ČRNA KUMINA

To je ena najbolj zdravilnih rastlin na svetu in njeni učinki na telo

Arabci so za črno kumino dejali, da zaradi številnih koristnih učinkovin pozdravi vse bolezni razen smrti.
Fotografija: Črna kumina velja za eno najbolj zdravilnih na našem planetu. Foto: Imarzi/Shutterstock
Odpri galerijo
Črna kumina velja za eno najbolj zdravilnih na našem planetu. Foto: Imarzi/Shutterstock

Črna kumina, katere latinsko ime je Nigella sativa, je enoletna rastlina, ki spada v družino zlatičevk. V Sloveniji se zanjo uporabljata tudi poimenovanji zamorska kumina in navadna črnika. Zraste do pol metra visoko. Uporabno vrednost imajo predvsem njena semena, ki so nekoliko grenkega okusa. Po vonju spominjajo na janež. Relativno enostavno jo je gojiti, vendar za dobro uspevanje potrebuje toplo podnebje in peščena ilovnata tla.

Ta rastlina, ki velja za eno najbolj zdravilnih na našem planetu, izvira iz Indije, vendar pa so jo kasneje razširili po večjem delu sveta. V arabskem svetu se je črne kumine prijelo ime Alahov blagoslov. Prerok Mohamed je dejal, da ta rastlina lahko pozdravi vse bolezni razen smrti. Njeno olje se v orientalski medicini, kozmetiki in kulinariki uporablja že približno 2000 let. 

PREBERITE ŠE -> To se bo zgodilo, če boste vsak dan popili dovolj vode, in koliko je prava količina

Egipčanska kraljica Nefretete s črno kumino skrbela za svojo lepoto

Stari Egipčani so zanjo dejali, da je dobra popotnica v onostranstvo. Olja črne kumine naj bi uporabljala tudi egipčanska kraljica Nefretete, s čimer je skrbela za lep in zdrav videz svojih nohtov in las. Izjemne učinke te rastline so poznali tudi stari Grki in Rimljani.

Nato se daljše obdobje o črni kumini in njenih zdravilnih učinkih v javnosti ni veliko govorilo. Ponovno se je začela omenjati in množično uporabljati od začetka 90. let prejšnjega stoletja dalje. Njen sloves je ponovno vzniknil, ko so s semeni črne kumine nekega dresiranega konja uspešno ozdravili astme. Znanstveniki so od takrat dalje pospešeno preučevali njene koristne učinke. Tako je bilo od leta 1964 dalje o njenih izjemnih učinkih objavljenih že več kot 450 študij.

Njena najbolj dragocena sestavina je timokinon, močan antioksidant, ki ima številne pozitivne učinke na organizem. Foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock
Njena najbolj dragocena sestavina je timokinon, močan antioksidant, ki ima številne pozitivne učinke na organizem. Foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock

S črno kumino ne smemo pretiravati

Zaradi njenega nekoliko ostrega okusa jo ponekod uporabljajo kot nadomestek popra, sicer pa služi predvsem v zdravstvene namene. Zdravilne učinke imajo njena strta semena, ki pa jih lahko vmešamo v med ali uživamo njeno olje.

Terapevtski učinek naj bi bil dosežen pri jemanju dveh gramov črne kumine na dan. Zaužili naj ne bi več kot eno čajno žličko njenega olja trikrat na dan. Najbolje je, če olje zaužijemo med obrokom.

Pomembno je opozoriti, da imajo lahko prevelike količine zaužite črne kumine ravno nasproten učinek od želenega. Če jo v organizem vnesemo preveč, lahko ta draži želodec in črevesje, kot posledica pa se lahko razvijejo tudi nekatere vrste alergij. Previdnost je potrebna tudi, če hkrati jemljemo nekatera zdravila, zato se je v tem primeru pred uporabo priporočljivo posvetovati z zdravnikom.

Črni kumini naj bi se izogibale ženske, ki nameravajo zanositi, saj ima kontraceptivne učinke, in nosečnice, saj zavira naravno krčenje maternice. 

PREBERITE ŠE -> Zdravilni učinki kaper in zakaj bi jih morali pogosteje uvrstiti na jedilnik

Ključna sestavina črne kumine je močan antioksidant timokinon

Njena semena vsebujejo velike količine olja (tudi do 38 odstotkov), bogata pa so tudi z ogljikovimi hidrati in beljakovinami. V njej najdemo omega-3, omega-6 in omega-9 maščobne kisline. Črna kumina se ponaša z vsebnostjo številnih vitaminov (A, B1, B3, B6, C in E) in mineralov (kalcij, železo, baker, cink, magnezij, selen, fosfor in kalij). Je tudi vir folne kisline.

Njena najbolj dragocena sestavina je timokinon, močan antioksidant, ki ima številne pozitivne učinke na organizem. Je analgetik, kar pomeni, da blaži bolečine, antiepileptik, zato preprečuje epileptične napade, hkrati pa ščiti živčne celice pred propadanjem.

Poleg timokinona se v črni kumini nahaja še več kot 100 drugih dragocenih snovi, med katerimi sta tudi p-cimen in karvakrol, ki je znan po svojem močnem antioksidativnem delovanju.

Uživanje črne kumine je priporočljivo, če želite svoje možgane tudi v zrelem obdobju ohranjati v dobri formi. Foto: Dionisvera/Shutterstock
Uživanje črne kumine je priporočljivo, če želite svoje možgane tudi v zrelem obdobju ohranjati v dobri formi. Foto: Dionisvera/Shutterstock

Linolenska kislina v črni kumini ima lepotilni učinek

Med najpomembnejše aktivne snovi v črni kumini štejemo tudi nigelon in nigelidin. Prvi ima podobne učinke kot timokinon, drugi pa igra pomembno vlogo pri čiščenju črevesja. Ta izjemno zdravilna rastlina vsebuje tudi linolensko kislino, za katero je dokazano, da ima lepotilni učinek na telo.

Za črno kumino je značilno, da ne vpliva le na določen organ, ampak je znana po svojih sinergijskih učinkih, zaradi česar blagodejno vpliva na organizem kot celoto. Z njeno pomočjo si lahko pomagamo pri marsikateri zdravstveni nevšečnosti.

Že v srednjem veku so arabski zdravniki ugotovili, da gre za rastlino, ki pomaga do več življenjske energije, boljšega počutja, hkrati pa zmanjšuje občutke utrujenosti. Imela naj bi ugodne učinke na delovanje imunskega sistema in na hormone. Pomaga uravnavati raven krvnega sladkorja in holesterola. 

PREBERITE ŠE -> Kurkuma in skrivno orožje kurkumina

Črna kumina pomaga ohranjati in izboljšati miselne sposobnosti

Uživanje črne kumine je priporočljivo, če želite svoje možgane tudi v zrelem obdobju ohranjati v dobri formi in izboljšati svoje miselne sposobnosti. Pomirja namreč možganske in živčne celice, skrbi za njihovo obnovo in za boljši pretok kisika v možganih, hkrati pa sproti popravlja napake, ki nastanejo pri delovanju možganov zaradi različnih negativnih vplivov iz okolja, v katerem živimo. Z rednim uživanjem se lahko izognemo celo Alzheimerjevi bolezni.

Črna kumina se dobro obnese tudi pri ohranjanju zdravega ožilja, saj ga varuje pred vnetji, hkrati pa skrbi za redčenje krvi, zato se zmanjša možnost za nastanek krvnih strdkov. Blagodejno deluje tudi na ledvice in krepi njihovo spodobnost prečiščevanja krvi. Ta izjemna rastlina preprečuje tudi nastanek nekaterih vrst raka, saj naj bi ustavila oz. upočasnila rast tumorskih celic. 

PREBERITE ŠE -> Ne boste verjeli, pri čem vsem pomaga ta zdravilna začimba

Črna kumina za boljšo prebavo ter lepo kožo in lase

Črna kumina je uporabna tudi pri zdravljenju številnih drugih težav. Z njo si lahko pomagamo pri (oslovskem) kašlju, bronhitisu in astmi. Z njeno pomočjo si lahko izboljšamo prebavo, pomaga pa tudi pri zaprtju, driski, napenjanju in zgagi. Spodbuja tudi libido.

Blagodejno vpliva na kožo in jo ščiti pred izsušitvijo. Pomaga zdraviti težave s kožo, kot so ekcemi, akne in nevrodermatitis. Če si z oljem črne kumine redno masiramo lasišče, nam bodo lasje manj izpadali in hitreje rasli. Zelo uporaben je tudi čaj iz črne kumine, s katerim lahko ženske v času menstruacije blažijo menstruacijske krče.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte