AQABA

Jordanski biser ob Rdečem morju, kjer najdete arabske Benetke

Aqaba, edino obmorsko mesto Jordanije, privablja obiskovalce predvsem z vse leto toplim morjem in obiljem sonca, saj se je kopati mogoče tudi pozimi.
Fotografija: Glavna plaža Eliat je zjutraj še čudovito prazna. Foto: Sergei25/shutterstock
Odpri galerijo
Glavna plaža Eliat je zjutraj še čudovito prazna. Foto: Sergei25/shutterstock

Glavna turistična sezona tega jordanskega bisera je v pomladnih in jesenskih mesecih. Poletja so v mestu na robu puščave zelo vroča, a k sreči dneve vsaj na obali naredi znosnejše pogost veter.

Aqaba je priljubljena tudi zaradi pogostih in ugodnih letalskih povezav z večjimi evropskimi mesti. Poleg tega ima širše območje mesta poseben ekonomski status. Določeno uvoženo blago je naprodaj brez carinskih dajatev, turiste pa privablja še poseben vizumski režim: za dvotedenski obisk namreč ni treba plačati turističnega vizuma (dobrih 50 evrov), ki je sicer potreben za vstop v Jordanijo.

Glavna mestna plaža Eliat v jordanskem mestu Aqaba. Foto: Sergei25/shutterstock
Glavna mestna plaža Eliat v jordanskem mestu Aqaba. Foto: Sergei25/shutterstock

Čar arabskega sveta

Mesto se z izjemo nekaterih mošej ne ponaša s posebno privlačno arhitekturno dediščino, a vseeno sem že prvi večer občutil čare arabskega sveta. Majhna, a vabljivo založena tržnica me je očarala z barvitimi preprogami in pestro ponudbo začimb, za steklenimi vitrinami pa sem lahko občudoval umetelno oblikovan nakit iz zlata. Z njim se domačinke še posebno rade pustijo razvajati.

Mesto Aqaba zaznamujejo številne mošeje. Foto: Igor Fabjan
Mesto Aqaba zaznamujejo številne mošeje. Foto: Igor Fabjan

Presenetljivo nevsiljivi prodajalci so bili v pomanjkanju turistov pripravljeni na klepetanje ob čaju. »Seveda vem, kje je Slovenija,« me preseneti eden izmed njih. »Dobrodošel!« Slovenski gostje očitno niso tako redki. Prihajajo pa tako s turističnimi agencijami kot samostojno. Nekateri so si celo omislili nakup nepremičnine, ki jo oddajajo, kadar počitniškega stanovanja ne uporabljajo sami.

PREBERITE ŠE -> V Jordaniji z beduini, ki živijo v puščavi Wadi Rum

Za ženske priporočljiva urejena kopališča

Na robu mestnega središča me je vsak večer presenečala živahna promenada ob peščeni plaži. Ker ob njej skoraj ni gostinskih lokalov, podjetni domačini kar na pločniku in plaži prodajajo brezalkoholne pijače, čaj ter ponujajo kajenje vodne pipe. Poleg človeškega živžava me je vsakič znova navduševalo rdečkasto sonce, ki se je spuščalo za vrhovi košatih datljevih palm.

Na mestno plažo v Aqabi radi zahajajo domačini. Foto: Igor Fabjan
Na mestno plažo v Aqabi radi zahajajo domačini. Foto: Igor Fabjan

Plaža je dobro obiskana tudi podnevi, a ni najbolj primerna za poležavanje in kopanje. To še posebno velja za ženske, saj se domačinke ne kopajo in tudi na plaži posedajo ogrnjene v dolga oblačila in rute. Zato je prav izzivalno videti turistke, ki se vsemu navkljub prikažejo v dvodelnih kopalkah. Nič čudnega, da jih domačini požirajo z očmi, deležne pa so tudi kakšnega glasnega komentarja. Domačinke prihajajo v družbi prijateljic in otrok, včasih pa se jim pridružijo še moški in si skupaj privoščijo obilen družinski piknik na obali.

Letalo pod morsko gladino

Prijetnejše in predvsem bolj sproščeno vzdušje je na plačljivih kopališčih ali hotelskih plažah. Najlepše so oddaljene nekaj kilometrov iz mesta, zlasti v okolici turističnega naselja Tala Bay. Poleg vsakdanje ponudbe vodnih športov me je navdušila možnost ogleda koralnega grebena s posebno ladjo Neptune, ki spominja na podmornico. Njen spodnji del sega več metrov pod vodno gladino, stene trupa pa so zastekljene. Tako sem lahko skozi velika okna kot v akvariju občudoval pisan podvodni svet.

Potapljanje v Rdečem morju ob Aqabi je nekaj posebnega, saj lahko raziskujete potopljeno vojaško opremo. Foto: Shahar Shabtai/shutterstock
Potapljanje v Rdečem morju ob Aqabi je nekaj posebnega, saj lahko raziskujete potopljeno vojaško opremo. Foto: Shahar Shabtai/shutterstock

Skoraj bolj kot barvite ribe in korale so me navdušili nenavadni potopljeni objekti: ladja, letalo in tank! Nedaleč od obale so jih potopili, da bi popestrili obiske potapljačev, za katere je toplo Rdeče morje pravi paradiž. Občudovati pa jih je mogoče tudi samo z masko. Potopljena prevozna sredstva so že davno obrasle korale, v njih pa so se naselile številne morske živali. Kljub vsemu so koralni grebeni v egiptovskem delu Rdečega morja veliko bolj zanimivi, saj so lepše ohranjeni.

Na voljo imate kilometre peščenih obal, plaže pa so urejene le ob hotelskih naseljih. Foto: Igor Fabjan
Na voljo imate kilometre peščenih obal, plaže pa so urejene le ob hotelskih naseljih. Foto: Igor Fabjan

Arabske Benetke s slapovi

Na robu pristaniškega mesta tik ob meji z Izraelom počasi dokončujejo največji turistični objekt v državi. Projekt Ayla Oasis obsega veliko umetno laguno, s katero so dobrih trideset kilometrov jordanske morske obale povečali skoraj za polovico! Vodna površina je razdeljena na sistem treh lagun, ki jih med seboj povezujejo umetne reke s slapovi. Dno lagun je prekrito z belim peskom, ki ustvarja več kot deset privlačnih plaž. Večina je v lasti hotelov in apartmajskih naselij, nekatere pa so dostopne za plačilo.

Posamezne dele umetne lagune projekta Ayala Oasis povezujejo pravcati slapovi. Foto: Igor Fabjan
Posamezne dele umetne lagune projekta Ayala Oasis povezujejo pravcati slapovi. Foto: Igor Fabjan

Energetske potrebe celotnega turističnega objekta pokrivajo z dvema sončnima elektrarnama. V laguni je razporejenih več otokov, ki so povezani z mostovi. Večina zgradb je postavljenih na njih in tako se je turističnega naselja oprijelo ime arabske Benetke. Arhitekturni stil se zgleduje po arabskih hišah z belimi pročelji in ravnimi strehami, seveda v luksuzni izvedbi od zunanjosti do notranje opremljenosti.

Del obale zasedajo urejeni subtropski vrtovi. V njih so zasadili veliko tudi več kot stoletje starih dreves, med katerimi prevladujejo oljke in palme. Največja zelena površina pa je igrišče za golf. Celotno turistično območje je ograjeno in tako tudi fizično ločeno od najbližjega dela pristaniškega mesta. Domačini od turističnega naselja zaenkrat nimajo prav veliko, saj kljub obljubam ni na voljo veliko služb ali pa za delovna mesta niso primerno usposobljeni.

PREBERITE ŠE -> Abu Dabi: Kjer sta doma blišč in bogastvo

Skušnjave arabskih kuharjev

K prijetnemu bivanju v Aqabi izdatno pripomore arabska kuhinja. Tudi v najcenejših hotelih postrežejo za zajtrk vsaj značilen nekvašen ploščat kruh, kot prilogo pa paradižnik, beli sir, olive in še kaj. Zraven sodi za domačine nepogrešljiv pravi čaj, običajno žal obilno sladkan. V novejšem delu mesta vabijo številne restavracije z jedmi po evropskem okusu, vključno s hamburgerji in pico.

V središču Aqabe vabijo gostinski lokali z raznoliko ponudbo. Foto: Igor Fabjan
V središču Aqabe vabijo gostinski lokali z raznoliko ponudbo. Foto: Igor Fabjan

Bolj avtentično je vzdušje v gostiščih z domačimi specialitetami. Za prigrizek ali predjed si velja privoščiti kubbeh – v drobtinah ocvrto mleto meso z začimbami in zelenjavo. Podobno pripravijo kroglice iz čičerike, ki so znane pod imenom falafel. Zraven se najbolje poda namaz iz kuhane čičerike – humus ter solata s kuskusom – tabbouleh. Ena izmed priljubljenih jedi je galayeh. Tako pravijo pečeni govedini v paradižnikovi omaki. Porcije so običajno kar obilne, a vseeno se je težko upreti še sladicam, predvsem različnim baklavam in na kocke narezani halvi, narejeni iz sezama.

Prevoz po domače

Večina tujcev, ki se odločijo za samostojno raziskovanje puščavske države, si najame avto. Če pa ostanete le v Aqabi, ga ne potrebujete. S primestnimi avtobusi si je ob napisih v arabščini in neobstoječih voznih redih sicer težko pomagati. Toda taksiji niso dragi, le za ceno se je treba pogoditi vnaprej.

Po namigu domačina na kaotični avtobusni postaji pa sem se do bližnjih plaž podal kar s pomočjo dvignjenega palca. Na robu mesta mi je kmalu ustavil avtomobil. Nekateri lastniki avtomobilov namreč skušajo zaslužiti s prevozom potnikov. Ti prispevajo nekaj drobiža za bencin in se tako izognejo dolgotrajnemu čakanju na morebitni avtobus. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte