SUPER SADJE

Zakaj bi morali večkrat uživati brusnice in v katerih oblikah so najbolj zdravilne

Kljub temu da jih zaradi precej kiselkastega okusa le redko uživamo sveže, pa v taki obliki najbolj blagodejno učinkujejo na naše zdravje.
Fotografija: Pitje brusničnega soka se priporoča v primeru težav s sečili, saj ta pospeši izločanje bakterije, ki taka stanja povzroča. FOTO: Anna Shepulova/shutterstock
Odpri galerijo
Pitje brusničnega soka se priporoča v primeru težav s sečili, saj ta pospeši izločanje bakterije, ki taka stanja povzroča. FOTO: Anna Shepulova/shutterstock

Brusnica, katere latinsko ime je Vaccinium vitis-idaea, spada v družino vresovk (Ericaceae). Prijel se je je vzdevek 'super sadje', Švedi pa so jo poimenovali celo 'gozdno zlato'. Gre za majhen zimzeleni grmiček, ki doseže višino 10-40 centimetrov. Cveti od maja do avgusta. Njeni cvetovi so beli, viseči in zvonaste oblike. Njen plod je užiten; Gre za nepravo jagodo rdeče barve in kislo-grenkega okusa. Plodovi dozorijo v poletnem ali jesenskem času.

Odporna na hud mraz in zimo

Brusnica se naravno razrašča predvsem v subpolarnih gozdovih, ki jih najdemo v severnih predelih Azije in Evrope (predvsem v Skandinaviji), uspeva pa tudi v Severni Ameriki v subarktičnem podnebju. Najdemo jo tudi pri nas in sicer na visokogorskih jasah iglastih in mešanih gozdov vse do 2500 metrov nadmorske višine. Brusnice običajno najdemo v naravi, redko so gojene. Ko jih enkrat naberemo, jih lahko v hladilniku hranimo le nekaj dni. Lahko pa jih predelamo v razne pripravke, s čimer podaljšamo njihov rok uporabe.

image_alt
Plodovi tega grma vsebujejo več železa kot špinača in več kalcija kot mleko

Poznamo dve sorti brusnice; evrazijsko z daljšimi in severnoameriško s krajšimi listi. Gre za vrsto, ki prenese tudi hud mraz, saj zdrži tudi kratkotrajno obdobje temperatur pod -40 stopinj Celzija, medtem ko vročine ne prenaša dobro. Dobro uspeva na senčnih legah in na vlažnih kislih tleh, ki so pomešana s šoto. Za optimalno rast potrebuje velike količine vode. Ta delno olesenela vrsta je posebnost med širokolistnimi rastlinami, saj liste obdrži tudi v zelo hudi zimi. Razrašča se s podzemnimi korenikami.

Brusnična omaka FOTO: Pixel-shot/Shutterstock
Brusnična omaka FOTO: Pixel-shot/Shutterstock

Vsebujejo lutein, ki igra pomembno vlogo pri zdravju oči

Ta super sadež se ponaša z velikim deležem antioksidantov, pa tudi sicer vsebuje velike količine vitaminov, mineralov in vlaknin. Z rednim uživanjem le-teh bomo telo oskrbeli z vitamini C, A, B1, B2 in B3 ter z minerali, kot so natrij, kalij, kalcij, magnezij in fosfor. Plodovi vsebujejo tudi benzojsko in citronsko kislino, pektin, čreslovine, glikozide (sladkorje) in lutein, ki igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih oči.

Ker se zdijo sveže brusnice marsikomu prekisle, čeprav so v taki obliki najbolj zdrave, iz njih pogosto izdelujemo pripravke, ki imajo bolj blag okus, kot so čaj, sokovi, marmelade, vina in žganjekuhe. V zdravstvene namene so uporabni tudi brusnični listi. Iz njih se pripravi čaj, s katerim si lahko pomagamo pri uravnavanju krvnega sladkorja, zato je še posebej priporočljiv za diabetike in tiste, ki bi radi naredili nekaj za preventivo pred razvojem sladkorne bolezni. Uživanje brusnic priporočajo tudi nosečnicam in doječim materam.

image_alt
Če imate doma ta okrasni grm, nujno izkoristite njegove zdravilne učinke

Brusnične peške so dragocena sestavina izdelkov za nego kože

Zdravilno moč imajo tudi korenine te rastline. Če 15 gramov korenin prelijemo s 500 mililitrov vode, mešanico zavremo, nato pa počakamo 10 minut in jo precedimo, lahko tako dobljeno tekočino uporabimo za obkladke, če želimo pospešiti celjenje ran v primeru ureznin in manjših razjed. V kulinariki se uporablja tudi brusnična omaka, ki jo pogosto postrežejo k divjačini.

Brusnice so uporabne tudi v kozmetiki. Njene peške namreč uporabljajo pri izdelavi čistilnih mask za regeneracijo in pomlajevanje odmrlih celic kože. Če kozmetični izdelki za nego kože vsebujejo brusnice, bodo ti pripomogli k odstranitvi odmrlih celic, boljši prekrvavitvi kože, poskrbeli bodo za bolj mehko in napeto kožo ter stimulirali njeno naravno obnovo.

PREBERITE ŠE --> Črni ribez: Izredno zdrav, a bolj aromatičen od rdečega

Brusnični sok za zdravljenje vnetij sečil

Pitje brusničnega soka se priporoča v primeru težav s sečili (pri vnetjih mehurja ali ledvic), saj ta pospeši izločanje bakterije, ki taka stanja povzroča. Osebam, pri katerih se ta stanja ponavljajo, se priporoča, da brusnični sok ali čaj redno uživajo kot preventivno sredstvo. Brusnice se dobro obnesejo tudi kot preventiva proti gripi in prehladu, saj krepijo imunski sistem.

Brusnice lahko uporabljamo še kot naravno sredstvo za zniževanje previsoke telesne temperature, pomembno vlogo pa igrajo pri obnovi celic. Ščitijo pred napadi bakterij in glivic, pospešijo pa tudi delovanje krvnega obtoka, zaradi česar ščitijo pred razvojem bolezni srca in ožilja. Brusnice se uporablja tudi pri zdravljenju sklepnega revmatizma in v boju proti ledvičnim kamnom. Blagodejno delujejo na prebavo, preprečujejo nastanek zobne gnilobe in znižujejo raven stresa. So celo preventiva pred razvojem nekaterih oblik raka, pripomorejo pa tudi k izboljšanju vida in preprečujejo arterijske spremembe v rumeni pegi ter nastanek sive mrene.

Preberite še:

V prodaji