AJDOVŠČINA

V tem slovenskem kraju je čudo narave, impresivno 12-metrsko okno v skali

Ajdovščina se ponaša z okusno kulinariko, številnimi naravnimi lepotami in raznolikimi možnostmi za pohodništvo, kolesarjenje in druge športne aktivnosti.
Fotografija: Otliško okno je naravni most, ki so ga sile narave izdolble v živo skalo.
Odpri galerijo
Otliško okno je naravni most, ki so ga sile narave izdolble v živo skalo.

Slovenija skriva številne naravne in kulturne bisere, zato se je smiselno odpraviti tudi na raziskovanje njenih manj znanih in turistično obleganih kotičkov. Tokrat vam predstavljamo mesto Ajdovščina in njeno okolico. Njeno podobo, zgodovino, lepote, znamenitosti ter možnosti za rekreacijo in doživetja, ki jih ponuja, nam je predstavila Kristina Pelicon, predstavnica Turistično-informacijskega centra Ajdovščina.

Ajdovščina je slovensko mesto, ki leži v osrčju Vipavske doline. Kako se je razvijala skozi zgodovino?

Na skalnem platoju Školj je že ob koncu 2. tisočletja pred našim štetjem stalo utrjeno naselje Gradišče. Sredi 2. stoletja pred našim štetjem so Rimljani na rimski cesti iz Akvileje proti Emoni na območju današnje Ajdovščine zgradili tovorno in poštno postojanko Mansio Fluvio Frigido, ki so jo poimenovali po rekah Hublju in Vipavi. V 3. stoletju so ob sotočju Hublja in Lokavščka zgradili novo utrdbo Castra z mogočnim obzidjem in stolpi, s stalno vojaško posadko in poveljstvom.

Po razpadu Rimskega cesarstva je Castra izgubila svojo funkcijo, zato so od nje ostali le obzidje in stolpi. Slovani, ki so območje naseljevali v 7. in 8. stoletju, naj bi se je dolgo časa izogibali, saj so verjeli, da tam domujejo poganska bitja velikani Ajdi. Od tod izvira ime mesta Ajdovščina.

Okoli leta 1500 je Ajdovščina prešla v last Habsburžanov. V začetku 19. stoletja je bilo mesto eno najhitreje razvijajočih se industrijskih središč na Slovenskem. Po prvi svetovni vojni in razpadu avstroogrske monarhije je leta 1920 Primorska in z njo Ajdovščina postala del kraljevine Italije, nato pa je 5. maja 1945 prišlo do njene osvoboditve.

Ajdovščina Foto: Mih Kih/shutterstock
Ajdovščina Foto: Mih Kih/shutterstock

Kakšna je današnja podoba mesta?

Staro mestno jedro Ajdovščine danes sestavljajo meščanske hiše iz 19. stoletja. Lavričev trg predstavlja osrednji del nekdanje utrdbe Castra. Tlakovanje spominja na rimske čase. Kamnite plošče v tlaku z različno velikostjo in postavitvijo ponazarjajo raster rimske pozidave. V tlaku je prezentiran tudi nekdanji obrambni zid, ki je nekoč obdajal Castro. Trg krasijo tri fontane, od katerih vsaka ponazarja raznolikost izvira reke Hubelj.

Staro mestno jedro z osrednjim trgom je s končno prenovo leta 2020, ko je bilo osvobojeno pločevine, postalo miren prostor za druženje. Vabi na postanek v katerega izmed številnih lokalov, kjer si lahko privoščite kozarec lokalno izdelane pijače. Izbirate lahko med vrhunskimi vipavskimi vini, Fructalovimi sadnimi sokovi, ki jih cenijo v mnogih državah po svetu, domačo sodavico pašareta, ki jo družina Grum izdeluje že več kot 110 let po lastni recepturi, ter med različnimi vrstami sveže varjenega piva iz ajdovskih mikro pivovarn.

Ajdovščina Foto: Lorenzopeg/Shutterstock
Ajdovščina Foto: Lorenzopeg/Shutterstock

Katere muzeje in galerije bi bilo zanimivo obiskati v Ajdovščini ali v njeni okolici?

V arheološki zbirki muzeja v Ajdovščini je predstavljena zgodovina mesta od prazgodovine do zgodnjega srednjega veka. V spodnjih prostorih muzeja se nahaja zanimiva zbirka fosilov, ki je zapuščina Stanislava Bačarja. V njej je približno 1200 fosilov iz vse Slovenije, med katerimi so tudi unikatni primerki.

Najbolj znana galerija v mestu je Pilonova galerija, ki hrani osebne predmete in zbirko del Vena Pilona, priznanega slovenskega slikarja, grafika in fotografa ter enega vidnejših predstavnikov evropskega ekspresionizma. V Lokarjevi galeriji, kjer je urejena tudi spominska soba pisatelja Danila Lokarja, pa si je možno ogledati razstave sodobnih likovnih ustvarjalcev.

image_alt
Ta slovenska jezera veljajo za čudež narave, v tem delu Evrope jim ni para

Katere so najlepše naravne znamenitosti na tem območju?

Nad mestom izvira reka Hubelj, ki je najbolj veličastna po obilnem deževju. V zgornjem delu struge ima ta alpski značaj s prodnatimi tlemi in strmimi spusti, kar je posebnost na tem območju. Struga je v tem delu izredno slikovita, s številnimi skalami in rečnimi tolmuni. Na nekaterih predelih je celo stisnjena v sotesko.

Na strmem pobočju nad Ajdovščino, na robu Trnovskega gozda v bližini vasi Otlica, se nahaja velika odprtina v skali, čudovito naravno okno, skozi katero se ponuja lep razgled na Vipavsko dolino. Otliško okno je naravni most, ki je nastal ob močnem tektonskem prelomu. Skalna odprtina, ki v višino meri 12 metrov, je nastala s preperevanjem in spiranjem kamnin. Pod večjim oknom se nahaja še eno manjše. Legenda pravi, da je okno v skali nastalo, ko si je hudič oprtal pretežko breme in padel, pri čemer je z rogom zaril v skalo in tako izvrtal luknjo.

Katere točke bi priporočili obiskovalcem, ki se navdušujejo nad pohodništvom in kolesarjenjem?

Otliško okno je priljubljen pohodniški cilj, ki nagradi z nenavadnim pogledom skozi okno v dolino. Najbližje izhodišče zanj je vas Otlica, od koder boste do njega prispeli zgolj v dobre pol ure lahkotne hoje. Priljubljena pohodniška pot do Otliškega okna, ki zaradi vzpona terja nekoliko več truda, pa se začne pri izviru reke Hubelj nad Ajdovščino.

Manj zahtevne poti so urejene po Vipavskih gričih. Večinoma vodijo do vipavskih vasi, ki očarajo s svojo značilno arhitekturo. Če vas bo zamikalo pokukati v njihove hrame in okusiti najboljše vipavsko vino, vam bodo domačini z veseljem odprli svoja vrata. Zelo priljubljena je dobro označena krožna pot po Vertovčevih poteh. Začne se v vasi Ustje in vodi skozi vinograde in slikovite vipavske vasi, kjer je delal in živel duhovnik Matija Vertovec, strokovni pisec in učitelj vipavskih vinogradnikov, ki je bil prvi, ki je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu.

Vipavska dolina se odlikuje po številnih in raznolikih kolesarskih poteh, od katerih lahko vsak izbere najbolj primerno zase. Legendarni cestni vzponi in spusti, po katerih je že dvakrat potekala etapa slovitega Gira d'Italia, in strmine gorskih poti so primerni za kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki iščejo nove izzive. Po vzhodnem pobočju Školja nad Ajdovščino je speljana Frutabela trail, ki ponuja približno poldrugo minuto adrenalinskih užitkov z razgibanimi odseki in ostrimi zavoji. V dolini so kolesarjem na voljo tudi številne manj zahtevne poti. Ob rekah in ob vznožju Vipavskih gričev lahko tudi manj izkušeni in mlajši kolesarji najdejo prave poti za svoje kolesarske užitke. Nekatere od njih so primerne tudi za družine z otroki.

Izvir reke Hubelj Foto: Uros Stepisnik/Shutterstock
Izvir reke Hubelj Foto: Uros Stepisnik/Shutterstock

Katere aktivnosti na prostem so še na voljo?

Skoraj skozi vse leto so na voljo padalstvo, prosto letenje, plezanje, jahanje, ribolov, v toplejšem delu leta pa tudi supanje. V okolici Ajdovščine so speljane označene tekaške poti. V Športnem parku Pale se nahajajo kolesarski poligon, skate park, teniško igrišče in mladinski hotel. V notranjosti športnega centra Ajdovščina so na voljo: pokriti bazen, savna, plezalna stena, dve športni dvorani, trim kabinet in fitnes, na zunanjih površinah pa otroški park, nogometno igrišče, večnamensko igrišče in nogometni stadion ter letno kopališče.

image_alt
To je eno najlepših slovenskih mest, kjer imajo največjo drevesno hišo pri nas

So v okolici urejene tudi kakšne učne poti?

Naravoslovna učna pot ob reki Hubelj z izhodiščem pri Športnem parku Pale je dolga približno tri kilometre. Poteka mimo 24 informativnih tabel, preko katerih se lahko obiskovalci seznanijo z naravoslovnimi tematikami: geološka podlaga in tla tega območja, rastlinski in živalski svet, vodni ekosistem ter suhi kraški travniki na Školju. Najlepši del poti je izvir reke Hubelj.

Druga učna pot se vije ob reki Vipavi, od njenega izvira v kraju Vipava do Mirna ob italijanski meji, in je dolga približno 46 kilometrov. Celotno pot je možno prehoditi v dveh dneh, prekolesariti pa v nekaj urah, vendar lahko izberete tudi krajši odsek. Predstavlja odlično izhodišče za občudovanje lepot narave, primerna pa je tudi za družine z otroki. Po poti so postavljeni količki z logotipom vidre in 10 informativnih tabel, preko katerih se boste lahko dodobra seznanili s posebnostmi obrečnega življenja ter z rastlinskimi in živalskimi vrstami, ki tukaj prebivajo.

Kaj si je možno ogledati v sklopu vodenega ogleda mesta?

Življenje v Ajdovščini v obdobju Rimljanov, pomembno tehnično dediščino ter ostale mejnike v zgodovini Ajdovščine in Vipavske doline vam bo najbolj izčrpno in slikovito predstavil lokalni vodnik. Po dogovoru vas bo popeljal tudi ob strugi reke Hubelj vse do ostankov fužin, ki so na območju delovale že v 16. in 17. stoletju, in naprej do izvira reke.

Otliško okno Foto: Matej Tratnik/Shutterstock
Otliško okno Foto: Matej Tratnik/Shutterstock

Kaj iz vaše ponudbe bi bilo še posebej zanimivo za družine z majhnimi otroki?

Družine z otroki bodo uživale na sprehodih po prej omenjenih učnih poteh. Pot ob reki Vipavi daleč stran od hrupnih cest je zelo primerna tudi za sproščeno družinsko kolesarjenje. V okolici Ajdovščine se nahaja tudi nekaj posesti, ki ponujajo šole jahanja. 

Družinam z otroki je najbrž privlačno tudi dejstvo, da je Ajdovščina pravo mesto sladoleda. Tukaj namreč poteka proizvodnja priljubljenega sladoleda Leone s 30-letno tradicijo. Se pa z odličnim sladoledom lastne izdelave v Ajdovščini lahko posladkate tudi v treh slaščičarnah: na Sladolednem vrtu Bambola, v Slaščičarni in kavarni Cukr ter v Slaščičarni Ajdovščina.

PREBERITE ŠE --> Ideja za izlet: Čez Hudičev most v stari Čedad

Se tukaj skozi leto odvijajo kakšni festivali ali drugi dogodki, ki bi se jih bilo zanimivo udeležiti?

V Ajdovščini in okolici se skozi leto odvijajo številni dogodki. Posebej priljubljene so tradicionalne prireditve, na katerih so predstavljene lokalna tradicija, vinska kultura in kulinarika. Te prireditve so Okusi Vipavske, Festival vina zelen, Festival vipavskih vin, Pašta Fešta, Praznik češenj, Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem ter Božična zgodba v Vipavskem Križu.

V zadnjih letih se pri nas odvija tudi čedalje več zanimivih športnih dogodkov, kot so Ultra trail Vipavska Valley, 100 ob Mrzli reki, Rally Vipavska dolina, Hike&Fly, Velikonočni pohod na Malo goro, Pohod po Vertovčevih poteh.  

PREBERITE ŠE --> Slovenski vodnici, ki navdušujeta ženske z drugačnimi trekingi doma in v tujini

Kaj pa kulinarika? Nam lahko poveste kaj o značilnih jedeh?

Vipavska dolina je kljub različnim vplivom, predvsem iz Italije, ohranila svojo pristnost, ki se najbolj odraža v izboru sestavin in načinu priprave domačih dobrot. Jedi Vipavske doline so preproste in značilno sezonske. Na jedliniku se pogosto znajdejo zelenjavne juhe. Najbolj poznana je vipavska jota, juha iz kisle repe ali zelja, krompirja in fižola, v kateri se obvezno kuha tudi kos posušenega ali celo prekajenega mesa. Za to območje sta značilni tudi šelinka, juha iz gomolja in listov zelene, in fižolova mineštra.

Tradicija sušenja svinjskega mesa je značilna za vso dolino, čeprav se recepture za pripravo klobas, salam in drugih mesnin od vasi do vasi nekoliko razlikujejo. Nesporni kralj domačih mesnin je vipavski pršut, ki so ga v preteklosti na kmetijah postregli le v času trgatve in ob največjih praznikih. Zelo priljubljene so tudi sveže doma izdelane testenine. Domače široke rezance, imenovane bleki, postrežejo s paradižnikovo omako ali z mesom.

Vinogradi Foto: Eonrey/Shutterstock
Vinogradi Foto: Eonrey/Shutterstock

V zadnjih letih ste turistično ponudbo še obogatili. Kakšne novosti čakajo obiskovalce? 

Nov turistični produkt, ki v turističnem in vinsko-kulinaričnem smislu povezuje Ajdovščino in Novo Gorico, je Vinski vlak Vipavske doline, ki ponuja slikovito peturno potovanje z vlakom po stari železniški progi, ki sega v čas Avstro-Ogrske. Začetna in končna točka vodene ture je na Trgu Evrope v Novi Gorici. Na vlaku potnike pozdravi lokalni vinar in jim ponudi najboljše, kar ponuja Vipavska dolina. V Ajdovščini je predviden daljši postanek z vodenim ogledom starega mestnega jedra. Vlak se ustavi tudi na eni od vinogradniških oz. turističnih kmetij, kjer je organizirana vinsko-kulinarična izkušnja.

Goriški muzej je lansko leto v Ajdovščini uredil pot mimo obstoječih industrijskih objektov s 13 točkami, na katerih so postavljene informativne table s QR kodami, preko katerih je možno dostopati do spletne strani s podrobnejšimi opisi. Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina je v lanskem letu razvil spletno aplikacijo Vipava valley Outdoor, preko katere lahko obiskovalci dostopajo do turističnih vsebin in raziščejo tukajšnje pohodniške, kolesarske in učne poti.  

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte