IDEJA ZA IZLET

To so najlepši gradovi na Dolenjskem

Dolenjska, ki slovi po svojih zidanicah, termalnih zdraviliščih in cvičku, se ponaša tudi z bogato kulturno in naravno dediščino.
Fotografija: Grad Otočec, foto: Marko Feist
Odpri galerijo
Grad Otočec, foto: Marko Feist

Med drugim gre za slovensko pokrajino z največjim številom gradov; teh je še posebej veliko na bregovih in gričih ob reki Krki. Predstavljamo gradove, ki so zaradi svoje lepote, dobre ohranjenosti in zgodb, ki jih pripovedujejo, med obiskovalci najbolj priljubljeni.

Grad Bizeljsko

V občini Brežice nad vasjo Bizeljsko se bohoti grad Bizeljsko, ki ima z dvema stolpičema in notranjim arkadnim dvoriščem tipično renesančno podobo. Grajsko poslopje stoji na griču, do njega pa se okoli hriba vije pot, ki obiskovalca na vrhu vodi skozi vhodni stolpič do grajskega dvorišča.  

Prva pisna omemba gradu izvira iz leta 1404, v preteklosti pa je bil ta med drugim v lasti rodbin Tattenbach in Windischgrätze. Po drugi svetovni vojni je prešel v državno last. Od leta 1971 dalje živi v njem družina Klakočar. Grad je bil v preteklosti deležen številnih prezidav in dozidav, v zadnjih letih pa je čedalje lepše urejen.

Na ogled je tudi grajska kapela sv. Hieronima iz leta 1623, znotraj kapele in v treh grajskih sobanah pa lahko občudujemo zelo lepo štukaturno okrasje. Štuk je sicer material, ki so ga včasih uporabljali kot nadomestek kamna. Če se povzpnete v prvo nadstropje gradu, se vam odpre čudovit razgled na okoliško vinogradniško pokrajino, naselje Orešje in hrvaško Zagorje.

Grad Mokrice

Grad Mokrice je osem kilometrov oddaljen od Brežic. V pisnih virih je bil prvič omenjen leta 1444, značilnosti renesančnega gradu pa ima od 16. stoletja dalje. Zadnji plemiči, ko so si ga lastili, so von Gagerni. Zaradi slabega finančnega stanja so ga bili kasneje primorani prodati. Tudi ta grad je bil po drugi svetovni vojni nacionaliziran.

V gradu, ki je eden redkih v Sloveniji z ohranjenim dvižnim mostom, je danes urejen hotel s štirimi zvezdicami, ob njem pa se na skoraj 70 hektarjih razprostira igrišče za golf. Za obiskovalce sta odprta tudi grajska restavracija in grajska klet, ob poslopju pa je urejen grajski park v angleškem slogu, ki šteje že 200 let, v njem pa uspeva več kot 70 avtohtonih in tujih drevesnih vrst. Na gradu Mokrice organizirajo tudi poroke.

Grad Otočec

Grad Otočec je edini vodni grad v Sloveniji. Nahaja se na otočku na reki Krki v neposredni bližini Novega mesta. Leta 2009 je bil prenovljen v gotskem in renesančnem stilu. V njem je danes urejen hotel s petimi zvezdicami, ki se ponaša s 16 razkošno opremljenih sob in suit, v njem pa se odvijajo tudi poroke.

V enem od stolpov je urejena vinoteka. Ta okrogla soba sprejme največ 15 ljudi, namenjena pa je degustiranju zelo kakovostnih domačih in tujih vin. Na grajskem vrtu pridelajo tudi nekatere vrtnine, ki jih nato uporabijo pri pripravi jedi v grajski restavraciji.

Med ogledom gradu se je vredno sprehoditi tudi po slikovitem grajskem parku. Ta je bil urejen na prelomu z 18. na 19. stoletje, v njem pa uspevajo črna jelša, bela vrba, črni topol ter druge avtohtone in eksotične drevesne vrste, ki v poletni pripeki nudijo še kako dobrodošlo senco. Od gradu se je peš ali z avtom možno podati tudi do bližnjega igrišča za golf, ki se razteza na površini 75 hektarjev, zasnoval pa ga je arhitekt Howard Swan.

Grad Turjak

V občini Velike Lašče v naselju Turjak stoji istoimenski grad, ki se ponaša s precejšnjo ohranjenostjo, z najobsežnejšo okroglo bastijo v Sloveniji in renesančnim obrambnim zidom v obliki trikotnika. Ime naj bi mu nadeli po turu (izumrli vrsti goveda), ki se je pojavljal v grbu grofov Turjaških. Prvi zapisi o njem izvirajo iz leta 1220, od srednjega veka pa vse do druge svetovne vojne je bil grad Turjak v lasti Auerspergov.

PREBERITE ŠE -> To so najlepša potovanja z vlakom na svetu, na prvem mestu je železnica blizu nas

Ker so bili ti v 16. stoletju goreči podporniki protestantizma, sta imela v tistem obdobju tukaj svoje zatočišče tudi Primož Trubar in Jurij Dalmatin ter se posvečala prevajanju Svetega pisma v slovenski jezik. Grad Turjak je očitno pritegnil tudi pozornost našega izjemnega pesnika Franceta Prešerna, saj ga je navdihnil pri pisanju znane pesnitve Turjaška Rozamunda.

Danes je na gradu urejena interaktivna razstava o srednjem veku. Ob ogledu le-te se lahko obiskovalci spoznajo z orožjem in oklepi tistega časa, z lovom, kot je potekal nekoč, in z bitko pri Budačkem. Na ogled so tudi grajska ječa, mučilnica in Dalmatinova kapela.

Grad Žužemberk

Grad Žužemberk naj bi bil eden najslikovitejših slovenskih gradov, njegova posebnost pa je tipična srednjeveška trdnjava. Bohoti se na strmem skalovju nad reko Krko. Na vhodu na grajsko dvorišče lahko opazimo letnico 1000, po kateri lahko sklepamo na čas njegove izgradnje. V pisnih virih se sicer začenja pojavljati šele od leta 1246 dalje.

Žužemberški grad je bil dolgo v lasti Habsburžanov, nekaj časa pa so na njem živeli tudi celjski grofje. Eden njegovih najbolj znanih lastnikov je bil Janez Vajkard I. Ker so želeli grad v času turških upadov čim bolj zaščititi pred napadalci, so ga utrdili s kar sedmimi obrambnimi stolpi. V gradu so bile urejene tudi ječe.

Zadnje leto druge svetovne vojne je bilo za grad usodno, saj je bil ta bombardiran, s tem pa v precejšnji meri uničen. V 60. letih 20. stoletja je nato sledila temeljita obnova. Ob obisku gradu se splača ustaviti v njegovih dvoranah in stolpih, kjer so predstavljene njegova zgodovina in značilnosti širšega območja. Na grajskem dvorišču in na trgu pred gradom potekajo v poletnem času raznovrstne prireditve.

Preberite še:

V prodaji