POTOVANJA

5 kotičkov Evrope, ki se jih v 2024 najbolj splača obiskati

Potovalna založba Lonely Planet že 50 let popisuje najlepše kotičke tega sveta. Tudi letos so pripravili seznam najbolj ugodnih destinacij, ki jih bo vredno obiskati.
Fotografija: Mont Saint-Michel se ob plimi spremeni v v otok. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Mont Saint-Michel se ob plimi spremeni v v otok. Foto: Shutterstock

Ikarija  

Ta grški otok na severu Egejskega morja je pred leti zaslovel kot otok, kjer ljudje ne umirajo, to pa zato, ker je na Ikariji doma največ stoletnikov na svetu.

Raziskovalci ugibajo, da Ikarijanci tako dolgo živijo, ker jedo zelo zdravo, se veliko družijo med seboj (tudi tako, da igrajo družabne igre pozno v noč) in ne gledajo na uro. Na tem otoku med starostniki tudi skoraj ni zaslediti demence.

Če potrebujete odklop od neusmiljenega sodobnega tempa ali bi radi odkrili skrivnosti dolgega življenja, je to destinacija, ki jo morate odkriti, dokler je še ne preplavijo turisti. 

Plaže na Ikariji spominjajo na Sejšele. Foto: Shutterstock
Plaže na Ikariji spominjajo na Sejšele. Foto: Shutterstock

Otok je ime dobil po grškem mitološkem junaku Ikarju, ki je letel preblizu sonca, da so se mu stopila krila, padel pa naj bi ravno na ta del grške zemlje, ki je odtlej znano kot Ikarija. Na Ikariji naj bi bil tudi rojen grški bog vina in zabave Dioniz, domačini pa to vestno obeležujejo z rednim pitjem vina, plesom in festivali, ki na noge spravijo mlado in staro. 

PREBERITE ŠE -> Grški otok Samos, raj, ki ga obožujejo Tom Hanks, Madonna in Richard Gere

Ikarija se lahko pohvali tudi s čudovitim turkiznim morjem in rajskimi plažami. Ena izmed njih se imenuje Sejšelska plaža, ker ogromni balvani na njej spominjajo na eksotične Sejšele. Na otoku pa najdete tudi vroče vrelce z radonom bogato vodo in najrazličnejše naravne jame. 

PREBERITE ŠE -> Kasos: Neokrnjeni grški otok za vse, ki ne marajo turizma

Donavski limes 

Eden izmed ostankov Rimskega imperija v Evropi, ki še vedno kljubuje zobu časa, so utrdbe na nekdanjih mejah cesarstva, znane tudi pod imenom Donavski limes (limes v latinščini pomeni mejne črte). Raztezajo se čez kar osem današnjih evropskih držav: Nemčijo, Avstrijo, Slovaško, Madžarsko, Hrvaško, Srbijo, Bolgarijo in Romunijo.

Donavski limes v prvih treh je leta 2021 Unesco vpisal na seznam svetovne dediščine, letos pa potekajo prizadevanja, da bi zavarovali še limes v preostalih državah. 

Če obožujete zgodovino in veličastne starodavne zgradbe, Lonely Planet priporoča, da letos definitivno obiščete bolgarski del Donavskega limesa, ki trenutno še ostaja neoblegan. Na poti boste med drugim lahko občudovali srednjeveški grad Baba Vida, ki so ga zgradili iz rimske utrdbe, blizu mesta Ruse pa so arheologi odkrili rimsko vojaško pristanišče s kar 60 ladjami. 

Grad Baba Vida ob Donavi. Foto: Shutterstock
Grad Baba Vida ob Donavi. Foto: Shutterstock

To je verjetno tudi eno najcenejših potovanj, saj Bolgarija ni draga država, tamkajšnji limes, ki se vije ob Donavi vse do Črnega morja, pa spremljajo kolesarske steze brez vstopnin, tako da ga lahko na dveh kolesih doživite še bolj pristno in povsem brezplačno. 

Evropske železnice 

Ne samo, da je odkrivanje Evrope z vlakom zelo nostalgično, v času podnebnih sprememb, ko se vedno več popotnikov zaveda ogljičnega odtisa, ki ga puščajo letala in avtomobili, potovanja z železnico znova dobivajo privržence. Spet so priljubljeni hitri nočni vlaki s spalniki, ki vas v jutranjih urah pripeljejo na drug konec Evrope. 

Lonely Planet priporoča, da v letu 2024 preizkusite novo ponudbo nizozemsko-belgijskega podjetja European Sleeper, ki vas pripelje od Bruslja do Prage s postanki v Amsterdamu, Berlinu in Dresdnu, pet muh na en mah, pa še s parkiranjem se vam ne bo treba ubadati. 

Iz Prage se lahko s hitrim vlakom ponoči odpeljete do Amsterdama. Foto: Shutterstock
Iz Prage se lahko s hitrim vlakom ponoči odpeljete do Amsterdama. Foto: Shutterstock

Če vas mikajo potovanja z vlaki, preverite tudi teh 10 železnic, ki peljejo skozi tako spektakularne svetovne pokrajine, da se je nanje vsekakor vredno vkrcati vsaj enkrat v življenju. 

PREBERITE ŠE -> Po domovini pokojne kraljice z muzejskimi vlaki Harryja Potterja in Sherlocka Holmesa

Poljska 

Poljska velja za eno najbolj cenovno ugodnih evropskih držav, trdi Lonely Planet. S svojo raznoliko pokrajino bo zadovoljila najrazličnejše popotnike, od takšnih, ki obožujejo velemesta, do tistih, ki raje raziskujejo naravo. 

Varšave se je nekoč držal vzdevek »Vzhodni Pariz«, in čeprav je v drugi svetovni vojni utrpela grozljivo škodo, je mesto do danes vstalo iz ruševin kot feniks iz pepela. V poljski prestolnici bodo letos odprli prenovljeni muzej sodobne umetnosti, ki je le ena izmed številnih kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, vrednih obiska v Varšavi. 

A Poljska ni le njeno glavno mesto, nepozabna sta Krakov na jugu države in obmorsko mesto Gdansk ob Baltskem morju. Severna obala Poljske slovi tudi po najdiščih jantarja, in prav lahko se zgodi, da boste med pohajkovanjem po plaži naleteli na fosil, ujet v prazgodovinsko smolo. 

Čeprav je Gdansk poljsko mesto, se zelo razlikuje od Varšave. Foto: Shutterstock
Čeprav je Gdansk poljsko mesto, se zelo razlikuje od Varšave. Foto: Shutterstock

Na Poljskem je ena najhujših Hitlerjevih grozot - koncentracijsko taborišče Auschwitz, ki je danes prenovljeno v muzej kot opomin, da se tako strašna dejanja človeštva ne bi smela več zgoditi, po vsej državi pa je še polno drugih muzejev in spomenikov, posvečenih obdobju druge svetovne vojne. 

Poljska se ponaša tudi s številnimi graščinami, dvorci in katedralami, če boste skočili na podeželje, pa boste tam lahko občudovali tipične lesene cerkvice, ki še vedno zaznamujejo življenje v poljskih vasicah – te lahko odkrivate tudi s kolesom, če si želite hribov, pa so za pohodnike raj Karpati. 

Visoke Tatre na Poljskem vabijo pohodnike v vseh letnih časih. Foto: Shutterstock
Visoke Tatre na Poljskem vabijo pohodnike v vseh letnih časih. Foto: Shutterstock

Na Poljskem se bodo dobro počutili tudi vsi, ki obožujejo domačo hrano, saj so poljske specialitete hranljive in dišijo po starih časih, za dober obrok pa ne boste odšteli veliko denarja.    

Normandija  

Če ste letos planirali obisk v Pariz, še enkrat dobro premislite. V francoski prestolnici prav zdaj začenjajo snemanje četrte sezone Netflixove serije Emily v Parizu, ki je obnorela Američane do te mere, da od njenega prvega izida množino romajo v mesto ljubezni.

Pariz bo poleti gostil še olimpijske igre, zato vsaj prvega pol leta 2024 pričakujte tam neznosne trume turistov in svetujemo, da se ga izognete najmanj do sredine ali še bolje konca avgusta. 

A to še ne pomeni, da je obisk Francije letos slaba ideja. Če vaša ušesa hrepenijo po francoskem jeziku, brbončice pa po omamnih dobrotah iz masla, Lonely Planet priporoča, da v 2024 svoje načrte usmerite v skrajni sever Francije, v zeleno Normandijo, kjer se peščene plaže in impresivni klifi srečajo z Rokavskim prelivom. 

Beli klifi in ogromno zelene trave, na kateri se pasejo krave zaznamujejo Normandijo. Foto: Shutterstock 
Beli klifi in ogromno zelene trave, na kateri se pasejo krave zaznamujejo Normandijo. Foto: Shutterstock 

Normandija slovi po kulinaričnih presežkih od sirov (od tod izvira camembert), masla in drugih mlečnih izdelkov, do jabolčnih specialitet in morske hrane na tisoč in en način, ta francoska pokrajina pa je bila tudi dom impresionističnemu slikarju Claudu Monetu, ki je svoja najznamenitejša dela z lokvanji naslikal prav v svojem sanjskem vrtu v Givernyju. 

Claude Monet je v Givernyju v Normandiji preživel več kot štiri desetletja. Tu si je poleg hiše ustvaril sanjski vrt, kjer je našel številne motive za svoje slike. Foto: Shutterstock
Claude Monet je v Givernyju v Normandiji preživel več kot štiri desetletja. Tu si je poleg hiše ustvaril sanjski vrt, kjer je našel številne motive za svoje slike. Foto: Shutterstock

V Normandiji morate obvezno obiskati tudi eno največjih francoskih znamenitosti mesto Mont Saint Michel, ki ob plimi postane otok. Z veličastnim samostanom na vrhu griča je to eden najbolj pravljičnih prizorov na svetu. 

PREBERITE ŠE -> Aix-en-Provence, prestolnica Provanse, ki vas bo prevzela z lepoto in šarmom

Kaj pa izven Evrope? 

Poleg evropskih predlogov je Lonely Planet na seznam najbolj ugodnih svetovnih destinacij v 2024 vključil tudi Novo Zelandijo, Srednji zahod ZDA, Nikaragvo, Alžirijo in Egipt. Za Evropejce prvi trije niso najbolj poceni, sta pa vredni obiska severnoafriški državi z lestvice 10 najbolj ugodnih. Tukaj si preberite, zakaj je Egipt najbolje obiskati v zimskih mesecih, tukaj pa, če vas zanima, kje v Egiptu je najlepša destinacija za ljubitelje morja.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte