IDEJE ZA PROSTI ČAS

Kaj početi v Ljubljani pozimi?

Ljubljana tudi v zimskem času ponuja veliko možnosti za preživljanje prostega časa.
Fotografija: Podajamo vam nekaj idej, kam lahko greste in kaj lahko v tem času počnete v Ljubljani. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Podajamo vam nekaj idej, kam lahko greste in kaj lahko v tem času počnete v Ljubljani. Foto: Shutterstock

V hladnejšem delu leta preživimo več časa na toplem, na prostem pa načrtujemo krajše in bolj umirjene aktivnosti. Podajamo vam nekaj idej, kam lahko greste in kaj lahko v tem času počnete v Ljubljani, če bi si radi nekoliko popestrili hladne dni.

Obisk muzeja ali galerije

Če se z veseljem izobražujete ali občudujete umetniške stvaritve, se lahko podate v muzej ali galerijo, saj je teh v Ljubljani na pretek. V Narodni galeriji si lahko ogledate obsežno zbirko izjemnih likovnih del, ki so nastala izpod rok slovenskih umetnikov v različnih obdobjih zgodovine, Moderna galerija pa vam bo postregla z deli sodobne umetnosti.

Z zgodovinskim dogajanjem na slovenskih tleh se lahko seznanite v Narodnem muzeju, Mestni muzej Ljubljana pa vam bo približal zgodovino prestolnice. Zanimivo si je ogledati tudi Slovenski etnografski muzej, Prirodoslovni muzej Slovenije, ki bo navdušil ljubitelje narave, in Slovenski šolski muzej.

Obisk Plečnikove hiše vam bo približal življenje našega velikega arhitekta, v Hiši iluzij pa se boste lahko predvsem zabavali in si čas krajšali z reševanjem miselnih izzivov. 

Ogled filma

V Ljubljani si lahko filme ogledate v več kinematografih. Najnovejša pridobitev je Cineplexx v Supernovi na Rudniku s sedmimi dvoranami, kjer so na sporedu predvsem trenutno aktualni ameriški filmi različnih žanrov. Podoben izbor lahko pričakujete tudi v Kinu Bežigrad.

Kinodvor se s svojo ponudbo evropskih in azijskih filmov osredotoča na zahtevnejše ljubitelje filma, Slovenska kinoteka pa je dobra izbira predvsem za tiste, ki se navdušujejo nad starejšimi filmi.

Ogled gledališke predstave

Gledališko predstavo si lahko ogledate v Mestnem gledališču Ljubljanskem, SNG Drami, Slovenskem mladinskem gledališču ali v Cankarjevem domu, kjer so sicer na voljo tudi številni drugi dogodki.

Če vas bolj mikata opera in balet, bo dobra izbira SNG Opera in balet Ljubljana, če bi se radi predvsem dobro nasmejali, pa se odpravite v Šentjakobsko gledališče Ljubljana ali v SiTi teater. Z majhnimi otroki se lahko odpravite v Lutkovno gledališče Ljubljana.

Pobeg iz sobe

Pobeg iz sobe oz. 'Escape Room' je zanimiv koncept igre, ki je pri nas uveljavljen že nekaj let. Izziva se lahko udeleži skupina dveh do šestih oseb, ki se podajo v sobo, pri tem pa s skupnimi močmi razrešujejo miselne naloge. Na voljo imajo eno uro, v tem času pa morajo najti ključ, ki odklepa glavna vrata. Igra bo pritegnila vse, ki si želijo razgibati možgane, preživeti kakovosten čas s svojimi bližnjimi in se nasmejati.

V Ljubljani je na voljo kar nekaj sob pobega z različnimi tematikami, zato lahko vsak najde nekaj zase. Želen termin je treba vnaprej rezervirati.

Ogled živalskega vrta

Tudi pozimi se lahko podate v ljubljanski živalski vrt, ki leži na južnem pobočju Rožnika. V njem si lahko ogledate živalske vrste z vseh kontinentov, s poudarkom na tistih, ki živijo na stičišču alpskega, panonskega in sredozemskega sveta.

V živalskem vrtu organizirajo tudi občasna vodenja, možno pa je prisostvovati tudi hranjenju živali. Razpored po urah lahko preverite na njihovi uradni spletni strani. Živalski vrt je februarja odprt vsak dan med 9:00 in 16:30, marca pa ga lahko obiščete med 9. In 17. uro.  

Obisk Ljubljanskega gradu

Vzpon do Ljubljanskega gradu je vedno dobra izbira. Do njega se lahko podate po kateri od pešpoti, ki vodijo nanj iz centra Ljubljane, se nanj pripeljete z avtom ali se odločite za vožnjo z vzpenjačo. Z grajskega griča se odpre lep pogled na center Ljubljane, ki je še posebej vreden ogleda ob sončnem zahodu.

Če bi radi videli še dlje, se lahko podate na grajski stolp, v notranjih prostorih pa se lahko spoznate z zgodovino gradu. Obisk gradu je smiselno združiti s sprehodom skozi grajski drevored.

Vožnja z ladjico

Če si želite Ljubljano ogledati z nekoliko drugačne perspektive in iščete nova doživetja, se lahko odločite tudi za vožnjo z ladjico. V zimskem času je ta ogrevana, zato so skrbi, da bi vas na njej zeblo, odveč. Različni ponudniki ponujajo različne možnosti plovbe glede časa trajanja in morebitne pogostitve.

Sprehod po Tivoliju in vzpon na Rožnik

Tivoli, največji ljubljanski park, se nahaja le streljaj iz centra Ljubljane, zato nam nudi enostavno priložnost, da se umaknemo iz mestnega vrveža na zelene površine. Po parku se razprostirajo številne poti, s sprehodom po njem pa lahko ulovimo sramežljive zimske sončne žarke.

Na Jakopičevem sprehajališču si lahko ogledate aktualno fotografsko razstavo, v Čolnarni ali v Tivolskem gradu pa je prijetno posedeti in si privoščiti kavo. Za še več rekreacije in stika z naravo lahko sprehod podaljšate do Cankarjevega vrha na Rožniku.

Šmarna gora

Zelo oblegan ljubljanski vrh je tudi Šmarna gora, na katero vodijo številne poti iz različnih izhodišč. Ta predstavlja odlično izbiro za kratek pohodniški izlet tudi med tednom. Najbolj znana je pot iz Tacna po koreninah.

Vzpon na ta vrh vam bo odvisno od izbire poti vzel pol ure do ene ure časa, z vrha pa se ob jasnem vremenu odpira lep razgled na Ljubljano in okolico. Na cilju je tudi koča, kjer se lahko okrepčate z domačimi jedmi. Pohod je možno podaljšati še z vzponom na Grmado.  

Preberite še:

V prodaji