PRAZNIČNA OKRASITEV

Takšni naj bodo letos adventni venčki (nasveti slovenskih cvetličarskih mojstric)

Če si še niste izbrali ali izdelali praznične dekoracije, imamo za vas nekaj predlogov.
Fotografija: Pozabite na plastične kroglice in bleščice, vse, kar potrebujete, lahko najdete v naravi, pravijo slovenske cvetličarske mojstrice. Foto: Pixel-shot/shutterstock
Odpri galerijo
Pozabite na plastične kroglice in bleščice, vse, kar potrebujete, lahko najdete v naravi, pravijo slovenske cvetličarske mojstrice. Foto: Pixel-shot/shutterstock

Le še nekaj dni nas loči do prve adventne nedelje in prižiganja prazničnih svečk. Nekateri svečke prižigajo na adventnem venčku, drugi pa z venčkom brez svečk okrasijo vhodna vrata. Ne glede na to, katero tradicijo boste izbrali, pa smo priznane slovenske cvetličarske mojstrice prosili, da z nami delijo nasvete glede praznične okrasitve. Rdeča nit njihovega dela je čim manj plastike, saj vse prisegajo na materiale, ki jih najdemo v naravi. 

Sledite minimalizmu 

Aleksandra Brglez, ki pod znamko Cvetober v Slovenski Bistrici vzgaja lokalno in ekološko rezano cvetje, nam je zaupala, da letos sledi minimalizmu. Njeni venčki bodo tako narejeni iz ene ali dveh vrst res lepega svežega zelenja z malo ali nič okrasja, ki jih bodo popestrile trenutno zelo priljubljene pentlje vseh velikosti in barv – od rdeče in rožnate do rumene in modre. Priporoča izbiro svežih venčkov, saj »sveže zelenje pozimi daje občutek prazničnosti«.

Če želite, da bo zelenje dolgo obstojno in lepo, pa svetuje, da ste pozorni na vrsto zelenja, bolj občutljive rastline se namreč hitreje posušijo in začnejo odpadati. Tega se drži tudi sama, zato bo tudi letos eden izmed venčkov v njeni ponudbi dolgoživ, ki lahko ostane na steni vse leto. 

Prednost suhih venčkov 

Brigita Štefanič iz novomeške cvetličarne Flowerart by Brigita, pravi, da se pri njih navdihujejo po tujini, predvsem Skandinaviji. Letos bodo tako njihovi venčki v svetlih kombinacijah suhih in svežih naravnih materialov. Kdor išče venčke za notranje prostore, naj izbere suhe, pravi, za zunanjo dekoracijo pa priporoča svež zimzeleni okras.

»Prednost suhih venčkov je tudi ta, da so zelo obstojni in so lahko investicija za nekaj let,« svetuje Brigita, a pri tem opozarja, da naj tisti, ki si želijo na venčku prižigati sveče, za to raje izberejo svežo kombinacijo, saj so suhi aranžmaji lahko vnetljivi. Pri izbiri sveč priporoča dolge in ozke, ki so videti zelo elegantno in so v zadnjem času zelo priljubljene. 

Zaveda se, da imajo sveži venčki rok trajanja in jih zato ne moremo shraniti za prihodnje leto, kot lahko to storimo s suhimi aranžmaji, vendar pa sveži venčki na svežem zraku zdržijo do konca zime, kar je čisto dovolj, saj je prav, da spomladi zamenjamo dekoracijo in slavimo nov letni čas, meni Brigita.

Za tiste, ki iščejo trajnostni okras, ki ga ne bodo menjali vsakih nekaj mesecev, pa svetuje, da izberejo čim bolj univerzalen suhi venček. Če mu boste spomladi, poleti in jeseni zamenjali pentljo, bo lep okras skozi vse leto. 

PREBERITE ŠE -> 5 preprostih idej za adventne venčke

Ne pozabite na plodove

V Cvetličarni Rož'ca iz Tržiča v času adventa prisegajo na tradicionalno kombinacijo rdeče in zelene, ki odsevata naravo okoli nas pozimi. Za zunanjo okrasitev svetujejo venček iz svežih materialov, ki jih lahko po koncu praznikov vrnemo nazaj v naravo, kjer se razgradijo, za notranje prostore pa pri njih vedno izberejo sveže naravne materiale, ki se sami od sebe lepo posušijo, ohranijo barve in se ne otresejo.

Ne pozabite tudi na najrazličnejše plodove, pravijo, od suhega sadja do oreščkov in storžev, narava ponuja ogromno oblik in barv, ki bodo poskrbele za edinstvene kombinacije. 

Če prisegate na eleganco, izberite belo in zlato barvo

Metka Sporiš iz Sanjskega šopka, ki ima cvetlični studio v Škofji Loki in Ljubljani, nam je zaupala, da bosta v njenih kreacijah letos prevladovali bela in zlata. »Ti dve barvi skupaj tvorita prav poseben praznični občutek in vzdušje elegance.

Bela barva bo ustvarila občutek prostornosti in čistoče, v kombinaciji z zlatom (denimo svečniki, trakovi, majhne zvezdice) pa dobimo prefinjen kontrast,« pravi. Bela in zlata se tudi lepo ujameta s klasičnimi barvami božiča – rdečo, zeleno in modro, tako da jih lahko z obstoječimi prazničnimi dodatki za dom.  

Metka tudi svetuje, da s praznično dekoracijo čim manj komplicirajmo. »Držite se preprostosti in minimalizma, saj je manj več,« meni.

Razkrila pa nam je še, zakaj vsako adventno nedeljo prižigamo sveče: »Prva sveča simbolizira pričakovanje in upanje, druga sveča simbolizira mir, tretja predstavlja veselje, četrta pa ljubezen. Ko jih prižigamo, se svet umiri, mi pa lahko zares začutimo sporočilo adventnega časa.« 

Preberite še:

V prodaji