GREMO V KINO

Najbolj težko pričakovani filmi, ki prihajajo na letošnji Liffe (in so res vredni ogleda)

Preberite, kaj si je, po priporočilu programskega vodje, zares vredno ogledati na 34. Liffu.
Fotografija: Emma Stone v Nesrečnih bitjih. Foto: Atsushi Nishijima/Profimedia
Odpri galerijo
Emma Stone v Nesrečnih bitjih. Foto: Atsushi Nishijima/Profimedia

Mnogi pravijo, da je edina dobra stvar novembra festival Liffe. Ljubljanski filmski festival se v sredo, 8. novembra, vrača in bo ljubiteljem filma že 34. zapored pripeljal izbrane dosežke svetovne kinematografije in nagrajence najvidnejših festivalov (Cannes, Rotterdam, Berlin, Locarno, Benetke) ter Ljubljano za dvanajst dni spremenil v prestolnico filma.

Kot pravijo ustvarjalci festivala, je cilj Liffa spodbujati in promovirati mlade in neuveljavljene, pretežno evropske filmske ustvarjalce in jih pripeljati v dialog s slovenskim občinstvom.

Ob pestrem programu je marsikomu težko izbrati, kaj si ogledati, zato je programski direktor festivala Simon Popek posebej za Onoplus izpostavil naslove, ki jih sam priporoča.

Najbolj pričakovani filmi letošnjega festivala

Nesrečna bitja - Fantazijska zgodba o mladi ženski Belli Baxter (Emma Stone), ki jo v življenje obudi briljanten in nekonvencionalen znanstvenik dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Zmagovalec Benetk 2023.

Varuhi formule - Uprizoritev dogodkov neposredno po dolgo zamolčani nuklearni nesreči v srbski Vinči, ki je pripeljala do prelomnega izuma v medicini.

Popolni dnevi - Čustvena in poetična refleksija na temo iskanja lepote v enoličnosti vsakdana. Nagrada za najboljšega igralca na festivalu v Cannesu.

Filmi, ki si jih ogledamo s prijateljico

Priscilla - Sofia Coppola nam zgodbo Elvisa Presleyja predstavi skozi oči njegove izbranke Priscille in s tem prikaže drugo plat ameriškega mita o kralju rock'n'rolla.

Poljubi prihodnost - U2 v Sarajevu - Navdihujoč glasbeni dokumentarec govori o prebivalcih obleganega Sarajeva, ki so med vojno z glasbo in kulturo ohranjali človečnost in širili upanje ter se povezali s skupino U2, ki je postala njihov glasnik.

Štirje mali odrasli - Zgodba o paru srednjih let, ki skuša svoj zakon, postavljen na preizkušnjo zaradi nezvestobe, rešiti z odprto zvezo, je ganljiv, liberalen in hkrati realistično prizanesljiv potret odraslih, ki si prizadevajo obvladovati lastna čustva.

Filmi, ki nam bodo še dolgo zaposlili misli

Opazovanje - Janez Bruger v svojem šestem igranem celovečercu raziskuje, kako dejavno se je človek danes pripravljen soočiti z nasiljem, kam je izginila empatija in kje so meje osebne odgovornosti pri uporabi družbenih omrežij.

Pošast - Nasilen incident na japonski šoli še enkrat več pokaže, da ima resnica več obrazov.

Zelena meja - Agnieszka Holland odpira oči evropskim prebivalcem z izzivom, naj razmislijo o humanitarni krizi, ki se še vedno dogaja pred njihovim pragom.

Filmi, ki govorijo o ljubezni in odnosih

Okus strasti - Film, v katerem priprava hrane in gurmanska strast nista zgolj obstransko opravilo, temveč osrednje gonilo pripovedi, s katerim liki izražajo medsebojno naklonjenost in ljubezen.

Spomin - Ljubezenska zgodba, zaznamovana z zahrbtno boleznijo, zaradi katere so čustva v njej še toliko močnejša kot sicer.

Srečno naključje - Petdeseti film Woodyja Allena je komična refleksija o tem, kako usoda in sreča krojita naša romantična razmerja.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte