ZDRAVILNE RASTLINE

Pehtran: tej začimbi so včasih rekli zmajevo zelišče (in to je razlog)

Pehtran je bogat z vitamini in minerali, pomaga pri težavah s prebavili, poslužujejo pa se ga lahko tudi ženske, ki imajo težave z menstruacijskimi krči.
Fotografija: Pehtran Foto: Natalia Bulatova/shutterstock
Odpri galerijo
Pehtran Foto: Natalia Bulatova/shutterstock

Pehtran, katerega latinsko ime je Artemisia dracunculus, je grmičasta trajnica, ki zraste 60-120 centimetrov visoko. Poznamo ga tudi pod nekaterimi drugimi imeni, kot so estragon, betram in torkanj. Njegovi listi so temno zeleni in suličasti. So nekoliko nazobčeni in dolgi približno pet centimetrov.

Steblo je razvejano, v prerezu okroglo, vzdolž brazdasto, proti dnu pa olesenelo. Njegova korenina je koničasta in plazeča, iz nje pa izraščajo lasasti stranski poganjki. Pehtranovi cvetovi izgledajo kot majhni cvetni koški, razporejeni v metličasta socvetja. So rumeno-zelene barve. Na rastlini jih lahko opazimo v poletnih mesecih. Pehtran ima močen vonj in okus. Je grenkast in po okusu nekoliko spominja na janež. Najbolj slasten je, če ga utrgamo tik pred začetkom cvetenja.

V srednjem veku so ga imenovali zmajevo zelišče

Pehtran je sprva uspeval zgolj na Daljnem vzhodu, kasneje pa so ga zanesli tudi v Evropo. Najstarejši zapisi o tej rastlini so nastali na Kitajskem že 2000 let pred našim štetjem.

Kmalu zatem so ga začeli uporabljati Arabci; z njim so začinjali jedi. Na Bližnjem vzhodu se je glas o njem širil že v 12. stoletju. Stoletje kasneje je bil prvič omenjen tudi na evropskih tleh.

Prvi zapisi o pehtranovi vlogi v kulinariki segajo v 9. stoletje. Tedaj je veljal kot zaščitnik pred kačami in drugimi plazilci. V Franciji so v času srednjega veka z njegovo pomočjo zdravili posledice kačjih ugrizov in ugrizov drugih plazilcev. Posledično so mu nadeli ime zmajevo zelišče.

Pehtran je bil v srednjem veku po svojih blagodejnih učinkih znan tudi v angleškem prostoru. V tistem času so si popotniki in romarji z njim pomagali pri utrujenih nogah s tem, da so ga vtikali v obuvala. Ker ima ta nekoliko antiseptičen učinek, so z njim preprečevali, da bi prišlo do okužbe stopal.

Pehtran Foto: Neelakandi/shutterstock
Pehtran Foto: Neelakandi/shutterstock

Ločimo francoski, ruski in mehiški pehtran

Poznamo več različic pehtrana; francoskega, ruskega in mehiškega. V našem okolju je najbolj razširjen francoski, ki se odlikuje po nekoliko pekoči aromi, sicer pa je nižje rasti od drugih dveh in ima ožje liste. Ruski pehtran je na pogled nekoliko bolj robusten in je višje rasti (zraste do 120 cm), medtem ko je mehiški slajši od drugih dveh različic.

Pehtran lahko posadimo tako na vrtu kot tudi v loncih in koritih, ki jih postavimo v stanovanju ali na balkon. Obožuje sončne lege, ki so zavarovane pred vetrom, zemlja, v katero ga posejemo, pa naj bo bogata s humusom in hranili.

Pri tem moramo imeti v mislih dejstvo, da se rastlina močno razraste. Pehtran predstavlja zaradi svoje intenzivne barve nepogrešljivo dekoracijo vsakega vrta. Še posebej primeren je za sajenje na robu ali v kotu vrta. Njegove vršičke in mlado listje lahko nabiramo skozi vse leto.

PREBERITE ŠE -> Zdravilni učinki kaper in zakaj bi jih morali pogosteje uvrstiti na jedilnik

Lahko ga dodamo potici, štrukljem, juham in obaram

Pehtran vsebuje številne koristne snovi, med katerimi prevladujejo vitamini in minerali (magnezij, kalcij, mangan, baker, kalij in cink). Ker je precej odporen na visoke temperature, večino koristnih snovi ohrani, tudi če ga dlje časa toplotno obdelujemo. Če ga uporabimo za obogatitev juh in obar, ga je priporočljivo dodati 15 minut pred koncem kuhanja.

Uporabljamo ga predvsem kot začimbo oziroma dodatek k jedem. Kot tak je najbolj priljubljen v francoski in gruzijski kuhinji. V našem prostoru je najbolj znana jed, v katero ga dodamo, pehtranova potica. Sicer pa lahko to začimbo dodajamo tudi raznim omakam (še posebej smetanovim), štrukljem, zelenjavnim prikuham in svežim solatam.

Odlično se poda k nekaterim vrstam zelenjave, kot so pesa, beluši, korenček, bučke in zelena, predstavlja pa tudi dobro kombinacijo z začimbami, kot so rožmarin, drobnjak, timijan in peteršilj. Lahko ga dodajamo tudi mesnim ali jajčnim jedem.

Pehtranova potica Foto: Mateja J. Potočnik
Pehtranova potica Foto: Mateja J. Potočnik

Dobro se obnese tudi kot dodatek k nekaterim pijačam, kot so likerji, grenčice in žganje. Iz njega lahko pripravimo tudi pehtranov kis ali ga dodamo v oljčno olje. Z njim lahko popestrimo marinade ali ga uporabimo pri izdelavi masla in namazov. Njegovo eterično olje lahko uporabimo v aromaterapiji, to pa je uporabno tudi kot sestavina parfumov.

PREBERITE ŠE -> To je ena najbolj zdravilnih rastlin na svetu in njeni učinki na telo

Nosečnice naj se mu izogibajo

Pehtran ima tudi nekatere pozitivne učinke na zdravje. V te namene ga je priporočljivo uživati svežega ali v obliki poparka. Deluje protivnetno, hkrati pa je odlično sredstvo pri spopadanju s črevesnimi zajedavci in glistami. Spodbuja apetit in deluje kot rahlo odvajalo. Pomaga pri težavah s prebavo in s prebavili. Blaži želodčne krče in spodbuja izločanje žolča.

Ta začimba naj bi omilila tudi zobobol. Njegovo uživanje se priporoča ženskam z nerednim menstruacijskim ciklom, saj ga pehtran pomaga uravnavati. Prav tako blaži menstruacijske krče. Uživanju pehtrana naj se izogibajo nosečnice, saj spodbuja luščenje maternice, kar lahko privede do spontanega splava.

Preberite še:

V prodaji