NARAVNI ANTIBIOTIK

Tako zdrave so lisičke, imajo tudi zelo poseben učinek na telo

Lisičke so poleg jurčkov in marel najbolj priljubljena vrsta gob pri nas. Poleg tega, da so kulinarična poslastica, so tudi vir vitaminov A, B in D.
Fotografija: Lisičke spadajo med naše najbolj priljubljene gobe. FOTO: Lesya Dolyuk/shutterstock
Odpri galerijo
Lisičke spadajo med naše najbolj priljubljene gobe. FOTO: Lesya Dolyuk/shutterstock

Jesenski dnevi so kot nalašč za nabiranje gob. Te še posebej intenzivno rastejo po deževnem obdobju. Med Slovenci je nabiranje gob precej priljubljena dejavnost, vendar je pri tem potrebna precejšnja mera previdnosti. Užitne in neužitne ali celo strupene gobe so si na pogled pogosto precej podobne, zato je dobro poznavanje lastnosti, ki razlikujejo eno in drugo vrsto, bistvenega pomena. Tako si je pri nabiranju priporočljivo pomagati s katero od strokovnih knjig na tem področju, še bolje pa je za pomoč prositi osebo, ki se na gobe dobro spozna.

Lisičke spadajo med naše najbolj priljubljene gobe, saj jih Slovenci poleg jurčkov in marel najpogosteje nabiramo. Lisičke so sicer poimenovanje rodu, ki obsega več različnih vrst. Pri nas je zastopana predvsem vrsta navadna lisička (Cantharellus cibarius). Lisičke so sicer lahko vseh odtenkov od belkastih do intenzivno rumenih. Nabrati jih je mogoče od začetka junija do oktobra, uspevajo pa tako v iglastih kot v listnatih gozdovih. Rade imajo kisla tla. Nikoli naj jih ne bi nabirali v onesnaženem okolju, saj iz njega absorbirajo strupene snovi.

Lisičk nikar ne nabirajte v onesnaženem okolju, saj iz njega absorbirajo strupene snovi. FOTO: Susie Hedberg/shutterstock
Lisičk nikar ne nabirajte v onesnaženem okolju, saj iz njega absorbirajo strupene snovi. FOTO: Susie Hedberg/shutterstock

Skrbijo za normalno presnovo, zdravo kožo, lase in nohte

Klobuk je širok od dveh do 12 centimetrov. Sprva je ta droben in polkrožen. Kasneje se izboči, rob pa se spodvije, nato pa razpre. Pri starejših gobah lahko opazimo vdrto sredino. Površina klobuka je gladka. Bet in klobuk sta enake barve. Bet je valjaste oblike. Lisičke se uvrščajo med zelo kakovostne gobe odličnega okusa, ki so v naravi precej pogoste. Prvi človek, ki je poimenoval in opisal lisičko, je bil švedski mikrobiolog Elias Magnus Fries. To je storil leta 1821.

Lisičke so v 90 odstotkih sestavljene iz vode. Poleg tega so v njih prisotni še ogljikovi hidrati, beljakovine in zelo malo maščob. V njih je veliko vitamina A. Ta je odgovoren za normalno presnovo, zdravo kožo, lase in nohte ter za dober vid. Poleg tega se s tem, ko uživamo zadostno količino tega vitamina, zmanjša tveganje za pojav raka na jajčnikih in dojkah pri ženskah. Lisičke vsebujejo tudi vitamin B pa tudi nekatere minerale, kot so baker, cink, kalij, kalcij in železo.

Lisičke v juhi FOTO: Aleš Černivec/Delo
Lisičke v juhi FOTO: Aleš Černivec/Delo

Učinkovite so pri odstranjevanju parazitov iz telesa

Raziskave potrjujejo njihovo učinkovitost pri odstranjevanju številnih vrst parazitov iz telesa. Vsebujejo namreč hitinmanoze, ki jih paraziti ne prenašajo. To so namreč snovi, ki blokirajo njihov živčni sistem, zaradi česar poginejo in se izločijo iz prebavil. Lisičke poleg tega dobro ščitijo pred glivičnimi in bakterijskimi okužbami. Uporabljajo se tudi pri zdravljenju jetrnih bolezni. V tradicionalni kitajski medicini so znane kot naravni antibiotik. Zaradi majhne vsebnosti kalorij jih je priporočljivo uživati, če želite izgubiti nekaj kilogramov. 

Preberite še --> Zakaj so jurčki ena izmed najbolj zdravih vrst gob

Lisičke je priporočljivo uživati sveže, saj s konzerviranjem in zamrzovanjem izgubljajo aromo in postanejo žilaste. Če jih shranjujemo v hladilniku, jih je bolje zaviti v prtiček ali dati v papirnato vrečko, kot da bi jih dali v plastično vrečko. Za to vrsto gob je značilno, da ima naravno grenkobo. Če nam ta ne ustreza, se je lahko znebimo tako, da jo skuhamo v slani vreli vodi, ki ji dodamo žličko citronke. Lisičke najpogosteje pripravljamo na naslednje načine: z jajci, iz njih naredimo juho ali pa jih pripravimo v omaki, izredno okusne pa so tudi v rižoti.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte