KUMARE

Manj znani zdravilni učinki kumar in zakaj jih je dobro imeti vedno pri roki

Kumare so zaradi svojega osvežilnega učinka še posebej priljubljene v poletnem času. Hkrati pomagajo odpraviti številne zdravstvene tegobe.
Fotografija: Kumare niso dobre samo za hujšanje, blažijo namreč številne zdravstvene tegobe. Foto: Elena Hramova/shutterstock
Odpri galerijo
Kumare niso dobre samo za hujšanje, blažijo namreč številne zdravstvene tegobe. Foto: Elena Hramova/shutterstock

Navadna kumara (Cucumis sativus) je priljubljena in razširjena vrtnina. Gre za enoletno rastlino, ki se lahko plazi po tleh ali pa se vzpenja po opori, pri čemer si pomaga z viticami. Uvrščamo jo v družino bučevk, kamor sodijo tudi lubenica, bučke in buče. V prehrani jo lahko uporabljamo vse leto, vendar pa je zaradi svojega osvežilnega učinka še posebej priljubljena v poletnem času.

Navadna kumara je žužkocvetna rastlina, kar pomeni, da njene cvetove oprašujejo žuželke, še posebej čebele in čmrlji. Na eni rastlini so prisotni tako moški kot ženski cvetovi, ki so rumeno obarvani. Njeno steblo in listi so dlakavi, listi pa so srčaste oblike. Plod je podolgovate jajčaste oblike in zraste 10 do 60 centimetrov v dolžino. Je trd in zelen, uživamo pa ga lahko tudi surovega. Njena semena so ploščata in bela.

PREBERITE ŠE -> Zelena solata: Če jo pojemo preveč, se lahko pojavijo ti simptomi

Kar 97 odstotkov kumare predstavlja voda

Njeno prvotno rastišče je vzhodna Indija, kjer naj bi jo gojili že vsaj 3000 let. Kasneje so jo v Evropo zanesli Grki in Rimljani, v času antike pa je veljala za pomembno živilo. Ker izvira iz toplejših krajev, so temu primerne tudi njene rastiščne zahteve. Slabo prenaša temperature, nižje od 10 stopinj Celzija, poleg tega pa ne mara suše in močno zakisanih tal. Idealno je, če so tla bogata s humusom, ves čas vlažna in dobro odcedna. Če se odločimo kumaro gojiti v rastlinjaku, moramo poskrbeti za zadostno mero zračne vlažnosti.

Kar 97 odstotkov kumare predstavlja voda. Ta rastlina vsebuje zelo malo kalorij, saj jih ima ena skodelica narezane kumare le 16. Vsebuje tudi veliko vitaminov, kot so C, E in K (z zaužitjem skodelice kumare bomo poskrbeli za kritje 11 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu K), in mineralov, kot so kalij, magnezij, kalcij, železo, baker, krom in mangan. Prisotni so tudi vitamini B1, B5 in B7, ki igrajo pomembno vlogo pri dobrem psihičnem stanju.

Kumare Foto: Marko Feist
Kumare Foto: Marko Feist

Zaradi vsebnosti elektrolitov preprečuje dehidracijo

Kumare vsebujejo tudi veliko pomembnih elektrolitov, zato je uživanje le-teh še posebej koristno v vročih dneh, saj preprečujejo dehidracijo. V tej rastlini so tudi polifenoli, ki se imenujejo lignani, flavonoidi in netopne vlaknine, ki izboljšujejo prebavo. V kumarah je tudi kofeinska kislina, ki pomaga pomiriti razdraženo kožo.

Ta z vodo bogata rastlina je uporabna kot sezonska sveža vrtnina in kot zimska vložena solata. Poleg tega lahko nekaj rezin dodamo v vrč vode, s čimer si pripravimo osvežujoč in zdravilen napitek.

Zaradi njenih blagodejnih sestavin izvleček iz kumar dodajamo tudi kozmetičnim izdelkom. Njen sok se pogosto dodaja maskam za obraz, če pa rezine kumar za nekaj minut položimo na oči, bomo s tem zmanjšali zabuhlost in podočnjake. Izvlečke kumar se dodaja tudi pripravkom, ki so namenjeni aknasti koži.

PREBERITE ŠE -> Hren: blagodejen vpliv na zdravje (in kdo se mu mora izogibati)

Proti glavobolu in nekaterim vrstam raka

Kumare lahko uporabljamo tudi za blaženje zdravstvenih tegob. Uživanje kumar pomirja in pomaga omiliti nekatere škodljive učinke stresa, kot je glavobol. Ugodno vplivajo na stanje mehurja, jeter in žolčnika, pomagajo pa tudi odpraviti ledvične in žolčne kamne. Privoščite si jih, če imate težave s prebavo, saj lahko z njimi dosežemo naravno razmerje med bazičnimi in kislimi snovmi v telesu.

Z uživanjem kumar hkrati zmanjšamo tveganje za razvoj nekaterih vrst raka, kot so rak na dojki, maternici, jajčnikih in prostati. Poleg tega pomagajo tudi pri revmi in artritisu, skrbijo za uravnavanje krvnega sladkorja in razbremenjujejo trebušno slinavko. S pomočjo kumar se škodljive snovi hitreje izločijo iz telesa.

Semena kumar se dobro obnesejo kot diuretik, sok kumar pa predstavlja naravno sredstvo za lajšanje in zdravljenje opeklin. Zaradi izjemno majhnega števila kalorij se uživanje kumar priporoča tudi ljudem, ki si želijo izgubiti kakšen odvečen kilogram. V te namene so uporabne tudi zato, ker upočasnjujejo prebavo in nudijo daljši občutek sitosti. Če položite na ustno nebo rezino kumare, lahko s tem preprečite neprijeten vonj iz ust.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte