OBDARUJMO S SRCEM

Ideje za najlepša darila, ki so več kot to (z njimi naredimo dobro delo)

Letos lahko obdarujete z mislijo na obdarovanca in tudi ustvarjalca. V potrošniški mrzlici lahko delamo dobra dela.
Fotografija: Že zdaj razmislimo, kaj želimo z obdarovanjem doseči. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Že zdaj razmislimo, kaj želimo z obdarovanjem doseči. Foto: Shutterstock

Vsak od nas si želi, da nas december ne povleče v preveliko potrošniško mrzlico, kar pa nam bo uspelo le s premišljenim načrtovanjem. Če si bomo cel spisek daril pustili za zadnje dni decembra, nam ne bo preostalo drugega, kot da se panično zapodimo v enega od nakupovalnih centrov in tam zapravimo več, kot bi bilo treba. Naša darila pa bodo bolj za silo, brez nekega bistvenega pomena, kaj šele, da bi bili z njimi dobrodelni ali podprli kakšnega od domačih ustvarjalcev.

In točno na ta način lahko letos zapeljete obdarovanje. S premišljenim seznamom daril, ki ste jih zagotovo opazili že čez leto. So vam všeč ročna dela katerega od ustvarjalcev? Družabne igre, ki si jih je zamislila mlada ekipa. Nakit nadobudne oblikovalke? S takšnim darilom boste dvakrat osrečili. Vašega obdarovanca, še prej pa tistega, ki je darilo ustvaril.

Druga možnost, a še vedno v dobrem duhu, so darila z dobrodelno noto. Ko z nakupom izdelka prispevamo dobrodelnemu društvu, organizaciji, zavodu …  

Za vas smo sestavili seznam daril, s katerimi bomo naredili dobro delo.

Mestni mačjak

Društvo Mestni mačjak rešuje problematiko zapuščenih mačk. Z nakupom izjemno lepo oblikovanih izdelkov različnih slovenskih avtorjev podpirate zaščito mačk, hkrati pa predate moderno, uporabno in kul darilo.

Polževa ustvarjalnica

Polževa ustvarjalnica je prodajna polička lastnega programa unikatnih izdelkov Varstveno delovnega centra Polž. Z nakupom izdelka prispevamo v sklad za uresničevanje programov VCD Polž, kjer izvajajo storitve vodenja, varstva, zaposlitve pod posebnimi pogoji, institucionalnega varstva ter socialnega vključevanja invalidov.

Zebra gre na Luno

V središču Ljubljane stoji trgovinica in knjigarna Zebra gre na luno, ki je zamisel Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana. Z nakupom v trgovini podpirate zavod in omogočate njegovo izvajanje. Poleg knjig so v trgovini knjig izdelki, ki nastajajo znotraj vzgojno-izobraževalnega programa njihovega vrtca, osnovne šole in srednje šole.

CopArt

Kolekcijo dobrodelnih copat CopArt je ustvaril oblikovalec Žare Kerin. Del sredstev od prodaje copat gre v sklad Glasbenik sem, ki mladim iz socialno manj vzpodbudnih okolij omogoča uresničevanje njihovih glasbenih potencialov. Copate, za katere boste odšteli 39,90 evra, lahko v petih različnih velikostih (od 37 do 46) naročite preko spletne strani Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS).

CopART
CopART

Glina.si

Tina je samostojna podjetnica, ki izdeluje izdelke iz gline. Je tudi ustanoviteljica naravne kozmetike @glinasi. In je ena od mnogih malih podjetnikov, ki so jih prizadele poletne poplave. Njej je popolnoma zalilo delavnico. Z nakupom katerega od Tininih izdelkov podpirate njeno delo in ji pomagate pri prenovi prostora.

PREBERITE ŠE -> Takšni naj bodo letos adventni venčki (nasveti slovenskih cvetličarskih mojstric)

Sebi in zase

Za znamko Sebi&Zase stoji Petra, ki si je že nekdaj želela ustvariti nekaj povsem sama. Z unikatnimi izdelki želi ozavestiti pomen skrbi zase, za katero pravi, da ni modna muha niti muha enodnevnica, čeprav nam je od zunaj lahko tako pogosto predstavljena. Skrb zase je enostavno tisto nekaj, kar lahko v določenem obdobju storimo zase, za boljše počutje. Ustvarja voščilnice, koledarje in pa tudi sporočilne karte, ki nas s podpornimi in izbranimi besedami, reflektivnimi vprašanji ter čarobnimi ilustracijami, vsak dan, nežno povabijo k sebi.

Za leto 2024 je pripravila tudi pregleden, barven in dovolj velik koledar za vsa družinska doživetja, načrtovanje, lažjo organizacijo, osebne, šolske in poslovne obveznosti, torej za vse tisto, kar potrebuje družina za uspešno leto 2024.

Itsletati

Tatjana Kotnik ustvarja keramiko in grafike. Za praznični čas je naredila koledarje z zmajem, v obliki plakata ali kuhinjske krpe. Čudoviti izdelki izražajo ustvarjalnost, ki se v njeni družini prenaša iz roda v rod.

Soulana

Ana šiva prikupne nahrbtnike, izdelke za dom z manj odpadki in oblačila iz naravnih materialov, pri izdelavi katerih jo vodi skrb za naravo, ljubezen do otrok, dajanje prednosti kvaliteti pred kvantiteto, ter želja po tem, da bi izdelki lahko dolgo časa služili.

Pasje ovratnice Tina

Lastniku kužka ali pa svojemu ljubljenčku lahko podarite prav posebno ovratnico, s katero bo kuža na sprehodu še kako izstopal. Vsaka ovratnica je ročno izdelana, Tina pa pri vsaki upošteva želje naročnika.

Familija Craft

Oblikovalka Barbara Plavec Brodnjak ustvarja čudovite izdelke iz keramike in porcelana. Božične dekoracije, svečke v skodelicah, skodelice za kavo ali čaj, vrči, vaze … Težko se bo odločiti, kaj izbrati.

Podarite naročnino

Tistega, ki rad bere, boste najbolj osrečili z naročnino na časopis ali revijo. TUKAJ boste našli paket, ki bo najbolj ustrezal vašemu obdarovancu, s tem pa boste podprli tudi slovensko novinarstvo.

Če imate v mislih obdarovanko, ki ima rada poglobljene intervjuje in pronicljive kolumne, potem se bo zagotovo razveselila naročnine na Onoplus.

Onoplus odlikujejo visokokakovostne vsebine z izključno avtorskimi članki. Prinaša dobre in verodostojne nasvete, predvsem pa prvovrstno napisane zgodbe o ljudeh in njihovem življenjskem slogu, ki bralke navdihujejo in spodbujajo, da stopijo korak naprej, sledijo svojim ciljem in nekega dne tudi same postanejo navdih.

Z darilom, ki je plod nekega razmisleka, lahko osrečimo marsikoga. Foto: Shutterstock
Z darilom, ki je plod nekega razmisleka, lahko osrečimo marsikoga. Foto: Shutterstock

Vabljeni na ARTish

Številni ročni ustvarjalci se bodo v Centru Rog s svojim delom predstavili na zdaj že tradicionalnem božičnem ARTishu. Ta bo potekal med 14. in 16. decembrom, na njem pa se bo predstavilo skoraj 40 ustvarjalcev!

Unicefove punčke iz cunj

Punčke iz cunj prepletajo ustvarjanje, obdarovanje in razveseljevanje, medgeneracijsko povezovanje in reševanje otroških življenj. Leto praznujejo že 20 let in še vedno so punčke, s katerimi ste lahko dobrodelni.

Na Ljubljanskem gradu bo do 30. decembra pravljična razstava, na kateri so se punčkam slovenskih Unicefovih prostovoljk pridružile še kreacije študentov Fakultete za dizajn. Njihove punčke in fantki so nastali v okviru projekta Bodi ustvarjalen, bodi humanitaren; JAZ = Junak prihodnosti, z veliko mero ustvarjalnosti, trajnosti in empatije.

Vsaka punčka simbolizira otroka iz države v razvoju. Izberite si svojo najljubšo in z donacijo rešite življenje otroka. S projektom Unicef zbira sredstva za cepljenje otrok proti 8 nalezljivim otroškim boleznim v državah v razvoju. Stroški cepljenja enega otroka v povprečju znašajo 30 evrov.

Preberite še:

V prodaji