PRIPOROČAMO

Osem odličnih knjig, ki jih lahko preberete na letošnjem dopustu

Za marsikoga je poletni dopust priložnost za branje. Toda včasih je izbira prevelika in ne vemo, kaj bi brali, zato smo za vas izbrali osem knjig.
Fotografija: Zagotovo boste našli vsaj eno knjigo, ki vas bo navdušila. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Zagotovo boste našli vsaj eno knjigo, ki vas bo navdušila. Foto: Shutterstock

Sally Rooney – Kje si, prelepi svet? Založba Sanje

Foto: Naslovnica knjige
Foto: Naslovnica knjige

Tretji roman priljubljene irske pisateljice postavlja v središče dogajanja Eileen, Alice, Felixa in Simona, med katerimi se spletejo turbulentni odnosi. Alice je pisateljica, ki se zaradi živčnega zloma in izgorelosti odpravi v hišo ob morju, njena prijateljica Eileen pa dela kot urednica pri manjši reviji.

Medtem ko se Alice zaljubi v sovaščana Felixa, Eileen hrepeni po Simonu, prijatelju iz otroštva. Njihove usode se prepletajo, Alice in Eileen pa si po elektronski pošti izmenjujeta poglede na umetnost, vero, materinstvo, lepoto, prijateljstvo, družbo in zapletene ljubezenske odnose. Roman odstira podobo sodobnega sveta, kompleksnih odnosov in negotovost milenijske generacije.

Pia Prezelj – Težka voda, Goga

Roman Težka voda razkriva bridko in pretresljivo resnico o prepletenosti življenj znotraj manjše vaške skupnosti, kjer ni nič čudnega, če na vlažni zemlji komu spodrsne ali mu glavo spešta kakšno drevo. Ida živi v okolju, kjer primerjava med žensko in kravo ni nič neobičajnega, kot soproga pa se izkaže kot »neuporabna«, saj je v vasi izgubila ugled, ker ni imela otrok. Kot je v spremni besedi zapisala Maja Šučur:

»Prezelj je dala z Ido prostor in glas ostareli junakinji, ki brez otrok in moža v svoji vasi, pa tudi v družbi in širše v svetu nima več funkcije in zato tudi ne prostora, torej ji ne grozi le demenca, ampak tudi družbena pozaba. Prostor je lahko dobila le zaradi ženske solidarnosti, skratka zaradi vztrajnosti neke Marte, in najbrž tudi zato, ker je edini preživel moški na straži v talarju tačas od izčrpanosti zaspal.«

Janja Vidmar – Koraki dvojine, UMco

Foto: Črt Piksi
Foto: Črt Piksi

Sklepni del trilogije se odvija na Kreti. Glavna junakinja Alenka se tokrat odpravi s kombijem čez Balkan in celinsko Grčijo vse do Krete, da bi našla Rogerja. V prvem delu trilogije (Niti koraka več) sta namreč spletla usodno vez, v drugem (V koraku z volkom) pa sta se odpravila na pot po Toskani, kjer sta trčila ob spoznanje, da je resno razmerje zanju vse prej kot enostavno. V sklepnem delu izvemo, če jima je usojen srečen konec ali ne. Tudi tretji del Alenkine poti delno temelji na avtoričini pohodniški izkušnji, zato se z lahkoto vživimo v dogajanje na grškem otoku.

PREBERITE ŠE -> Janja Vidmar: Prišla sem do točke, ko sem ostala sama in s tem nisem znala dobro opraviti

Katja L. Pauli – Spletke à la carte, Litera

Foto: Naslovnica knjige
Foto: Naslovnica knjige

Dogajanje napetega kriminalnega romana je umeščeno na Dunaj, kjer je avtorica nekaj časa živela. Osrednji lik Jörg Seitler, direktor prestižnega hotela živi na videz urejeno družinsko življenje, vendar se zaplete v ljubezensko razmerje s sodelavko Vaneso Herbert. Po njenem umoru je njegovo dvojno življenje razkrito. Avtorica skozi napeto zgodbo išče odgovore na vprašanja o etiki in morali, ljubezni, ločitvi, prevari – in, kako dobro poznamo osebo, ki jo ljubimo in smo si z njo ustvarili družino?

PREBERITE ŠE -> Življenje izjemne angleške pisateljice Jane Austen: Nikdar se ni poročila

Gabor Maté – Raztreseni um: Izvor in zdravljenje motnje pozornosti, Primus

Foto: Naslovnica knjige
Foto: Naslovnica knjige

Knjiga priznanega kanadskega zdravnika, specializiranega za nevrologijo, psihiatrijo in psihologijo, je nastala na podlagi njegove zdravniške prakse in raziskovanja.

V njej avtor, ki ima tudi sam ADD, razblini mit, da je motnja pozornosti genetskega izvora. Staršem omogoči razumevanje, kaj žene otroke z ADD, odraslim z ADD pa omogoča uvid v njihova čustva in vedenje. Prav tako ponudi dragocene nasvete za otroke in odrasle, ki se spoprijemajo z motnjo pozornosti. Knjiga temelji na preverjenih raziskavah, obenem pa je napisana s sočutjem in humorjem.

Ksenija Benedetti – Hiša sozvočja, Beletrina

Dolgoletna šefinja Protokola Republike Slovenije se je podala v izviren knjižni projekt, ki nosi podnaslov Avtobiografski intervju s 75 sopotnicami in sopotniki. Ob njihovih vprašanjih avtorica razkrije svoje otroštvo, ljubezni, prijateljstva, najtežje trenutke, odnos do vere, smrti, umetnosti …

Zdi se, da ji ni težko odgovoriti niti na najbolj osebna vprašanja. Ko jo Igor Leonardi vpraša, kako to, da nima otrok, mu iskreno odgovori: »To se nekako ni zgodilo, potem pa sem bila kar naenkrat prestara. Zdaj sem, kjer sem, in to, da jih nimam, me nič ne mori, tega ne obžalujem in o tem ne razmišljam. A če bi še enkrat živela, bi otroka, otroke imela …« Hiša sozvočja je pogumna, ganljiva in intimna knjiga.

PREBERITE ŠE -> Ekskluzivno Boris Cavazza in Ksenija Benedetti: To je moj zadnji intervju

Elin Cullhed – Evforija, Mladinska knjiga

Foto: Naslovnica knjige
Foto: Naslovnica knjige

Švedska pisateljica Elin Cullhed v romanu Evforija piše o poslednjem letu življenja pesnice Sylvie Plath, ki se leta 1960 z možem in hčerko preseli na angleško podeželje; obenem pa pričakuje drugega otroka. Ljubezenska zgodba Sylvie Plath in Teda Hughesa že desetletja vzbuja veliko zanimanja, saj je znano, da je pesnica leta 1963 naredila samomor, potem ko jo je Ted zapustil zaradi druge ženske. V knjigi spremljamo njun odnos, ki postaja vse bolj toksičen, Sylvio pa dušijo pričakovanja in dolžnosti, saj njena svoboda postane ujetnica želja njenega moža, otrok, družbe.

PREBERITE ŠE -> Elin Cullhed: Vse, kar je popolno, je mrtvo, se ne premika

Marco Missiroli – Ko imel bi vse, Cankarjeva založba

Foto: Naslovnica knjige
Foto: Naslovnica knjige

Eden od najuspešnejših italijanskih romanopiscev v ospredje romana postavlja odnos med ostarelim očetom in štiridesetletnim sinom Sadrom, ki je zasvojen s pokrom. Po začetni zadržanosti se počasi zbližata, ko oče zboli in ne more več skrbeti zase. Njun odnos je boleč, a obenem odkrit in poln upanja ter utehe, saj se Sandro zaradi očetove bolezni sooči s svojo preteklostjo, zaveda se svoje zasvojenosti, ki je uničila njegov odnos z Giulio in skrhala njegove odnose z mamo in očetom, obenem pa postane bolj odgovoren.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte