IZLET NA GORENJSKO

Radovljica: Mesto, kjer se lahko posladkate z dobrotami in spoznate s kranjsko čebelo

Mestno jedro Radovljice velja za eno najlepših v Sloveniji. V tem kraju se lahko podučite o zgodovini čebelarstva, lectarstva in farmacije.
Fotografija: Radovljica se je uveljavila kot odlična destinacija za sladkosnede. Foto: Marco Saracco/Shutterstock
Odpri galerijo
Radovljica se je uveljavila kot odlična destinacija za sladkosnede. Foto: Marco Saracco/Shutterstock

Radovljica je mesto na Gorenjskem, le nekaj minut oddaljeno od Bleda, do katerega lahko iz Kranja prispemo v 20 minutah, iz Ljubljane pa v 35 minutah vožnje z avtomobilom. Ker se v tem kraju že nekaj let zapored vsak april odvija Festival čokolade, ta pa se ponaša tudi z bogato tradicijo lectarstva, se je Radovljica uveljavila kot odlična destinacija za sladkosnede.

Najbolj prepoznavni zgodovinski osebnosti, ki sta nekoč živeli tukaj, sta naš dramatik Anton Tomaž Linhart in arhitekt Ivan Vurnik.

Če se boste odločili za obisk Radovljice, vam vsekakor priporočamo sprehod skozi staro mestno jedro po Linhartovem trgu, ki velja za eno najlepših mestnih jeder v Sloveniji in je kot nekakšen muzej na prostem. Tukaj lahko namreč občudujete zgradbe iz 16.-18. stoletja.

Ena izmed njih je tudi Linhartova rojstna hiša, na trgu pa stoji vodnjak, posvečen Josipini Hočevar, bogati podjetnici, ki je skupaj z možem svoje premoženje razdajala v dobrodelne namene.

Zanimiva je tudi Šivčeva hiša, ki naj bi spadala med najboljše primere renesančne arhitekture pri nas. Ob sprehodu skozi mestno jedro se je vredno ustaviti tudi na razgledni točki, ki je locirana na koncu trga. Ta namreč ponuja razgled na dolino reke Save in Julijske Alpe, ob jasnem vremenu pa pogled seže vse do Triglava.

Muzej, v katerem lahko spoznate bogato čebelarsko tradicijo

Na koncu Linhartovega trga se bohoti baročna Radovljiška graščina (Linhartov trg 1), v kateri si je možno ogledati tudi Čebelarski muzej. Slednji deluje že od leta 1959 in je glede na tematiko in bogato zbirko edinstven tako v slovenskem kot evropskem merilu.

Obiskovalci se tukaj lahko seznanijo z našo avtohtono čebelo kranjsko sivko, njenim habitatom, nevarnostmi, ki pretijo nanjo, in z razvojem čebelarstva na Slovenskem. Naša dobro ohranjena narava predstavlja dobro osnovo za pestro čebelarstvo tradicijo, ki je na slovenskih tleh prisotna že več stoletij. V muzeju je na ogled tudi skoraj 250 panjskih končnic.

Tovrstne tematike so predstavljene na interaktiven način in preko video vsebin, s čimer še bolj pritegnejo obiskovalce vseh starosti. Od maja do oktobra si je možno ogledati tudi opazovalni panj z živimi čebelami. Čebelarski muzej lahko obiščete skozi celo leto od torka do nedelje med 10. in 18. uro (ob praznikih je muzej zaprt), vstopnina za odraslo osebo pa znaša osem evrov.

Muzej, ki prikazuje razvoj kozmetike, zdravil in farmacije

Nedaleč stran od Čebelarskega muzeja je Lekarniški in alkimistični muzej, ki sta ga samostojno uredila farmacevt Milan Plešec in njegova hči Ana Plešec. Plešec je namreč pred leti ugotovil, da pri nas ni več zanimanja za zgodovino farmacije, zato se je odločil, da bo sam uredil zbirko, ki jo bo prikazovala.

Ob obisku muzeja lahko spoznate, kako so se skozi čas razvijala zdravila, kozmetika in farmacija. V desetih sobah je namreč s pomočjo 2000 predmetov prikazana zgodovina zdravilstva s poudarkom na razvoju le-tega v našem okolju.

Na ogled so: oprema lekarn iz 18. in 19. stoletja, zbirka italijanskih in španskih keramičnih posod za shranjevanje zdravil, lekarniški in alkimistični laboratorij, tehtnice, uteži, farmacevtske knjige iz obdobja med 15. in 19. stoletjem, eksponati iz antične in azijske medicine, etnološka zbirka ljudskega zdravilstva in podobno.

Muzej je na Linhartovem trgu 28, vstopnina za odraslo osebo pa znaša devet evrov. Od maja do oktobra je ta odprt vse dni v tednu med 10. in 18. uro, aprila in decembra so njegova vrata odprta le ob koncih tedna med 10. in 18. uro, preostale mesece pa muzej ne obratuje oz. svoja vrata odpre le v primeru predhodnega dogovora.

Hiša s tradicijo lectar

V središču Radovljice je možno obiskati tudi družinsko restavracijo s slovensko kuhinjo Lectar, ki obratuje že od leta 1822. V sklopu restavracije sta urejena tudi hotel in muzej medenjakov, kjer še danes z opremo in po receptih iz starih časov izdelujejo tradicionalne medenjake v obliki srca. Tukaj lahko občudujete tudi več desetletij stare izdelke iz lecta.

Na miške v Fritulo

Med obiskom Radovljice se veliko domačinov in izletnikov ustavi tudi pri prodajalni Fritula, kjer postrežejo s sveže ocvrtimi miškami, pri izdelavi katerih se uporabljata jogurt in skuta. Klasične so povaljane v sladkor in cimet, sicer pa so na voljo še s številnimi drugimi sladkimi nadevi. Ena porcija je sestavljena iz šestih mišk. Prodajalna je običajno odprta od 18. ure dalje.

Okusi Radol'ce

V novembru bodo Radovljico radi obiskali tudi ljubitelji vrhunske kulinarike, saj ves mesec poteka dogodek Okusi Radol'ce, v katerem sodeluje šest tukajšnjih restavracij in gostiln. Te so na svoje menije uvrstile tradicionalne jedi, ki so značilne za to okolje, slednje pa so pripravljene iz lokalno pridelanih surovin.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte