POLNA ANTIOKSIDANTOV

Rdeča pesa: Superživilo, a ljudje s temi težavami je ne bi smeli jesti

Rdeča pesa je superživilo z malo kalorijami, ki med drugim pomaga do boljšega počutja in večje učinkovitosti pri telesni vadbi.
Fotografija: Rdeča pesa pomaga zniževati previsok krvni pritisk. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Rdeča pesa pomaga zniževati previsok krvni pritisk. Foto: Shutterstock

Rdeča pesa (Beta vulgaris) je rastlina iz družine metlikovk, ki izvira z obalnih predelov zahodne in južne Evrope; od južne Švedske in Baltskega otočja do Sredozemskega morja. Prepoznamo jo po srčasto oblikovanih listih in majhnih cvetovih, ki rastejo v skupini od dveh do petih skupaj, so zelene do rdečkaste barve, oprašuje pa jih veter. Še posebej izstopa njen koren, ki je značilno rdeče barve. Pri nekaterih sortah je koren lahko obarvan tudi rumenkasto, belo, rožnato ali temno vijolično.

Rdečo peso naj bi gojili že Babilonci, medtem ko so jo stari Rimljani uporabljali pri zdravljenju vročine in zaprtja. Hipokrat in njegovi nasledniki so jo polagali na rane, zaradi česar so se te hitreje celile. Ob koncu srednjega veka so začeli rdečo peso uporabljati tudi pri zdravljenju nekaterih drugih težav, predvsem pri prebavnih motnjah in krvnih boleznih.

Zaradi visoke vsebnosti sladkorja se jo odsvetuje sladkornim bolnikom

Rdeča pesa sodi med živila z malo kalorijami, saj jih vsebuje le 40 na 100 gramov. Tako se to živilo pogosto znajde na jedilnikih tistih, ki si želijo shujšati. V 87 odstotkih je sestavljena iz vode, predstavlja dober vir vlaknin, v 8-10 odstotkih pa jo sestavljajo ogljikovi hidrati. Za peso je značilen visok glikemični indeks (vsebuje veliko sladkorja), zato ne preseneča, da so iz nje razvili sladkorno peso za pridobivanje sladkorja. Zaradi visoke vsebnosti sladkorja se uživanje rdeče pese odsvetuje sladkornim bolnikom.

Zaradi njenega bogatega prehranskega profila jo uvrščamo med superživila. V primerjavi z drugimi vrstami zelenjave vsebuje nadpovprečno veliko antioksidantov. V njej je tudi antioksidativni pigment betalain, ki je zaslužen za njeno rdečo obarvanost. Vsebuje vitamin C, folno kislino (ki je znana tudi kot vitamin B9), železo, kalij, niacin, fosfor, magnezij, mangan in krom. Zanjo so značilne tudi visoke vsebnosti anorganskih nitratov.

Rdeče pese naj ne bi uživali sladkorni bolniki. Foto: Shutterstock
Rdeče pese naj ne bi uživali sladkorni bolniki. Foto: Shutterstock

S kuhanjem uničimo nekatere hranljive snovi

Rdeča pesa je vsestransko uporabna. V prehrani uporabljamo tako njeno listje kot koren. Peso lahko uživamo surovo, lahko pa jo tudi skuhamo ali spečemo. S toplotno obdelavo se določen delež njenih hranil sicer razgradi. Če jo vseeno želimo skuhati, je to priporočljivo narediti na pari. Druga možnost je, da jo kuhamo pri nižjih temperaturah in največ 15 minut. Prav tako lahko s toplotno obdelavo manj koristnih snovi izgubimo, če jo kuhamo v olupku.

PREIZKUSITE RECEPT -> Rdeča rižota

Če peso uživamo zaradi njenih zdravilnih učinkov, naj bi se na našem jedilniku pojavila vsaj dvakrat na teden. Njene mlajše liste lahko dodamo solatam, medtem ko lahko starejše uporabimo na enak način kot blitvo ali špinačo. Koren pese lahko pečemo v pečici, v vloženi obliki pa ga lahko dodamo solatam. V vzhodni Evropi je zelo priljubljena juha iz rdeče pese 'boršč'.

Zelo zdravilen je tudi sok rdeče pese, saj naj bi se hranila v tej obliki najlažje absorbirala v organizem. Zaradi uživanja rdeče pese se lahko urin obarva rdeče, kar pa ne predstavlja nikakršnega tveganja za zdravje. Betanin, rdeče barvilo v pesi, se sicer pogosto uporablja v prehranski industriji. Z njim v rožnato barvo med drugim obarvajo sladoled in sladke pijače.

PREBERITE ŠE -> Ta začimba naj bi imela podobne učinke kot antidepresivi

Z njo lahko poskrbimo za zdravje srca in ožilja

Rdeča pesa blagodejno vpliva na zdravje srca in ožilja. Pomaga tudi zniževati previsok krvni tlak. Splošno znano je, da je pesa dobra za kri in to so tudi znanstveno dokazali. V neki raziskavi so ugotovili, da se lahko krvni tlak po uživanju rdeče pese ali njenega soka zniža že v roku nekaj ur. Rdeča pesa se uporablja tudi kot blago odvajalo in pri skrbi za zdrav prebavni trakt.

Spodbuja delovanje jeter ter pripomore k izločanju toksinov in odpadnih snovi iz telesa, se pa uživanje le-te ne priporoča bolnikom z ledvičnimi kamni. Po zaužitju pese se zelo redko pojavijo stranski učinki. Preobčutljivi posamezniki se lahko srečajo s prebavnimi motnjami ali s sindromom razdražljivega črevesja.

Zaradi vsebnosti anorganskih nitratov naj bi uživanje pese izboljšalo fizične spodobnosti pri telesni vadbi. Ker se poraba kisika med vadbo posledično zmanjša, se izboljša vzdržljivost pri rekreaciji. Rdeča pesa hkrati vpliva na izboljšanje počutja in sprošča.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte