KAKO PREŽIVETI DECEMBER

Vas druženja utrujajo? Poskusite z načrtovanjem pogovorov

Kot se pripravimo na poslovni sestanek, se lahko tudi na srečanje s prijatelji. Zveni povsem noro? Berite naprej …
Fotografija: Nič ni narobe, če se na srečanje s prijatelji malce pripravimo. Tako lahko od druženja odnesemo še več. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Nič ni narobe, če se na srečanje s prijatelji malce pripravimo. Tako lahko od druženja odnesemo še več. Foto: Shutterstock

Se vam kdaj zgodi, da s srečanja s prijateljicami odidete nekoliko slabe volje, ker ste se spet pogovarjale o že večkrat prežvečenih temah in se na poti domov spomnite, katere vse pogovore bi lahko začeli, a jih niste. Ali pa vas je v slabo voljo spravilo družinsko kosilo, saj sta mama in teta kot vsakič vrtali v vas z vprašanji o službi, kdaj boste imeli že otroka in, ali sploh veste, kaj sta sami pri vaših letih že dosegli.

Naj vas spomnimo, da prihaja december in bo teh srečanj še več. Tokrat se lahko zaključijo drugače. Kaj, če bi se nanje pripravili, si v glavi zamislili teme, ki si jih želite odpreti in imeli s svojimi bližnjimi (ker v resnici, vsaj upamo, se imate radi) preživeli drugačen večer.

Tako boste govorili o tem, kar si sami želite, širšim družinskim članom boste sebe predstavili v do zdaj neznani luči in morda presenečeni ugotovili, da imate z njimi več skupnega, kot bi si mislili. Pa vendarle, tudi če nimate skupnih točk, dopuščajte, da imajo ljudje drugačno mnenje. Le s takšnim razmišljanjem lahko širimo svoja obzorja in se ne vrtimo vedno okoli iste teme.

Kako se torej lotiti načrtovanja srečanja?

Najprej seveda pomislimo, kdo vse bo na druženju. Potem pomislimo, kaj smo se nazadnje z vsakim od njih pogovarjali. Morda nam je teta povedala, da jo čez nekaj dni čaka koncert, ki se ga že dolgo veseli in jo povprašamo o tem, kako je bilo. Povemo ji, kateri kulturni dogodek je navdušil nas in zagotovo se bo razvila debata. Morda se na koncu še skupaj udeležita kakšnega!

Bratranec je nazadnje govoril o stresu, ki ga doživlja v službi in ga vprašamo, ali se je situacija že kaj izboljšala, z njim delimo svojo izkušnjo, ali pa še najbolje, podporno prisluhnemo. Če nam je kakšna od jedi na srečanju še posebno všeč, gostitelja vprašamo za recept in če nam želodec dopušča, dodatno porcijo. Trud, ki ga je gostitelj vložil, bo takoj poplačan.

Vidite, kaj namigujemo? Kot se pripravimo na poslovne sestanke, tako se lahko tudi na sproščena srečanja. Morda vam je ideja povsem nora in vaša družba česa takšnega res ne potrebuje. Super, če je tako. Če pa vam druženja večkrat pustijo neki hecen občutek, ko veste, da bi se lahko imeli bolje, kot ste se, razmislite o tej ideji. Velikokrat se namreč zgodi, da v družbi, s katero se nekaj časa nismo videli, mine ura ali celo več, da debata steče, in ko se atmosfera končno razživi, je čas za odhod. Zakaj ne bi tistih začetnih pogovorov o vremenu in raznih banalnosti preskočili z direktnimi vprašanji?

PREBERITE ŠE -> POV, FOMO, TMI - Razumete jezik generacije Z?

Priprava, recimo ji mehka priprava, saj nikakor ni nujno, da se načrta držimo, je posebno dobrodošla za osebe, ki so sicer bolj zadržane, introvertirane in manj zgovorne. Tisti, ki jim jezik teče brez prestanka, zagotovo vnaprej pripravljenih tem za pogovor ne potrebujejo. Ali pa, morda niste nikoli pomislili, jih ravno oni imajo?! In če vam gre na živce, da na druženjih vedno govori zgovorni stric, boste s svojim načrtom tudi vi prišli do besede.

In kar je najpomembneje, z zanimanjem, ki je daleč od platonskega, boste sogovornikom pokazali, kako prijazni ste in zagotovo to prijaznost od njih tudi dobili nazaj.

Prav tako je vnaprejšnji razmislek o pogovoru smiseln v družbi, s katero se že dolgi nismo videli. Namreč s tistimi, s katerimi smo redno v stiku, predebatiramo sprotno dogajanje in nam tem le redko zmanjka. A hiter tempo življenja, natrpani delovniki in obremenitve vodijo v to, da se s svojimi bližnjimi vse redkeje vidimo in kar naenkrat je lahko med nami tišina.

Teme, ki bodo razvnele debato

Če med vnaprejšnjim razmišljanjem o tem, kako bi potekal klepet, ne najdete nobene tematike, ki bi jo z družbo povezali, obstajajo splošne teme, ki so lahko izredno zanimive, provokativne in bodo celotno omizje prisilile k razmisleku. In verjetno se vsi strinjamo, da je najbolje, da pozabimo na politiko, kajne?!

  • CRISPR in gensko urejanje

Zagotovo težka tema, a mnenja bodo, verjemite, še kako deljena. Morda o tem veste veliko in predstavite družbi, za kaj gre. Lahko, da je med prijatelji kdo, ki je o tem že ogromno prebral in vam pove kaj več. Da se takšno urejanje genov uporablja v živilski industriji, vemo vsi, a kam vodi prihodnost? Bodo tako ustvarjeni geniji, vrhunski športniki? Tema, ob kateri se nam lahko kravžljajo možgani.

  • Chat GPT

Zagotovo najpogostejša tema zadnjega leta in povsem mogoče te skovanke ne morete več slišati. A dopustite, da vam kdo od bližnjih predstavi njegove prednosti. Morda pa ste prednosti odkrili vi in z drugimi delite, kako jim lahko tehnologija pomaga. Predvsem je takšne teme fino odpirati s starejšimi sogovorniki in jim predstaviti, da napredek ni stvar, ki bi se je morali bati.

  • Vintage trgovine in oblačila iz druge roke

Veliko bolj lahkotna tema, ki pa vseeno v marsikateri družbi razdvaja. Čeprav se veliko govori o trajnostni modi, o ponovni uporabi, o tem, da je tekstilna industrija največja onesnaževalka okolja, pa so mnogi, ki ne bi nikoli pomislili, da bi si kupili kos, ki ga je nekdo že nosil. Najbrž ima pred očmi zaprašene kose oblačil, ki so jih po možnosti že načeli molji. Tisti, ki smo kdaj že obiskali kakšno second hand trgovino lahko povemo, kako je v resnici. In morda koga prepričamo k razmisleku.

Ponudili smo le tri teme, ki so lahko iztočnica za zanimive debate. Verjamemo, da jih lahko z družbo ustvarite še več. Ne pozabite pa, za dobro debato je pomembno, da drug drugemu prisluhnemo in dopuščamo različna mnenja.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte