerkih (ena do dve čajni žlički cvetov), ne povzroča težav. V primeru prekoračitve priporočenih dnevnih odmerkov lahko zaradi prevelikih količin eteričnega olja pride do preobčutljivostnih reakcij na koži.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte