Danes se že vsi zavedamo, da je sladkor ena izmed najnevarnejših snovi. Škodljivo vpliva na naše telo, nekateri pa gredo celo tako daleč, da ga vidijo kot drogo našega časa. Sladkor je v sadju in zelenjavi, vendar se jima zato še ni treba na široko izogibati. Izberimo manj sladke alternative, ki vsebujejo malo ogljikovih hidratov, a še vedno veliko vitaminov, mineralov in vlaknin.

  CitrusiKislo sadje načelno ne vsebuje veliko sladkorja. Če se mu želite izogniti, posezite po citrusih. Grenivke, limone in limete ga imajo še posebno malo, od 0,4 do 6 gramov na 100 gramov sadja, pomaranče, ki so že po okusu slajše, pa nekoliko več, 9,2 na 100 gramov sadja. Ne pozabite tudi na kivi, ki je poleg malo sladkorja prava zakladnica vitamina C, vsebuje ga celo več kot pomaranče. Vedno pametna izbira so tudi jabolka, višnje in marelice.

  JagodičevjeOdlična sadna izbira, ki ne vsebuje veliko sladkorjev, so jagode vseh vrst. Ogljikovi hidrati v jagodičevju so večinoma v obliki vlaknin in v zelo majhnem deležu sladkorji. Ne branite se jagod in malin, posezite pa tudi po borovnicah in robidah, ki imajo sicer malo več sladkorja kot jagode, vendar so bogate z vitaminom C.

  Presladki grehiČe pazite na vnos sladkorja zaradi dietnih razlogov, raje odmislite tropske sadeže. Mango, lubenica, granatno jabolko, papaja, pasijonka in melona so že po okusu izredno sladki, zato ni presenetljivo, da izmed vseh sadežev vsebujejo tudi največ sladkorja. Izognite se tudi ananasu in bananam, razen če je pred vami večja telesna aktivnost. Tedaj vas bosta čudežno napolnila z energijo, ki bo mnogo bolj zdrava od tablice čokolade.

  Suho sadje in sokoviKo govorimo o veliki vsebnosti sladkorjev v sadju, marsikdo pozabi na predelane različice. Izredno nakopičen je v suhem in kandiranem sadju vseh vrst, največ v sušenih koščkih manga, suhih bananah in rozinah. Če izbirate med sveže stisnjenim sadnim sokom ali celim sadjem, pa raje posezite po zadnjem, saj sokovi ne vsebujejo toliko vlaknin in zato veliko hitreje zvišajo krvni sladkor.

  Listnata zelenjavaVečina zelenjave vsebuje malo sladkorja, vsekakor manj kot večina sadja. Če želite tudi tukaj še posebej paziti na vnos sladkorja, se ozrite na vsebnost škroba, ki je glavni ogljikov hidrat v zelenjavi. V prvi vrsti se lahko orientirate po barvi. Zelena zelenjava vsebuje zelo malo sladkorja, prav tako listnata. Različne vrste solat, rukola, špinača in blitva imajo manj kot gram sladkorja na 100 gramov zelenjave, zato pri uživanju pazimo le na dodatke, s katerimi jih popestrimo. Izogibajte se sladkih solatnih prelivov in kisov z dodanim sladkorjem. Listnata zelenjava je tudi odlična sestavina omlet, rižot in testeninskih jedi.

  KapusniceŠe ena nadvse zdrava vrsta zelenjave, ki vsebuje malo sladkorja, so kapusnice. Cvetača, brokoli, zelje, brstični ohrovt in zelena imajo vse veliko hranilno vrednost, a malo sladkorja. Večina ga v 100 gramih vsebuje manj kot dva grama. Poleg tega so kapusnice izredno bogate z vlakninami, ki hitro nasitijo in tako pomagajo pri hujšanju. V večjih količinah lahko uživate tudi zelenjavo, ki vsebuje veliko tekočine. Paradižnik, bučke, jajčevci, gobe, kumare in paprika ter čebula so varna izbira, saj so brez škroba. Ne pozabite še na sočivje. Stročnice vseh vrst so bogate z beljakovinami in odličen nadomestek škrobnati zelenjavi in žitom.

  Krompir naš vsakdanjiVeliko ljudi se rado tolaži, da je krompir zdrava zelenjavna priloga, vendar ni tako. Res je zelenjava, a vsebuje ogromno ogljikovih hidratov, še posebno sladke sorte. Če pazite na krvni sladkor, se torej izogibajte krompirju vseh vrst, prav tako pa stran s koruzo, polno škroba. Oranžna zelenjava, kot so buče in korenje, sicer vsebuje veliko betakarotena, ki je odličen za dober vid in lepo kožo, a se v njej skriva tudi precej sladkorja. Korenju boste znižali njegovo vsebnost, če ga pokuhate ali jeste celega, samo njegov sok namreč brez vlaknin spodbudi velik poskok krvnega sladkorja. Od buč pa so najslajše tako imenovane zimske buče (recimo maslene), medtem ko imajo tiste, ki dozorevajo poleti, manj sladkorja (bučke in buče špagetarice).