PODZEMNI SVET

Najlepša jama na Dolenjskem, ki je zaradi filmske slave priljubljena tudi med Nemci

Čeprav ne spada med naše najbolj znane jame, se obiskovalci navdušujejo nad njenimi lepotami. V njej lahko doživite pristen stik z naravo.
Fotografija: Županova jama, foto: Anže Furlan/Shutterstock
Odpri galerijo
Županova jama, foto: Anže Furlan/Shutterstock

Za Županovo jamo pravijo, da je najlepša jama na Dolenjskem. Njen razgiban podzemni svet je skozi tisočletja oblikovala kraška voda. Zaradi urejenih poti jo lahko obiščejo tudi družine, v nasprotju z našimi bolj znanimi jamami pa boste v njej našli več miru in pristnega stika z naravo.

Jama je sestavljena iz sedmih dvoran, ki jih krasijo čudoviti kapniki vseh vrst, brezna, rovi in sigasti rovi. V dvorani Ledenica lahko proti koncu zime opazimo tudi ledene kapnike. Županova jama v dolžino mero 330 metrov, njena največja globina pa znaša 122 metrov. Vanjo vodi 600 metrov dolga pot, med katero je treba premagati nekaj manj kot 500 stopnic. Med sprehodom po jami lahko srečate naslednje jamske živali: male podkovnjake (vrsta netopirjev), jamske kobilice, jamske mokrice in različne hrošče.

V njej so snemali Kekca in nemški film Winnetou

Županova jama je svoje ime dobila po Josipu Permetu, vodji skupine raziskovalcev, županu tedanje občine Šentjurij pri Grosupljem in velikem ljubitelju narave, ki je zaslužen za njeno odkritje leta 1926. Ker je bila v tistem času jamska oprema še precej pomanjkljiva, si je Perme ob nepričakovanem odkritju pri bližnji cerkvi izposodil lestev, ki jo je prislonil k drevesu, nato pa se je z vrvjo spustil vanjo.

Že prej je bila sicer znana jama Ledenica, ki jo je v svoji knjigi Slava vojvodine Kranjske opisal že Janez Vajkard Valvasor, tistega leta pa je Perme odkril nove jamske povezave. Ker ga je jama s svojimi lepotami takoj očarala, se je odločil, da jo bo uredil za obiskovalce, in tako so v naslednjih letih stekla potrebna ureditvena dela.

PREBERITE ŠE -> Zapuščene italijanske vasi, ki imajo poseben čar

Takole je s svojimi besedami opisal odkritje do tedaj še neznane jame: »V trenutku, ko sem nameraval dati ukaz, da se podamo na prosto, ugledam še eno votlino, v kateri sem opazil kapnike. Splezam po skali, spremljevalca za menoj, in pridem v krasno dvorano. Tu se blešči na tisoče kapnikov. Polagoma gremo v breg, tako da pridemo do velikega kapnika, sedaj imenovanega Spomenik neznanemu junaku. Bili smo vsi presenečeni, stali smo nepremično in gledali podzemsko krasoto. Moja spremljevalca sta začela vpiti in vriskati.«

Po drugi svetovni vojni se je za nekaj časa ohranilo ime Taborska jama, nato pa je bila od leta 1996 dalje znova poznana kot Županova jama. Tamkajšnji prebivalci so jo v času turških upadov uporabljali za skrivališče, kasneje pa so v njej v poletnih mesecih hranili led in hrano. Županova jama je služila tudi kot prizorišče za snemanje nekaterih scen slovenskega filma Kekčeve ukane (1968) in nemškega filma Winnetou (1963), zaradi katerega je postala slavna tudi v tujini, predvsem med Nemci.

PREBERITE ŠE -> Raziskujte Rim kot Italijani: Domačin nam je razkril, kaj je vredno poskusiti

Ob koncih tedna se lahko pridružite vodenemu ogledu

Županova jama leži ob lokalni cesti Grosuplje-Turjak v bližini naselja Cerovo. Če se boste do nje podali iz Ljubljane, vam bo vožnja do nje vzela le pol ure. V tem primeru avtocesto zapustite na izvozu Grosuplje-Zahod, nato pa z vožnjo nadaljujte skozi Grosuplje v smeri proti Turjaku. Ko boste prispeli do Velikih Lipljen, zavijte levo v smeri usmerjevalnih tabel, ki vas bodo napotile proti jami. Pred jamo je za obiskovalce urejeno brezplačno parkirišče.

V jamo se je možno podati samo v okviru vodenega ogleda. Januarja in februarja je ta organiziran vsako soboto in nedeljo ob 11. in ob 15. uri, pri čemer je zaželena najava obiska. Vstopnice so na voljo preko spleta in na sami lokaciji, ogled pa traja približno uro in pol.

Da je izkušnja še toliko bolj posebna, se obiskovalci na raziskovanje jame podajo z naglavnimi svetilkami, ki jih lahko prinesejo s sabo ali si jih proti doplačilu izposodijo na licu mesta. V notranjosti jame lahko pričakujete približno 10 stopinj Celzija, zato se je smiselno toplo obleči, na noge pa si nadeti kakovostne pohodne čevlje. Pot, po kateri poteka ogled, je zavarovana z ograjo.

Preberite še:

V prodaji