GREMO NA PLAŽO

Najtoplejše bližnje destinacije za kopanje v morju junija (če nočete na Hrvaško)

Ob vsem tem deževju hrepenite po sončni pripeki in kopanju v razgretem morju? Razkrivamo vam kotičke Sredozemlja, kjer je dopustovanje junija odlična izbira.
Fotografija: Za tropske počitnice vam ni treba zapustiti Evrope, Kreta je v juniju že zelo vroča. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Za tropske počitnice vam ni treba zapustiti Evrope, Kreta je v juniju že zelo vroča. Foto: Shutterstock

Prejšnji teden smo z vami delili namige, v katerih hrvaških krajih je morje običajno najtoplejše. Za vse tiste, ki jih ne mika k naši južni sosedi, a bi kljub temu radi uživali na plaži, pa smo zdaj zbrali še seznam letovišč na Balkanu, kjer je voda še toplejša in bolj prijetna za namakanje, kot pri nas in na Hrvaškem. Dodatni bonus je nedvomno tudi to, da je v teh krajih počitnikovanje lahko celo cenejše kot na hrvaškem Jadranu. 

Grčija 

Grčija v juniju je za dopust dobra izbira, saj temperatura zraka še ni previsoka, morje ni prehladno, cene aranžmajev pa so precej bolj ugodne kot v času visoke sezone julija in avgusta.

Načeloma velja, da je Egejsko morje zaradi morskih tokov in močnejših vetrov hladnejše od Jonskega, vendar to ne drži vedno. Prav zdaj ima denimo v Tesalonikih voda že 24 stopinj Celzija, na otoku Lezbos, ki prav tako leži v Egejskem morju pa 23 stopinj Celzija, medtem ko je na Krfu in Zakintosu morje za stopinjo hladnejše. 

Plaža Elafonissi na Kreti slovi po rožnatem pesku. Foto: Shutterstock
Plaža Elafonissi na Kreti slovi po rožnatem pesku. Foto: Shutterstock

Najbolj vroča sta seveda južno ležeča Kreta in Rodos, pa tudi Kos, kjer se temperature morja trenutno že pomikajo proti 24 stopinjam, bolj vroče pa je tudi ozračje.

Če vas mikajo visoke temperature, a bi radi uživali v samoti, pa predlagamo, da obiščete otok Kasos, ki leži blizu Krete in na katerem skoraj ni turistov, ter Symi, blizu Rodosa, ki slovi po svoji izjemni lepoti. Skriti dragulj je tudi otok Samos, na katerem radi dopustujejo zvezdniki kot so Tom Hanks, Richard Gere in Madonna. 

PREBERITE ŠE -> Grčija niso samo otoki, vse to ponuja Peloponeški polotok 

Črna Gora 

V Črni Gori se ljudje običajno kopajo že maja, čeprav morje takrat še ne preseže 20 stopinj Celzija. Za skok med valove je bolj primeren mesec junij, ko je povprečna temperatura morja vzdolž celotne obale 22 stopinj Celzija. Trenutno je ta že celo malo višja, v najjužneje ležečem Ulcinju se približuje 23 stopinjam.

Če se boste odločili za počitnice v Črni Gori, obiščite tale kraj, kjer imajo »Slovensko plažo«, obiska pa je vsekakor vredna tudi 13 kilometrov dolga peščena Velika plaža v Ulcinju, ki jo svetovni mediji primerjajo s slovito brazilsko Copacabano. 

V Črni Gori imajo tako dolgo peščeno plažo, da jo posvetu primerjajo z brazilsko Copacabano. Foto: Shutterstock
V Črni Gori imajo tako dolgo peščeno plažo, da jo posvetu primerjajo z brazilsko Copacabano. Foto: Shutterstock

Albanija 

Podobna temperatura morja kot v Črni Gori je trenutno v Albaniji, kjer so cene letovanja še vedno precej nizke, medtem, ko se je turistična ponudba v Črni Gori v zadnjih letih precej podražila.

Najlepše plaže v Albaniji so čisto na jugu, nasproti grškega otoka Krf. Tamkajšnjega kraja Ksamil se je upravičeno prijelo ime sredozemski Maldivi, zakaj je tako izjemen in vreden obiska, pa si lahko preberete tukaj.

Ksamil v Albaniji slovi kot sredozemski Maldivi. Foto: Shutterstock
Ksamil v Albaniji slovi kot sredozemski Maldivi. Foto: Shutterstock

Imamo pa na Balkanu baje še ene »Maldive«, ki niso na morju, ampak na Ohridskem jezeru v Makedoniji, več o tej destinaciji, najdete tukaj

Bolgarija 

Če bi radi izkusili še kaj drugega kot Sredozemsko morje, se odpravite v Bolgarijo. Tamkajšnje obale ob Črnem morju junija privabljajo veliko turistov, saj so temperature vode v tem mesecu že prijetnih 22-23 stopinj Celzija, medtem ko se avgusta morje segreje tudi do 25 stopinj Celzija. Omeniti velja tudi izredno nizke cene in rajske peščene plaže, o katerih si lahko več preberete tukaj

Ena najbolj priljubljenih bolgarskih plaž ob Črnem morju je Zlata plaža. Foto: Shutterstock
Ena najbolj priljubljenih bolgarskih plaž ob Črnem morju je Zlata plaža. Foto: Shutterstock

Turčija 

Kdor junija išče tisto pravo poletno vročino, se mora odpraviti v Turčijo in Egipt (o njem več spodaj). V Turčiji je morje najtoplejše na jugu in vzhodu države, medtem ko so na severu ob Črnem morju temperature vode celo nekoliko hladnejše kot v Bolgariji.

Alanya, Mersin in Iskenderun se lahko trenutno pohvalijo že s temperaturami morja preko 26 stopinj Celzija, medtem ko se v priljubljeni Antalyi voda s 25,8 stopinjami že približuje tej vrednosti. Odlični pogoji za dolgotrajno namakanje in čofotanje torej. 

Čudovito letovišče v Turčiji je tudi Ölüdeniz, ki se lahko pohvali s peščeno laguno. Foto: Shutterstock
Čudovito letovišče v Turčiji je tudi Ölüdeniz, ki se lahko pohvali s peščeno laguno. Foto: Shutterstock

Dodaten plus je tudi, da junija Turčija še ni tako turistično oblegana kot julija in avgusta in podobno drži za sosednji Ciper. Ta otočka državica ima trenutno sicer za dobro stopinjo hladnejše morje (24 stopinj Celzija), a je temperatura zraka v juniju bistveno bolj znosna kot na vrhuncu sezone. 

PREBERITE ŠE -> Zato toliko Slovencev obožuje Istanbul 

Egipt 

Še bolj toplo morje kot v Turčiji je v Egiptu, kjer Rdeče morje junija doseže tudi tropskih 28 stopinj Celzija, medtem ko se ozračje čez dan segreje preko 30, ponoči pa ne spusti pod 20 stopinj Celzija. Med turisti priljubljena Hurgada in Sharm El-Sheikh trenutno že obliva voda, ki ima 26 stopinj Celzija, medtem ko je v Dahabu, ki je s pisanimi koralnimi grebeni raj za potapljače, stopinjo hladneje. 

Sharm el Sheikh je eno izmed najbolj priljubljenih letovišč na Rdečem morju. Foto: Shutterstock
Sharm el Sheikh je eno izmed najbolj priljubljenih letovišč na Rdečem morju. Foto: Shutterstock

Egiptovsko obalo ob Rdečem morju je vsekakor najlepše obiskati junija, saj postane julija in avgusta prevroča in prepolna turistov, nekoliko drugače pa je z glavnim mestom Kairo in ostanki starega Egipta ob Nilu. Slovenski popotni izvedenec svetuje, da se v te kraje odpravite pozimi, več njegovih namigov o tem, pa si preberite tukaj

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte