NAPOVEDNIK

Priporočamo: Festival Ruta in drugi dogodki, ki jih ne smete zamuditi februarja

Februar velja za mesec ljubezni, v Sloveniji pa s Prešernovim dnem tudi za mesec kulture. Dogajanja bo veliko, zato bo zagotovo vsak našel nekaj zase.
Fotografija: Gledališka predstava Bodočnost, v koprodukciji MGL in Beograjskega dramskega gledališča, je bila velik mednarodni projekt, v njej namreč nastopa šest igralcev iz Srbije in šest igralcev iz Slovenije, vaje zanjo pa so potekale v obeh državah. Foto: Peter Giodani
Odpri galerijo
Gledališka predstava Bodočnost, v koprodukciji MGL in Beograjskega dramskega gledališča, je bila velik mednarodni projekt, v njej namreč nastopa šest igralcev iz Srbije in šest igralcev iz Slovenije, vaje zanjo pa so potekale v obeh državah. Foto: Peter Giodani

Gledališki festival, ki vas bo popeljal v države nekdanje Jugoslavije

Med 2. in 7. februarjem bo v Mestnem gledališču ljubljanskem že tretjič potekal festival Ruta - Regionalni gledališki festival, ki povezuje jugoslovansko gledališko umetnost z gostovanjem na odrskih deskah šestih prestolnic. Festival se začne decembra v Beogradu, februarja se preseli v Ljubljano, aprila v Podgorico, junija v Sarajevo, avgusta na Brione, zaključi pa se z oktobrskim gostovanjem v Skopju.

Na slovenskem odru se bo tokrat zvrstilo šest vrhunskih uprizoritev gledališč iz šestih republik nekdanje Jugoslavije: Bodočnost, v režiji mladega slovenskega režiserja Žige Divjaka in mednarodni koprodukciji MGL in Beograjskega dramskega gledališča, Zlagano življenje odraslih (Beograjsko dramsko gledališče), Mislim, da se morava pogovoriti (Gradsko pozorište Podgorica), Othello (Kazalište Ulysses, Sarajevski ratni teatar), Oče (Kamerni teatar 55, Sarajevo) in Podjetje (Dramski teatar Skopje), s posebnima reprizama MGL-jevih predstav Meduza in Človek v morju na Mali sceni.  

Festival Ruta je v kratkem času postal tako priljubljen, da so predstave običajno hitro razprodane, zato pohitite, saj je na voljo le še nekaj vstopnic. Več o programu na spletni strani MGL

Brazilski večer 

Bossa de Novo Foto: Peter Uhan
Bossa de Novo Foto: Peter Uhan

Priljubljena slovenska jazz skupina Bossa de Novo, ki ustvarja v ritmu brazilske zvrsti bossa nova in meditira v poetičnih besedilih v najrazličnejših jezikih, najpogosteje v portugalščini in slovenščini, ob kulturnem prazniku 8. februarja potuje v knežje mesto. Prvič bodo nastopili na gledališkem odru SLG Celje na odru pa se jim bo v posebej za to priložnost pripravljenih aranžmajih pridružila tudi igralska zasedba celjskega ansambla. 

Najbolj nora zabava v letu 

Pust veselih ust Foto: Shutterstock
Pust veselih ust Foto: Shutterstock

Maškare bodo letos prišle zelo zgodaj, pustna sobota je namreč že 10., pustni torek pa 13. februarja. Pridružite se maškaram, ki bodo na pustnih rajanjih po vsej Sloveniji preganjale zimo in vabile v deželo pomlad, ter si privoščite praznične dobrote, ki so v teh dneh najbolj sveže in slastne. Kaj boste pa vi za pusta hrusta?

Večer poezije 

Februarski Večer z Manco Košir bo v luči slovenskega kulturnega praznika slavil poezijo. V nedeljo, 11. februarja, ob 18. uri bo publicistka in knjigoljubka v ljubljanski Švicariji gostila nagrajenko Prešernovega sklada, pesnico Miljano Cunta, z milo lepo zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo in poeta Dušana Šarotarja z novo knjigo spominjanja, obogatene s čudovitimi avtorjevimi fotografijami, Nikomah poroča.

Manca Košir Foto: Taja Košir Popovič
Manca Košir Foto: Taja Košir Popovič

Večer bo glasbeno na violončelu obogatila Jovana Krmpot, štipendistka MOL. Večeru lahko prisluhnete tudi od doma, saj bodo prireditev prenašali v živo na Facebooku strani MGLC. Do Švicarije bo na dan dogodka vozil tudi Kavalir, in sicer izpred Moderne galerije od 17.15 dalje. Vstop prost. 

Pogled z vrha 

Prizor iz filma Yamnuska: tanka meja, 18. Festival gorniškega filma
Prizor iz filma Yamnuska: tanka meja, 18. Festival gorniškega filma

18. Festival gorniškega filma praznuje polnoletnost z najnovejšo domačo in svetovno gorniško filmsko produkcijo, v spremljevalnem programu pa z vrsto zanimivih gostov, kolikor jih v 18 letih še ni bilo, s predavanji, pogovori, razstavo in aktualno gorniško literaturo. Med 12. in 17. februarjem 2024 vse poti ljubiteljev gora vodijo v Cankarjev dom v Ljubljani, Mestni kino Domžale, Linhartovo dvorano v Radovljici in Mestni kino Metropol v Celju

Ko se srečata tango, opera in balet

Tango opera María de Buenos Aires Foto: Shutterstock
Tango opera María de Buenos Aires Foto: Shutterstock

Tango opera María de Buenos Aires slovitega argentinskega skladatelja Ástorja Piazzolle je zelo posebna in nekonvencionalna glasbena stvaritev, ki bi si jo moral ogledati vsak ljubitelj tanga. Na odru ljubljanske opere bo 15. februarja prvič v Sloveniji uprizorjena v baletni postavitvi, ki bo združila ples, besede in petje v umetniško delo, ki bo brisalo razdaljo med občinstvom in umetnikom. 

Noč erotičnega filma

Noč erotičnega filma Kinosloga. Retrosex. Foto: Kinodvor
Noč erotičnega filma Kinosloga. Retrosex. Foto: Kinodvor

Začinite si letošnji valentinov vikend z nočjo erotičnega filma Kinosloga. Retrosex., ki bo že tradicionalno potekala 16. februarja v ljubljanskem Kinodvoru. Večer, posvečen temu posebnemu žanru, se poklanja zgodovini nekoč erotičnega in še danes legendarnega kina Sloga ter posebnemu poglavju filmske dediščine, kinematografski erotiki v vsej raznolikosti njenih filmskih govoric. 

Pariškemu slavčku v spomin 

Piaf, Edith Piaf: Vesna Pernarčič Foto: Darja Stravs Tisu
Piaf, Edith Piaf: Vesna Pernarčič Foto: Darja Stravs Tisu

Človek, ki poje tako odlično in samosvoje, kot je pela Edith Piaf, tega ne bi bil sposoben, če ne bi ne samo poznal, temveč tudi doživel dogodkov z druge, »slabše« plati življenja. Kolaž njene zgodbe si lahko v petek, 8. marca, ogledate na odru Cankarjevega doma v večkrat nagrajeni predstavi Piaf, Edith Piaf: Vesna Pernarčič.

Preberite še:

V prodaji