LUČKE IN KONCERTI

Veseli december: Takšen praznični program so pripravila slovenska mesta

Preverili smo, kakšno decembrsko dogajanje lahko pričakujemo v največjih slovenskih mestih.
Fotografija: Ljubljana, veseli december, foto: Črt Majcen
Odpri galerijo
Ljubljana, veseli december, foto: Črt Majcen

Prihaja čas, ki ga številni, predvsem naši najmlajši, že nestrpno pričakujejo. Veseli december je namreč mesec, ko zasijejo praznične luči, domove krasijo božične smrečice, ulice pa dišijo po kuhanem vinu in sladkih dobrotah. Gre tudi za čas obdarovanja, druženja, številnih dogodkov ter pričakovanja novega leta.

Ne glede na to, ali ta mesec raje prebijete v zavetju doma ali po zabavah, se boste verjetno odločili tudi za obisk katerega od večjih slovenskih mest, si ogledali praznično okrasitev in se udeležili vsaj katerega od dogodkov. Zato smo za vas preverili, kako bo izgledalo praznično dogajanje v petih največjih slovenskih mestih.

Ljubljana

Ljubljana je tisto mesto, ki vsako leto pritegne največ obiskovalcev. Takrat namreč številne ulice zasijejo v prazničnih lučeh, na voljo pa je tudi bogat decembrski program, v sklopu katerega lahko vsak najde nekaj zase. Prižigu luči boste lahko priča 1. decembra ob 17. uri. Svetlobna okrasitev Ljubljane z naslovom Oni smo mi bo tudi letos umetniško zasnovana, njen avtor pa je Urban Modic. Lučke bodo prižgane vse do 7. januarja.

Obiskovalci se bodo lahko udeležili plačljivega vodenega ogleda po praznično okrašeni Ljubljani, ki se bo začel vsak dan ob 17. uri pred Turistično informacijskim centrom. Na voljo bodo tudi vožnje po Ljubljanici z ladjico. Praznične stojnice z darili bodo postavljene na Bregu, Petkovškovem in Gallusovem nabrežju, gostinske pa na Prešernovem in Kongresnem trgu ter na Stritarjevi ulici.

Praznični sejem se bo odvijal tudi na Ljubljanskem gradu, kjer si boste poleg njega lahko ogledali lesene jaslice, pred Zoisovo palačo pa bodo na ogled jaslice iz slame, ročno delo amaterskega umetnika. Decembra bodo v Ljubljani navduševali tudi lajnarji v tradicionalnih meščanskih nošah in ledena kraljica z ledenimi artisti.

Bogat bo tudi nabor koncertov. Na Pogačarjevem trgu se bodo zvrstili Challe Salle, Čuki, Kingston, Modrijani in številni drugi, na Novem trgu boste lahko prisluhnili izvajalcem, kot so Help! A Beatles Tribute, na Kongresnem trgu pa bodo nastopili Hamo &Tribute 2 Love, Big Foot Mama, Milica Todorović, Saša Matić, Flirrt, Vlado Kreslin in Mali bogovi, Nina Badrić, Dražen Zečić, Šank Rock in Joker Out. Božičnemu koncertu boste lahko prisluhnili 24. 12. ob 17. uri.

Podrobnejši opis dogodkov si lahko preberete TUKAJ.

Maribor

V drugem največjem slovenskem mestu se bodo praznične luči prižgale 30. 11. ob 17:30 na Glavnem trgu, potem pa se bo odvila še zabava. Po nakupih se boste lahko ves mesec odpravili na Božično tržnico z lokalnimi izdelki in gostinsko ponudbo v centru mesta. V Župniji sv. Peter pri Mariboru bo med 2. in 23. decembrom na ogled več kot 20 jaslic iz Peruja, Malte, Poljske, Avstrije in drugih delov sveta.

Vsi, ki boste želeli praznično okrašeno mesto opazovati od zgoraj, se boste lahko odločili za vožnjo s 33 metrov visokim panoramskim kolesom. Po mariborskih ulicah se boste lahko zapeljali kar s kočijo, in sicer 2., 8. ali 16. decembra s štartom ob 17. uri s Trga Leona Štuklja.

Prvega decembra bo v Dvorani Tabor nastopil Žan Serčič s Šakali, koncertov na prostem, ki se bodo odvijali na Trgu Leona Štuklja, pa se lahko udeležite od 22. decembra naprej. Spored bo objavljen nekoliko kasneje. Med 14. in 28. decembrom lahko obiščete tudi Vilinsko mesto. Gre za festival, zanimiv za vse generacije, v sklopu katerega se bo možno udeležiti različnih predstav, koncertov in ustvarjalnih delavnic.

Podrobnejši opis dogodkov si lahko preberete TUKAJ.

Celje

Tudi Celje bo obiskovalce navdušilo s svojim programom. Prižig lučk je predviden 2. decembra ob 17. uri na Glavnem trgu, ob tem pa bosta za vzdušje poskrbela Fantasyjevca Janko in Šušy z ekipo. Devetega decembra bo koncert skupine COLONIA, 23. decembra bo nastopila skupina Flirrt, 24. decembra pa Dixieland. 29. decembra bo na Krekovem trgu nastopila Senidah.

Ljubitelji umetnosti si boste lahko v izložbi na Prešernovi 2 ogledali dve predstavi; 4. 12. se bo odvil balet Hrestač, 18. 12. pa muzikal. Oba dogodka se bosta začela ob 17. uri. Vsako decembrsko nedeljo boste lahko ob 17. uri na Slomškovem trgu prisluhnili brezčasnim melodijam praznikov.

PREBERITE ŠE -> To je eno najlepših slovenskih mest, kjer imajo največjo drevesno hišo pri nas

Devetega in desetega decembra se bodo na Starem gradu odvijali zimski srednjeveški dnevi, pri čemer boste lahko občudovali igro ognja in svetlobe, akrobate in šov sabljanja, ustavili pa se boste lahko tudi ob stojnicah s srednjeveško kulinariko. Ljubitelji dobre hrane ste 14. 12. vabljeni tudi na zimski kulinarični festival na Krekovem trgu.

Pravljična dežela bo svoja vrata odprla 15. 12. in na Glavnem trgu s pravljičnimi vilami in drugimi junaki navduševala vse generacije. 13., 20. in 29. decembra ob 18. uri se bo na gradu odvila še ena posebna pustolovščina, ki bo pritegnila predvsem otroke; organiziran bo namreč čarobni nočni ogled gradu s svetilkami.

Podrobnejši opis dogodkov si lahko preberete TUKAJ.

Kranj

Prešernovo mesto bo svojemu vzdevku primerno okrašeno tudi letos. Po ulicah bomo namreč lahko prebirali nekatere Prešernove verze, ki bodo zažareli v podobi prazničnih luči in jih bo možno občudovati vse do 8. februarja, obletnice smrti našega izjemnega pesnika. Lučke se bodo prižgale 3. decembra, dogodek pa bo potekal ob spremljavi koncerta skupine Moon Time Quartet. Praznični sejem, ki bo lociran na Poštni ulici, bo odprt od četrtka do nedelje.

Mesto bodo krasili dve praznični smreki, unikatne lesene skulpture in lesene jasli, ko bodo postavljene v kanjonu reke Kokre. Otroke bodo razveselili Pravljični gozdiček, hišica dedka Mraza in poštni nabiralnik za oddajo pisem Božičku na Glavnem trgu. V praznično preobleko se bo prelevil tudi vrt gradu Khislstein, kjer bo tudi Božičkov stol.

PREBERITE ŠE -> V tem slovenskem kraju imajo drugi največji mestni kanjon v Evropi

Od 5. do 30. decembra se bodo na Glavnem trgu zvrstili koncerti izvajalcev Joške v'n, Dixie Šok Band, Tuba božički, Le Serpentine, HELP! A Beatles Tribute, Petar Grašo in drugi.

Podrobnejši opis dogodkov si lahko preberete TUKAJ.

Koper

Koper se bo v praznične luči odel med 2. decembrom 2023 in 7. januarjem 2024. Prižig luči se bo odvijal na Titovem trgu, ob tem pa bomo lahko prisluhnili otroškemu pevskemu zboru, Faraonom in raperju, ki ga poznamo pod imenom Challe Salle. Drugega decembra bo navduševal Miklavžev sejem, 3. decembra pa bodo otroci lahko opazovali prihod Miklavža in prisluhnili znanim pesmim Romane Krajnčan.

V času veselega decembra bo na trgu pri nekdanji Upravi za pomorstvo urejeno drsališče, na Carpacciovem trgu pa bo stala Zimska vasica, kjer bodo v okrašenih hiškah na voljo zimske dobrote. Vsako decembrsko nedeljo ob 16. uri, razen zadnje v letu, bodo organizirani tudi adventni sprehodi, ki se bodo začeli pri Turistično informacijskem centru v Kopru.

V Taverni Koper bo skoraj vsak decembrski dan organiziran kakšen koncert. Na odru se bodo zvrstili Klapa Semikanta, Istrski fantje, Acustic Trio, NOAIR, Cantina Ladies, Jet Black Diamonds, Bepop, Hamo & Tribute 2 love, HeaveniX, Vlado Kreslin in Mali bogovi ter drugi.

Podrobnejši opis dogodkov si lahko preberete TUKAJ.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte