PRAVI PELIN

To zelišče je najpomembnejša sestavina absinta in ima številne zdravilne učinke

Pravi pelin se uporablja za zniževanje telesne temperature, odpravo aken, lajšanje menstrualnih krčev in zatiranje črevesnih parazitov.
Fotografija: Pijača absint je ime dobila po latinskem poimenovanju za pravi pelin Artemisia absinthium. FOTO: Victor Moussa/Shutterstock
Odpri galerijo
Pijača absint je ime dobila po latinskem poimenovanju za pravi pelin Artemisia absinthium. FOTO: Victor Moussa/Shutterstock

Poznamo več vrst pelina, vendar najpogosteje omenjamo navadni in pravi pelin. Na videz sta si zelo podobna, je pa pravi pelin nekoliko višji, njegovi cvetovi pa so bolj izrazito rumene barve. Tokrat bomo bolj podrobno predstavili pravi pelin (Artemisia absinthium). Gre za trajnico, ki uspeva v našem okolju, najdemo pa ga tudi v drugih delih Evrope ter v nekaterih predelih Azije, Afrike, Južne Amerike in ZDA. Vsi njegovi deli so že več kot 100 let v uporabi v tradicionalni medicini.

Pravi pelin ima več zdravilnih učinkovin kot navadni in tudi številne antioksidativne lastnosti. FOTO: Teatian/Shutterstock
Pravi pelin ima več zdravilnih učinkovin kot navadni in tudi številne antioksidativne lastnosti. FOTO: Teatian/Shutterstock

Pravi pelin zraste 60-120 centimetrov visoko. Njegovi listi so pahljačaste oblike in srebrno zelene barve. Listi, ki rastejo na spodnjem delu rastline, so dolgopecljati, zgornji listi pa so krajši in imajo krajše peclje. Cvetovi pravega pelina so rumene barve, odprejo pa se zgodaj spomladi. Uporaba pelina je bila v ZDA med letoma 1912 in 2007 prepovedana, saj je ta dolgo časa veljal za haluciogenega in kot potencialni strup. Danes vemo, da ima številne pozitivne učinke na zdravje, vendar pa vsebuje tudi strupeno snov, zaradi česar ga ne smemo uživati v prevelikih količinah.

image_alt
Ne boste verjeli, kaj vse zdravi cimet in kako si lahko z njim pomagamo

Zaradi vsebnosti toksina tujona uživanje večjih količin pelina ni primerno

Pravi pelin ima več zdravilnih učinkovin kot navadni. Ima tudi številne antioksidativne lastnosti. Vsebuje tudi toksin tujon, ki v majhnih količinah ni nevaren, če pa bi uživali večje količine pelina, bi to lahko privedlo do glavobola, bruhanja, trebušnih krčev in omotice. Glede na nekatere raziskave bi lahko zelo velike količine pravega pelina povzročile tudi epileptične napade ali celo smrt. Uživanje pelina odsvetujejo nosečnicam in ženskam, ki dojijo, prav tako pa naj bi se mu izognile osebe, ki imajo težave s povišanim krvnim tlakom.

Uživanje pelina se prav tako odsvetuje ljudem z vnetim žolčem, obolelimi jetri ter z želodčnimi razjedami. Bolniki, ki imajo težave z žolčnimi kamni in drugimi obolenji želodčnih poti, naj se pred uporabo pravega pelina posvetujejo z zdravnikom. Poleg tujona se v tej rastlini nahaja tudi spojina chamazulen, ki deluje kot antioksidant, v največji meri pa je prisoten v času pred cvetenjem.

Pelin deluje protibolečinsko, protivnetno in protimikrobno. FOTO: Vo_studio/Shutterstock
Pelin deluje protibolečinsko, protivnetno in protimikrobno. FOTO: Vo_studio/Shutterstock

Je sestavina priljubljenega francoskega likerja absinta

Pri uporabi pelina v zdravilne namene se največkrat poslužujemo čaja, ki ga pripravimo iz te rastline. Če želimo poskrbeti za zaščito pred prehladi in drugimi virusnimi obolenji, naj bi sok pravega pelina dodali kuhanemu vinu z medom. Tako pripravljen napitek krepi delovanje imunskega sistema. Pelin se uporablja tudi pri pripravi nekaterih žganih pijač. Je pomembna sestavina francoskega likerja absinta, ki je bil zelo priljubljen med številnimi umetniki, ki so živeli v 19. stoletju. Treba je poudariti, da pelina ni primerno nanašati direktno na kožo, saj lahko povzroči opekline. 

PREBERITE ŠE --> Angelika: Angelska rastlina za ženske tegobe

Pravi pelin lahko pomaga pri zdravljenju in lajšanju številnih zdravstvenih težav. Deluje protibolečinsko, protivnetno in protimikrobno, hkrati pa si lahko z njegovo pomočjo znižamo povišano telesno temperaturo. Spodbuja pravilno delovanje jeter in izločanje žolča. Pomaga pri revmi, učinkovit pa naj bi bil tudi pri zdravljenju glavobola.

Ker pelin vsebuje tudi toksin tujon, z njim ne smemo pretiravati. FOTO: Zetat/Shutterstock
Ker pelin vsebuje tudi toksin tujon, z njim ne smemo pretiravati. FOTO: Zetat/Shutterstock

Priporočljiv je tudi za posameznike, ki se soočajo s slabokrvnostjo, poleg tega pa lahko pripadnice nežnejšega spola z njim učinkovito blažijo menstrualne krče. Že v starem Egiptu so ga uporabljali za odpravo črevesnih parazitov in v te namene se ga ljudje poslužujejo tudi danes. Pelin se dobro obnese tudi pri spodbujanju apetita. Z uživanjem te rastline naj bi se uspešno borili proti aknam, hkrati pa ta pomaga tudi v primeru pikov žuželk, saj blaži srbečico, ki ob tem nastane.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte