TRIKI STILISTKE

Kako se obleči, da boste videti bolj vitke in mlajše

Marsikatera ženska si želi, da bi bila videti bolj vitka in mlajša, kar je mogoče doseči tudi z izbiro oblačil.
Fotografija: Dobro je vedeti, katere barve nas pomladijo, katere pa postarajo. Foto: Halay Alex/shutterstock
Odpri galerijo
Dobro je vedeti, katere barve nas pomladijo, katere pa postarajo. Foto: Halay Alex/shutterstock

Nekatera oblačila nam omogočijo, da smo videti vitkejše in mlajše. Pri tem je pomembno poznati svoje telo, pravi osebna stilistka Petra Rozman, ki je z nami delila nekaj modnih nasvetov.

Priporočljivo je, da izbirate oblačila, ki se vam prilegajo in vam niso preozka. »Za začetek je pogoj poznavanje lastnega telesa. Na primer, če izbirate oblačila v manjši številki, to ne pomeni, da bo izgled vitkejši, ravno nasprotno,« pravi stiliska.

»Raje izbirajte oblačila, ki so vam prav oziroma eno številko večja, saj jih lahko kasneje pri šivilji popravite tako, da vam bodo pristajala. Šivilja oziroma krojač je nedvomno 'najboljši prijatelj' vsake ženske postave, saj poskrbi, da so oblačila takšna, kot morajo biti. Investirajte tudi v dodatke, ki bodo poudarili vitkost, - ne samo v pete, temveč tudi pasove, rute in torbe, sorazmerne telesu. Ne pozabite pa tudi na spodnje perilo za oblikovanje postave,« svetuje Petra Rozman. 

Naj vas leta ne ovirajo pri modnih podvigih. Foto: Olena Yakobchuk/Shutterstock
Naj vas leta ne ovirajo pri modnih podvigih. Foto: Olena Yakobchuk/Shutterstock

Oblačila, ki nas optično zožijo

Osebna stilistka svetuje, da dobro poznate svoje telo in se zavedate, kateri del telesa želite izpostaviti. »Ko boste izbirale oblačila, se osredotočite na točke, kamor želite privleči pozornost. Poiščite na sebi del, ki vam je najbolj všeč, in preusmerite pozornost nanj. Ravno prav odkrit dekolte je dobrodošla možnost za vizualno zožanje. Prav tako pas. Glede na svojo postavo in model oblačila poiščite primerno širino in ga namestite v najožji del svojega telesa.«

»Pri hlačah se izognite širokim hlačnicam in raje izberite oprijete ter z visokim pasom. Svoj čar ima tudi razporek na dolgem krilu ob strani, saj bo optično uravnotežil vašo podobo. Za učinkovit rezultat pa se zagotovo izogibajte voluminoznim oblačilom ter oblačilom krojenih na A.«

PREBERITE ŠE -> Moda po 40. letu: kako se obleči v skladu z željami (in brez modnih napak)

Črna je vedno dobra izbira

Za eleganten in optično vitkejši videz je priporočljiva črna barva oblačil. »Črna klasika je vedno dobra izbira. Je praktična in resnično nudi nešteto kombinacij. Vse temnejše barve so zelo učinkovite, če želite doseči optično vitkejši videz. Če boste temnejše barve izbrale za spodnji del telesa, vas bodo naredile višjo in vaši boki bodo izgledali vitkejši.«

»Prav tako oblačila bolj umirjenih barv telo naredijo bolj sorazmerno, saj navidezno ne prelomijo telesne linije. Če pa ste ljubiteljice živih barv, jih prav tako lahko nosite, pazite le, da bo intenzivnost med različnimi barvami minimalna, torej naj srajca ne bo v rdeči in črni barvi, ampak naj bo na primer temno modra in modra v malo svetlejšem odtenku,« priporoča Petra Rozman.

Oblačila bolj umirjenih barv telo naredijo bolj sorazmerno, saj navidezno ne prelomijo telesne linije. Foto: Freepik 
Oblačila bolj umirjenih barv telo naredijo bolj sorazmerno, saj navidezno ne prelomijo telesne linije. Foto: Freepik 

Kar se tiče vzorcev, je treba paziti na njihovo velikost. »Sama velikost vzorcev vpliva na dojemanje velikosti telesa. Zelo veliki vzorci niso priporočljivi, če želite postavo ali del telesa optično zožiti. Vzorce prilagodite tudi svoji višini, saj se bodo drobnejši na višjih ženskah porazgubili, opazni vzorci pa bodo na manj visokih preveč izstopali,« svetuje osebna stilistka. 

image_alt
To je material, ki bi ga morali nositi poleti (boljša izbira kot bombaž)

Zelo pomembno je tudi, iz kakšnega materiala so vaša oblačila. »Predvsem bodite pozorne na materiale. Izogibajte se kosom iz tankih in elastičnih tkanin ter težkih, debelih in grobih. Prvi se telesu popolnoma prilegajo in bodo poudarili prav vsako vašo gubico na telesu, drugi pa bodo vaši postavi dodali dodatne kilograme. Zato izbirajte in se odločajte za oblačila v lahkotnejših, bolj nežnih materialih.«

Z oblačili lahko ustvarimo bolj mladosten videz

Za razliko od postave, ki jo lahko preoblikujemo z zdravim načinom življenja, starosti ne moremo spremeniti. Kar pa ne pomeni, da moramo izgledati starejše, kot smo v resnici.

»Z leti se naš stil 'udomači', zatekamo se vedno k istim krojem in to nas naredi starejše in dolgočasne. Zato raje poskušajte vzdrževati eksperimentiranje. Saj veste, kadar se resnično dobro počutite v svoji koži, se to kaže navzven, ne glede na starost. Investicija vase je eden izmed najboljših pokazateljev samozavestnega in mladostnega videza,« pravi Petra Rozman.

Kadar se dobro počutite v svoji koži, se to kaže navzven, ne glede na starost. Foto: Freepik 
Kadar se dobro počutite v svoji koži, se to kaže navzven, ne glede na starost. Foto: Freepik 

Če želite izgledati mlajše, bodite predvsem pozorne na svoje počutje in dobro spoznajte svoje telo. »Bodite fleksibilne, ker v resnici pravila oziroma prava oblačila ne obstajajo. Poznati morate svoje atribute, ki jih s primernimi oblačili poudarite, predele, na katere ste manj ponosne, pa skrijte. Sprejemajte kompromise in modne kose kombinirajte v skladu s počutjem, predvsem pa ne uporabljajte stilov, v katerih se počutite slabo,« priporoča osebna stilistka.

PREBERITE ŠE -> Modni slog po rojstvu otroka: tako ga boste spet našle 

Katere barve izbrati? 

​Dobro je vedeti tudi, katere barve nas pomladijo, katere pa postarajo. »Vsak posameznik ima svojo lastno barvitost. Zaželeno pravilo pri oblačenju je, da se mora podton vaše kože ujemati s podtonom barv oblačil. Hladnemu podtonu pristajajo hladne barve, kot so odtenki modre, zelene in vijolične. Toplemu podtonu pristajajo tople barve - odtenki rdeče, oranžne in rumene.«

»Najbolj hvaležen podton pa je nevtralen podton, saj lahko izbirate med najširšo paleto barv. V primeru, da so vam kakšne barve zelo všeč, vendar vam ne pristajajo v tolikšni meri, predlagam, da jih raje prihranite za spodnji del, saj oblačila, ki jih nosite pod pasom, ne vplivajo toliko na usklajenost z vašo naravno barvitostjo,« svetuje Petra Rozman.

Preberite še:

V prodaji