KAMILICA

To je najbolj zdravilni plevel, ki zdravi vsa ta zdravstvena stanja

O kamilici je slavni zeliščar dejal, da zdravi skoraj vse bolezni. Ključna sestavina, ki deluje zdravilno, je azulen, ki ga najdemo v njenem eteričnem olju.
Fotografija: Kamilice imajo številne blagodejne učinke na zdravje. Foto: Tatjana/Pexels
Odpri galerijo
Kamilice imajo številne blagodejne učinke na zdravje. Foto: Tatjana/Pexels

Njeno latinsko ime je Matricaria recutita ali Matricaria chamomilla, spada pa v družino nebinovk. Kamilica je prezimna trajnica, ki raste po vsej Evropi in tudi ponekod po Aziji, kjer je podnebje zmerno toplo. Kasneje so jo zanesli tudi v nekatere predele Severne Amerike in Avstralije.

Pri nas jo najdemo na zelo različnih lokacijah; ob poteh, na poljih in vrtovih. Velja za enega najbolj razširjenih plevelov. Zraste do 30 centimetrov visoko, najraje pa ima odprte in sončne lege. Uspeva v tleh, ki so lahka in dobro odcedna. Na vrtu naj bi jo bilo priporočljivo saditi zraven tistih rastlin, ki sicer slabo uspevajo. Bližina kamilice naj bi namreč spodbujala njihovo rast. 

V eteričnem olju kamilice je tudi azulen, ki je znan po svoji zdravilni moči, saj preprečuje vnetna stanja. Foto: New Africa/Shutterstock
V eteričnem olju kamilice je tudi azulen, ki je znan po svoji zdravilni moči, saj preprečuje vnetna stanja. Foto: New Africa/Shutterstock

Listi kamilice so svetlo zelene barve in izgledajo, kot bi bili fino narezani. So ozki in nitasti ter prijetno dišijo po jabolkih. Njeno steblo je krhko, rahlo dlakavo in bledo zelene barve. Kamilica cveti v poletnem in jesenskem času, njeni listi pa so dišeči. Imajo rumeno sredico, iz katere izhajajo beli cvetni listi.

Cvetove nabiramo na začetku cvetenja ter ob suhem in sončnem vremenu, saj so takrat količine eteričnega olja v njih največji. Če jih želimo shraniti za kasnejšo rabo, jih lahko najprej posušimo. Sušimo jih v senci in na prepihu ali pa na povišani temperaturi, ki pa ne sme presegati 45 stopinj Celzija. Posušene hranimo v dobro zaprti posodi na temnem mestu. Paziti moramo, da ne pridejo v stik z vlago, saj lahko sicer hitro postanejo plesnivi. Prav tako se posušenih cvetov kamilice ne smemo preveč dotikati, saj radi razpadejo.

PREBERITE ŠE -> Zdravilna zelišča: Za kaj in kako jih uporabljati

Ključna sestavina je azulen v eteričnem olju

Kamilici so veliko pozornosti namenjali že stari Egipčani, ki so jo cenili zaradi njenih številnih zdravilnih lastnosti, zaradi česar so jo posvetili soncu. Grški zdravniki so jo priporočali za zdravljenje vročic in ženskih bolezni, medtem ko je iz starih anglosaških rokopisov razvidno, da so jo v tedanjih časih uvrščali med devet svetih zelišč. Kamilico so nekoč uporabljali tudi kot nadomestek za tobak. Leta 1570 je slavni zeliščar Hieronymus Bock o njej zapisal, da jo lahko uporabljamo za zdravljenje skoraj vseh bolezni.

Ključna sestavina, ki se nahaja v kamilici, je eterično olje. V njem je tudi azulen, ki pa je znan po svoji zdravilni moči, saj preprečuje vnetna stanja. V tej rastlini sicer najdemo tudi številne druge snovi, in sicer: glikozid, grenke snovi, smole, sluzi, glikozide in kisline (palmitinska, linolna, stearinska, jabolčna in salicilna), fitosterol, umbeliferon, oksikumarin in druge zdravilne učinkovine, med katerimi sta tudi L-bisabolol in hamazulen.

image_alt
Melisa ima izjemne učinke na zdravje, a to morate vedeti pred njeno uporabo

Kamilica posvetli lase in jih naredi bolj prožne

Kamilične cvetove uporabljamo v kulinariki, v zdravstvene namene in kot dodatek kozmetičnim izdelkom. Cvetovi, ki so lahko sveži ali posušeni, imajo močan vonj in nekoliko grenek okus. Možno jih je tudi dodajati jedem kot začimbo, najpogosteje pa se cvetove uporablja za pripravo zdravilnega čaja. Pri tem eno do dve žlici kamiličnih cvetov prelijemo z decilitrom in pol vrele vode, vse skupaj pa pustimo stati 5-10 minut.

Poparek iz cvetov lahko dodamo tudi kopeli, ki bo imela kot taka na nas poživljajoč učinek. Lahko ga uporabljamo za nego obraza in rok, saj kamilica naredi kožo bolj mehko. Cvetove uporabljamo tudi v kozmetiki, še posebej v šamponih za svetle lase. Če lase izpiramo s kamilico, bodo ti postali svetlejši in bolj prožni. 

PREBERITE ŠE -> Zeliščni čaji, ki bi jih morale ženske piti v različnih delih menstrualnega ciklusa

S kamilico si lahko pomagamo pri blaženju in odpravi številnih zdravstvenih tegob. Če imate težave z vnetji (sem štejemo tudi sončne opekline) ali podočnjaki zaradi neprespane noči, si lahko na kritične predele kot obkladke položite čajne vrečke. Na podoben način lahko lajšamo vnetja sluznice na spolovilih ali zadnjiku. Priporočljivo je, da se kamilic poslužujejo tudi ženske, ko se soočajo z bolečimi menstruacijami. Ta zdravilna rastlina je namreč uporabna pri blaženju krčev in občutkov napihnjenosti.

Čaj naredimo tako, da eno do dve žlici kamiličnih cvetov prelijemo z decilitrom in pol vrele vode, vse skupaj pa pustimo stati 5-10 minut. Foto: George Dolgikh/Shutterstock
Čaj naredimo tako, da eno do dve žlici kamiličnih cvetov prelijemo z decilitrom in pol vrele vode, vse skupaj pa pustimo stati 5-10 minut. Foto: George Dolgikh/Shutterstock

S kamilicami ne smemo pretiravati

Kamilica nam je lahko v pomoč tudi pri prehladnih obolenjih. Tedaj si lahko pripravimo parno kopel in jo vdihavamo. Tudi če imate težave s prebavo ali ponoči ne morete zaspati, vam lahko pomaga pitje njenega čaja. Kamilica prav tako lajša zaprtje, pospešuje celjenje ran in tvorbo nove kože pri ljudeh, ki so jim odstranili tetovažo. Če imate vnetje ustne sluznice, si lahko s kamilico pomagate tako, da grgrate čaj. Kamilica naj bi varovala tudi pred razvojem različnih vrst raka.

Treba je poudariti, da s količinami zaužitega kamiličnega čaja ne smemo pretiravati. Prav tako lahko ta pri nekaterih ljudeh povzroči preobčutljivostne reakcije ter slabost in bruhanje, zelo redko se lahko pojavijo tudi izpuščaji. Ker vsebuje kumarin, je potrebna previdnost, če hkrati jemljete zdravila za redčenje krvi. V tem primeru se pred uživanjem obvezno posvetujte z zdravnikom.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte