GLOG

Če imate doma ta okrasni grm, nujno izkoristite njegove zdravilne učinke

Glog je priljubljena okrasna rastlina, a njegova dragocenost ne leži samo v lepoti, temveč predvsem v zdravilnih listih, cvetovih in tudi plodovih.
Fotografija: Enovratni glog (Crataegus monogyna) FOTO: Damacus Tiberiu/shutterstock
Odpri galerijo
Enovratni glog (Crataegus monogyna) FOTO: Damacus Tiberiu/shutterstock

Cvetovi, listni poganjki in plodovi gloga so v ljudskem zdravilstvu dobro znani in s pridom uporabljani za pripravo čajev. Njegov okus je precej neizrazit, zato ga v čajnih mešanicah dopolnjujemo z bolj aromatičnimi rastlinami. Vsebujejo številne antioksidante, med vitamini največ C in A, ter druge zdravilne snovi. Iz gloga pripravljamo čaj in tinkture predvsem za močno in zdravo srce. 

Zdravilni čaj

Z uporabo glogovih pripravkov lahko pri začetku popuščanja srca upočasnimo napredovanje bolezni, saj povečujejo moč srca, izboljšujejo prekrvitev srčne mišice, blago pospešijo srčni utrip in znižujejo krvni tlak ter preprečujejo nastanek motenj v srčnem ritmu. Za pomoč srcu in ožilju je treba glogov čaj uživati dlje časa, saj se zdravilni učinki pokažejo šele po šestih tednih rednega uživanja. Najbolje ga je piti več mesecev, in sicer po tri skodelice dnevno. Čaj pripravljamo tako, da cvetove ali liste prelijemo z vročo vodo, pustimo stati do deset minut in precedimo. 

Glogov čaj okrepi srce in ožilje. FOTO: Teatian/shutterstock
Glogov čaj okrepi srce in ožilje. FOTO: Teatian/shutterstock

Glog pomaga tudi pri aterosklerozi, težavah pri dihanju, omotici, hkrati blagodejno učinkuje kot pomirjevalo. Glogovih pripravkov ne smemo kombinirati z zdravili za sočasno zdravljenje srčno-žilnih bolezni. Sicer ga uvrščamo med zdravilne rastline, katerih uporaba je zelo varna, saj ne vsebuje učinkovin, ki bi bile lahko strupene v večjih odmerkih.

Za zdravilne namene sta uporabni dve vrsti gloga: navadni glog (Crataegus laevigata) in enovratni glog (Crataegus monogyna).

Privlačni varuh vrtov

Glog je cenjen tudi zaradi trdega lesa, na kar nakazuje že njegovo rodovno znanstveno ime Crataegus, ki je izpeljanka starogrške besede za čvrst. Rastlina je zelo trdoživa, saj lahko dočaka tudi pol tisočletja. Morda so prav zato včasih verjeli, da amuleti iz glogovega lesa ljudi varujejo pred različnimi boleznimi ter zagotavljajo dolgo življenje.

Glog najpogosteje sadimo kot okrasno rastlino v parkih ali na vrtovih. Zelo dobro se obnese kot živa meja, saj nas spomladi razveseljuje s številnimi cvetovi, vse od začetka jeseni pa z zdravilnimi plodovi. Trnate veje obenem varujejo vrt pred nepovabljenimi gosti. 

Tudi glogovi plodovi so zdravi, najpogosteje iz njih kuhajo marmelade. FOTO: Kungfu01/shutterstock
Tudi glogovi plodovi so zdravi, najpogosteje iz njih kuhajo marmelade. FOTO: Kungfu01/shutterstock
 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte