PRIJAVE ODPRTE

Literarni natečaj Onina zgodba 2024: Povej mi resnico

Reviji Onaplus in Ona razpisujeta tradicionalni literarni natečaj za Onino zgodbo. Ustvarjalke in ustvarjalci, pridružite se nam v ustvarjanju navdihujočih zgodb.
Fotografija: Letošnji naslov je Povej mi resnico (hočem resnico). Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Letošnji naslov je Povej mi resnico (hočem resnico). Foto: Shutterstock

»Ko torej od mene želite, da vam povem, kaj je resnica, imate v mislih nekaj drugega, ne razlago resnice. Čeprav veste, kaj je resnica ...

Življenje želi, da govorim (in pišem), zato to tudi delam. Na žalost je tema, ki mi je najbolj zanimiva, prav Resnica. Kot vidite, je to nemogoča situacija. Kaj naj vendar človek dela kaj drugega kot to, zaradi česar je človek?

Želim vam povedati resnico.

A je ne morem.

Kakor koli poskušam, ne morem.

Resnice ni mogoče izreči.

Naj vam to pojasnim.

Naj naprej povem, da zdaj ne govorimo o definiciji resnice. Saj zelo dobro veste, kaj pomeni resnica. Že iz otroštva to veste, od tistega trenutka dalje, ko se vam je nekdo prvič zlagal. Prav takrat ste iz globin uma povlekli razumevanje pojma 'resnica'. Tega trenutka se morda ne spomnite, a se je zagotovo zgodil. Nihče vas ni učil resnice. Vedeli ste, kaj je, ker ste bili zavestno bitje. Otrok, a vendar zavestno bitje.

Kaj je torej ta skrivnost resnice, ki ste jo vedeli takrat in ki jo poznate tudi danes? Pravzaprav ni skrivnosti. Preprosto je, da preprosteje biti ne more. Resnica je to, kar je, in ne tisto, česar ni, saj je to, česar ni, laž. Resnica je tako, kot je, in ne tako, kot se zdi, da je, saj tako, kot se zdi, da je, je laž.

Preprosto. Pomen resnice je preprost. In vi ga poznate. Vedno ste ga poznali. Ko torej od mene želite, da vam povem, kaj je resnica, imate v mislih nekaj drugega, ne razlago resnice. Čeprav veste, kaj je resnica, pravzaprav niste prepričani, kako to znanje uporabiti v svetu, ki vas obdaja. Okoli sebe vidite stvari; so dejanske? Se lahko zanesete na svoje zaznave? Besede slišite, pa lahko verjamete temu, kar sporočajo? Kdo vam laže, kdo vam govori resnico? Kaj je in česa ni?

Nimate težav z resnico, ampak s sposobnostjo razlikovanja resničnega od neresničnega. To je tisto, kar vam manjka. In ker je to tako, vprašate tistega, ki po vašem prepričanju to sposobnost ima.

Včasih vprašate mene. Ker govorim (in pišem) o iluziji, resnični stvarnosti, osvoboditvi laži in napačnih prepričanj, naj bi vedel, kaj resnica je, mar ne? No, pa mi povej potem, Adrian, je karma iluzija? Kaj je z ljubeznijo? Je ljubezen iluzija? Svet, v katerem živimo – je to mar samo megla, oblak misli, hologram? Kdo je pravi vladar našega življenja? Finančna zarota, duhovna mafija, demonska hierarhija? Cvet, ptica, otrok, občutek … je mar vse to nič; tresljaj zavesti, ki sanja in ki niti naša ni?« - Adrian P. Kezele, pisatelj

Hočem resnico

Kaj naj z resnico počnemo? Jaz jo hočem, še vedno, ampak kaj naj potem z njo naredim? To je pravzaprav vprašanje, ki me bega in muči. Naj presekam vezi, naj odsekam zaradi laži, malih, veliko malih, najbližjega sorodnika? Partnerja seveda mnogo laže, a krvnega človeka? Naj se delam, da ne obstaja več? Kaj naj naredim, ko se mi začne lagati lastni otrok? Kaj takrat, ko na mali laži dobim sestro, ki je bila doslej vedno iskrena in neposredna? Zakaj ona laže zdaj meni? Vprašanja, zaradi katerih imam vročo glavo.

Pisatelj Adrian P. Kezele mi skuša pomagati razumeti laži, rekoč:

»Seveda imate pravico, da vprašate, karkoli vam pade na pamet, jaz pa vam lahko odgovorim, kar meni pade na pamet (to je moja pravica). A tu je spolzek odsek te zgodbe. Ker sami ne veste, se boste morali odločiti, ali je to, kar ste pri meni (ali komerkoli drugem) slišali, resnica. Mar ne? Slišali boste moj odgovor (ali odgovor kogarkoli drugega) na svoje vprašanje in morali se boste odločiti, ali gre za resnico ali laž. Kako za vraga boste pa to naredili!?

Spomnite se, nimate sposobnosti razlikovanja resnice od laži. Zato ste tudi začeli spraševati. Ko bi imeli to sposobnost, preverili bi sami in bi vedeli, kar želite vedeti. Ne bi bilo potrebe, da bi spraševali druge (niti mene ne). Torej, v kakšnem položaju ste pravzaprav? Izbirate lahko med a) verjeti mojemu odgovoru in b) ne verjeti mojemu odgovoru. Verjeti in ne verjeti je ista stvar. (Ne) verjeti NI vedeti.« In še to, mislim, da je ključna poved, no, dve: »Tišina je boljša. V tišini obstaja vsaj možnost, da stvari ne pomešate grozovito, ampak le čisto malo.«

Potek literarnega natečaja

Zgodbe, ki jih boste poslale(-i), naj ne presežejo 7000 znakov s presledki vred (tri tipkane strani). Pošljite jih v elektronski obliki na oninazgodba@delo.si, zadeva Literarni natečaj 2024; ali po pošti na naslov Ona, Likozarjeva 1, 1509 Ljubljana, s pripisom Literarni natečaj 2024.

Vsi, ki se boste odločili za pisanje, na Oninem literarnem natečaju sodelujete anonimno. Zgodbo podpišite s šifro. Če jo boste poslale(-i) po elektronski pošti, obvezno ob šifri pripišite še telefonsko številko, na kateri boste dosegljive(-i), če bo vaše literarno delo izbrano med najboljših deset, da vas povprašamo po polnem imenu in naslovu. Zgodbe, poslane po pošti, naj bodo obvezno v treh izvodih, priložite jim zaprto kuverto, označeno s šifro, v kuverti napišite svoje ime in priimek, naslov in telefonsko številko.

Vaša cenjena dela pričakujemo do petka, 17. maja 2024. To je zadnji veljavni datum na kuverti ali odposlani elektronski pošti za oddajo vaših literarnih prispevkov.

Izbor zmagovalk

Deset najboljših zgodb bo izbrala komisija. Objavljene bodo v posebni knjižici Onina zgodba 2024. Priložena bo reviji Onaplus, ki bo izšla v torek, 2. julija 2024. Zmagovalno zgodbo boste izbrali bralke in bralci revij Ona in Onaplus, po načelu ena glasovnica – en glas.

Kupone za glasovanje bomo objavili v knjižici, ki bo pridana reviji Onaplus 2. julija, v reviji Ona 6. avgusta, ko bo tudi objavljenih deset najboljših zgodb, in na naši spletni strani www.onaplus.si. O vseh podrobnostih boste pravočasno obveščeni. V uredništvu bomo prešteli prispele glasove. Avtorico ali avtorja zmagovalne zgodbe in devetih, souvrščenih v finale, bomo razkrili v prvi polovici septembra.

Nagrade

Avtorici ali avtorju najboljšega literarnega prispevka bomo podarili tradicionalno Onino pero in denarno nagrado v višini 500 evrov bruto.

Z lepimi nagradami bomo obdarili tudi vas, spoštovane bralke, cenjeni bralci, ki boste glasovali za najboljšo Onino zgodbo leta, poslali glasovalne kupone s svojimi glasovi na znani naslov Ona, Likozarjeva 1, 1000 Ljubljana, s pripisom Za Onino zgodbo, ali pa svoj glas oddali na spletni strani Onaplus.si.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte