KAM NA PUSTNO RAJANJE

Pust 2024: V teh slovenskih krajih bodo največji karnevali in zabave

Številni slovenski kraji so za naslednje dni pripravili bogato pustno dogajanje, ki ga ne smete zamuditi.
Fotografija: Če želite videti tradicionalne kurente v vsej svoji lepoti, se morate med 3. in 13. februarjem nujno odpraviti na Ptuj. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Če želite videti tradicionalne kurente v vsej svoji lepoti, se morate med 3. in 13. februarjem nujno odpraviti na Ptuj. Foto: Shutterstock

Bliža se čas, ki se ga še posebej veselijo otroci pa tudi tisti, ki ostajajo mladi po srcu. Pust nam ponuja priložnost, da se za dan ali dva prelevimo v izbran lik, si nadenemo masko in kostum ter se odpravimo norčavim dogodkom naproti. Številni slovenski kraji so pripravili pestro pustno dogajanje, pri čemer bodo na svoj račun prišli tako otroci kot odrasli.

Kurentovanje na Ptuju

Ptuj vsekakor predstavlja središče pustnega dogajanja pri nas, karneval, ki se tukaj odvija, pa je prepoznaven tudi izven naših meja. Letos bo potekalo že 64. Kurentovanje, dogajanje v sklopu le-tega pa se je začelo že 3. februarja, zaključilo pa se bo 13. februarja. V petek, 9. februarja, od 21. ure naprej se bo v Karnevalski dvorani na Žnidaričevem nabrežju 2 odvijal koncert glasbenih izvajalcev Mi2, Kingston in David NYX. 

V soboto, 10. februarja, ko bo na vrsti osrednje pustno dogajanje, bo ob 11. uri na Mestnem trgu najprej na sporedu 'pustni korzo'; sprehod z meščani, Rimljani, srednjeveškimi trgovci, drugimi pustnimi liki in kurenti. Ob 15. uri bo na Mestnem trgu potekalo otroško pustno rajanje, ob 17. uri pa bo na isti lokaciji nočni spektakel, ki bo prikazoval igro svetlobe in teme. Od 21. ure naprej bo v Karnevalski dvorani za zabavo poskrbel koncert Mirana Rudana inDesign in Tarapana Banda.

V nedeljo, 11. februarja, bo na vrsti vrhunec Kurentovanja. Ob 13. uri se bo namreč na Potrčevi cesti začela mednarodna karnevalska povorka, ki bo prava atrakcija, saj bo vključevala več tisoč karnevalskih mask in tradicionalnih likov. Po povorki se bodo obiskovalci lahko udeležili zabave z glasbeno skupino in pustnega dogajanja za otroke. V torek, 13. februarja, bo od 13. ure pa vse do večernih ur na Mestnem trgu potekal tradicionalni pokop pusta. 

Pust v Cerknici

Tudi Cerknica je tradicionalno povezana s pustnim dogajanjem, dogodki v sklopu le-tega pa se odvijajo že od 6. Februarja naprej. V petek, 9. februarja, bo med 17. In 19. uro v Kulturnem domu Cerknica potekal uradni butalski TV program, od 21. ure dalje pa bo v šotoru pri osnovni šoli Cerknica na sporedu pustna zabava, na kateri bodo nastopili DJ Prebil, Vzrock in Miran Rudan inDesign. 

Pustna sobota, 10. februarja, bo namenjena predvsem otrokom. Ob 10. uri bo v Kulturnem domu Cerknica interaktivna predstava za najmlajše 'Butalogija za coprnice in coprnike', ob 14. uri pa se bo v Športni dvorani Cerknica odvijala otroška maškarada s coprnicami, Butalci in drugimi gosti. Od 21. ure dalje bo v šotoru pri osnovni šoli Cerknica pustna zabava z DJ Zygyjem, Tequilo in Ines Erbus.

Veliki pustni karneval 'Čebelji izlet' bo potekal v nedeljo, 11. februarja, in se bo začel ob 12:32. Po koncu karnevala bo v središču Cerknice organizirana še pustna zabava, pri čemer bo za razposajeno vzdušje skrbel Ansambel Saše Avsenika. V torek, 13. februarja, ob 19. uri bo v Kulturnem domu Cerknica sledila ponovitev uradnega butalskega TV programa, v sredo, 14. februarja, ob 16. uri pa bo sledil pokop pusta; od Žajfn'ce do mostu čez Cerkniščico bo potekala pustna ulična predstava.

Laufarija v Cerknem

Tudi Cerkno s svojimi Laufarji spada med tradicionalne lokacije za pustovanje. V soboto, 10. februarja, bo prizorišče pustnega dogajanja šotor pred Večnamenskim centrom Cerkno; ob 16. uri bo na sporedu pustno rajanje za otroke z animatorji Smeškov svet, ob 21. uri pa se bo odvijal ples v maskah z ansamblom Prebrisani muzikantje. 

 

V nedeljo, 11. februarja, bo na Glavnem trgu ob 14. uri najprej potekala tradicionalna pustna prireditev, ob 17. uri pa se boste lahko udeležili zabave z ansamblom Crklani. V torek, 13. februarja, bo prav tako na Glavnem trgu ob 12. uri najprej 'Odklop buta u Cigunc', ob 15. uri pa obsodba pusta.

Vir pri Domžalah

Na Viru pri Domžalah bo v petek, 9. februarja, ob 20. uri zabava s skupino Mambo Kings, na pustno soboto, 10. februarja, pa se bo zvrstilo kar nekaj dogodkov; ob 13. uri bo na Češminovem parku pustno rajanje s Trkajem, ob 14. uri bo sledila velika otroška pustna povorka, ob 15. uri otroška pustna zabava, ob 20. uri pa bodo na svoj račun prišli tudi odrasli, saj bo na sporedu koncert skupine Mi2. 

Osrednji dogodek, veliki pustni karneval, bo na sporedu v nedeljo, 11. februarja, ob 14. uri, po njegovem zaključku pa bo za veselo vzdušje poskrbela glasbena skupina Mladi gamsi. 

Zmajev karneval v Ljubljani

V Ljubljani bo na pustno soboto, 10. februarja, potekal tradicionalni Zmajev karneval. Začel se bo ob 11. uri na Novem trgu. Povorka maškarad se bo nato postopoma pomikala po Čevljarskem mostu, mimo Mestne hiše, čez Tromostovje in vse do Kongresnega trga. Glavna atrakcija bodo zmaj in številne skupine otrok iz ljubljanskih vrtcev in osnovnih šol, ki bodo oblečeni v kostume pravljičnih junakov. Po koncu karnevala bodo na Kongresnem trgu uprizorili še krajše pevske in plesne nastope, čemur bo sledil DJ program.

Mestno pustovanje v Mariboru

Maribor se bo v prizorišče pustnega dogajanja prelevil predvsem v torek, 13. februarja, ko bo potekalo že 65. Mestno pustovanje, organizirano s strani Zveze prijateljev mladine. Na Trgu svobode bo med 9:30 in 11:30 na sporedu pustni program za najmlajše. Za vzdušje bodo skrbeli čarovnik Grega, kurenti Korant kluba Spomin in skrivnostni pustni gost. Med 15:30 in 18:30 bo sledilo pustovanje za vse generacije, ki ga bodo popestrili DJ Horvat, David Gorinšek, Mojca Frim, Etnografsko društvo Cigani in Kulturno umetniško društvo Študent.

Krančkov karneval v Kranju

Kranj bo pustno dogajanje ponudil predvsem v soboto, 10. februarja, saj bo tedaj v sklopu Krančkovega karnevala na Glavnem trgu ob 10. uri nastopil čarovnik Grega, ob 11. uri bo za glasbo skrbel DJ Seba, ob 12. uri pa bo nastopil Dejan Dogaja. Pred Prešernovim gledališčem bo med 11. In 13. uro na sporedu Harmonikarski orkester Bučar, mesto pa bodo obiskali tudi Kurenti ter kranjske maskote Kranček, Krančica, Čebela in Mamut. Od 16:30 naprej se bo v stolpu Pungert odvijala pustna noč, ob 20h pa se bo v Klubarju začel koncert Mitje Šinkovca.

Istrska pustna povorka v Kopru

Tudi na Obali ne bo manjkalo pustnega dogajanja. V Kopru se bo letos odvila že 14. Istrska pustna povorka, tokrat pa bo posvečena cirkusu. Začela se bo v soboto, 10. februarja, ob 11. uri in bo potekala vzdolž Ljubljanske in Pristaniške ulice, zaključna točka pa bo koprska Taverna. Poskrbljeno bo tudi za spremljevalni program. Ob 10. uri bo v Taverni namreč otroško pustno rajanje, ob 11:30 trio Teci teci, ob 14. uri Cirkus Star, ob 14:30 pa podelitev nagrade za najboljšo pustno masko.

Pustovanje v knežjem Celju

Celjskega pustnega dogajanja se lahko udeležite v torek, 13. februarja, na Krekovem trgu. Med 10. In 12. uro bodo na sporedu otroško pustovanje in otroške pustne delavnice, med 12. In 14. uro bo pustni koncert za vse generacije, v sklopu katerega bo potekal tudi izbor za najboljšo masko, med 14. In 17. uro pa bodo staro mestno jedro obiskali kurenti.

Preberite še:

V prodaji