KREME ZA OBRAZ

Vlažilna ali hranilna krema? Ni vseeno, katero izberete

Če krema ne zadostuje vašim potrebam, ni nujno, da je s kremo kaj narobe. Morda je bila le vaša izbira napačna.
Fotografija: Treba je vedeti, da se naša koža nenehno prilagaja zunanjim dejavnikom. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Treba je vedeti, da se naša koža nenehno prilagaja zunanjim dejavnikom. Foto: Shutterstock

Kolikokrat ste krivili kremo, da ne opravi svoje naloge, vam na koži pusti neprijeten občutek, je pretežka ali pa po slabi uri koža že kliče po novem odmerku hidracije? Že res, da je veliko kozmetičnih izdelkov, ki ne delujejo, tako kot obljubljajo njihovi prodajalci, a marsikdaj je problem v naši napačni izbiri. Poznamo namreč vlažilne in hranilne kreme in glede na svoj tip kože moramo izbrati primerno.

Za suho kožo je dobro, da izberemo hranilne kreme. »Suha koža se ne masti, posledično pa ima manj lastnih maščob in potrebuje njihovo nadomeščanje. Za suho kožo pridejo v poštev hranilne, bogate kreme, ki vsebujejo večji delež emolientov, pa tudi kakšne okluzive, ki bodo zadržali vodo v koži,« pravi dipl. kozmetologinja, mag. ind. farmacije in avtorica bloga Cosmedoc Tajka Selan.

Mastna koža pa, čeprav bi marsikdo mislil, da je dovolj navlažena, potrebuje vlaženje. Dermatologi vztrajno ponavljajo, da moramo tudi, če imamo mastno kožo, uporabljati kreme. V tem primeru v poštev pridejo vlažilne kreme. »Vlaženje je res zelo pomembno, saj koža dnevno izgublja vlago in jo moramo nadomeščati. Ljudje z mastno kožo si želijo, da bi bila ta manj mastna in uporabljajo produkte, ki regulirajo izločanje sebuma. Velikokrat se zgodi, da pozabijo na vlaženje in imajo lahko težave s porušeno barierno funkcijo kože zaradi nezadostnega vlaženja.

Koža se pri izgubljanju vlage ščiti s produkcijo sebuma. In če sebum odstranjujemo ter ne nadomeščamo vlage, bo koža še bolj producirala sebum, saj bo to njen obrambni mehanizem. Posledično pride potem lahko do aken. Zato je treba tudi vlažiti mastno kožo, a moramo izbrati izdelke, ki ne bodo dodatno zamastili kože,« nam je v intervjuju, ki ga lahko preberete tukaj, pojasnila dermatologinja Nina Jugovar.

Če opažamo, da kožo po čiščenju zateguje, nas srbi, da se pozimi pojavlja drobno luščenje … Vse to pomeni, da je treba okrepiti hranilnost kreme.
Če opažamo, da kožo po čiščenju zateguje, nas srbi, da se pozimi pojavlja drobno luščenje … Vse to pomeni, da je treba okrepiti hranilnost kreme.

Kar potrdi tudi Tajka Selan, ki pravi, da imata mešana in mastna koža zato, ker se bolj mastita, več lastnih maščob, zato ne potrebujeta večje količine teh iz kreme. »Za takšen tip kože so primerne vlažilne kreme, ki torej vsebujejo več humektantov, snovi, ki vežejo vodo in manj emolientov, snovi, ki nadomeščajo koži lastne maščobe,« pojasni Selanova.

»Pri mastni koži lahko zaradi pretirane uporabe agresivnih čistil pride do dehidrirane kože. Problem je, da izdelki, ki so namenjeni mastni koži, lahko vsebujejo alkohol, ki krči kožo, imajo matirajoče delce in lahko kožo malo bolj izsušijo. Torej pri taki koži je morda smiselno uvesti dodatno vlaženje, recimo serum ali esenco in potem v kombinaciji s kremo z zaščitnim faktorjem niti ne potrebujejo nujno vlažilne kreme,« svetuje Tajka Selan.

Suha koža z aknami

Torej, hranilna krema za suho kožo in vlažilna za mešano in mastno. A seveda so izjeme. Kot nič v življenju ni črno-belo, tudi naša koža ni. Izjema je recimo suha koža z aknami, ta težava pa nikakor ni redka. »In tu nastane problem, če uporabljamo neke bogatejše teksture, ki vsebujejo večje količine emolientov in okluzivov, ki lahko dodatno zapacajo kožo. Zato je za tako kožo običajno bolje, da posegamo po nekih lažjih, vlažilnih izdelkih in v teh izdelkih iskati sestavine, ki vplivajo tudi na krepitev kožne bariere.

Poiščite torej ceramide, holesterol, sfingolipide, omega-3 maščobne kisline, vse to so sestavine, ki so gradniki naše kožne bariere in bodo pomagali nadomeščati koži lastne maščobe in omogočali, da krema kožo navlaži in hkrati dovede sestavine, ki bodo koži omogočile, da se sama bolje ščiti pred zunanjimi dejavniki in izgubo vode,« svetuje naša sogovornica Tajka Selan.

Izjemo pri izbiri kreme naredimo, če je koža suha, a aknasta. Foto: Shutterstock
Izjemo pri izbiri kreme naredimo, če je koža suha, a aknasta. Foto: Shutterstock

Mešana koža

Kaj pa, če imamo mešano kožo, je smiselno uporabljati dve različni kremi? »Pri mešani koži običajno ni tako izrazitih razlik, morda je kakšen del res bolj suh, a načeloma so pri mešani koži žleze lojnice bolj aktivne, zato bi pri taki koži svetovala vlažilno kremo. Če pa bi videla, da ne dosežemo želenih rezultatov, bi v večerno rutino uvedla hranilno kremo, ker zvečer res ni problem, če se malo posvetimo in krema malo obsedi na koži, saj jo zjutraj speremo.

Čez dan pa torej za tiste z mešano kožo predlagam vlažilno kremo. Večina mešanih kož, ki jih vidim v praksi, je normalna do mastna, ličnice so normalne, brez večjih posebnosti, običajno le malo dehidrirane, ne pa brez maščob, mastni deli pa potrebujejo bolj lahko nego,« pravi Selanova.

PREBERITE ŠE -> To je najbolj preizkušena sestavina, ki resnično zavira staranje kože

Upoštevajmo tudi zunanje spremembe

Treba pa je tudi vedeti, da se naša koža nenehno prilagaja zunanjim dejavnikom. Tako tisti, ki pozimi potarnajo, da je njihova koža suha in izbirajo hranilne kreme, poleti nimajo takih težav. Njihova koža se spremeni v bolj mešani tip in zato naj v teh mesecih izbirajo vlažilne kreme. Poleti lahko zamenjamo tudi strukture, od krem preidemo na fluide, esence, serume. Tako je lahko naša jutranja nega sestavljena zgolj iz čiščenja, seruma in kreme z zaščitnim faktorjem.

Sicer pa na to, kakšen je naš tip kože, poleg zunanjega okolja, vplivajo tudi stres, marsikomu je znana neprijetna kožna reakcija, ki je lahko posledica stresnih situacij ali padca imunskega sistema, hormonske spremembe, dobro vemo, kako je naša koža lahko en teden sijoča, že naslednji dan pa nas sredi čela pozdrav mozolj, in konec koncev leta, z leti se namreč koža spreminja, zato moramo pri izbiri anti-age nege upoštevati tudi to.

Tajka Selan je diplomirana kozmetologinja in magistrica industrijske  farmacije ter avtorica strokovnih vsebin na blogu Cosmedoc.si. Foto: Aleksandra Saša Prelesnik
Tajka Selan je diplomirana kozmetologinja in magistrica industrijske  farmacije ter avtorica strokovnih vsebin na blogu Cosmedoc.si. Foto: Aleksandra Saša Prelesnik

Ne najdete primerne SPF kreme? Ste pomislili na korejsko kozmetiko?

Ko nam končno uspe najti primerno kremo za svoj tip kože, velikokrat problem nastane s kremo z zaščitnim faktorjem. Te so v večini bolj bogate, neko splošno prepričanje velja, da so težke, bolj mastne in se pod njimi hitreje potimo. A seveda se tudi SPF kreme razvijajo in tržišče je vedno bolj polno raznolike izbire. Priznana ameriška dermatologinja Shereene Idriss pravi, da je najboljša krema z zaščitnim faktorjem tista, ki jo bomo uporabljali čisto vsak dan, zato je res vredno vložiti nekaj energije v iskanje zase primernega izdelka.

PREBERITE ŠE -> Azelaična kislina: sestavina za lepšo kožo, ki je prepričala številne dermatologe

»Res je odvisno od izdelka do izdelka in pa tudi na katerem tržišču iščemo izdelek. V Evropi so izdelki formulirani tako, da res ščitijo pred ekstremi, kar pomeni, da so zaščitne kreme vodoodporne, imajo višje koncentracije UV filtrov in običajno pride do občutka, da je krema težja in bogatejša, zaradi tega, ker je vse te UV filtre treba raztopiti v neki bazi, običajno so to olja oziroma oljne zmesi, ki omogočajo, da se ti UV filtri razporedijo po koži.

Dobimo pa tudi pri nas lažje izdelke, za tiste, ki so jim kremne teksture pretežke, predlagam, da poskusijo poiskati fluide. Fluidi so lažji, ker so bolj v tekočih oblikah, običajno vsebujejo še nekaj alkohola, ki malo stabilizira UV filtre, kar omogoča, da fluid ne potrebuje oljne komponente.

Na azijskem trgu pa so znani po tem, da delajo bolj lahke izdelke za zaščito pred soncem, ki so bistveno lažjih tekstur kot pri nas. To je pa zaradi tega, ker v zaščitnih kremah uporabljajo novejše UV filtre, hkrati pa so njihove zaščitne kreme namenjene dnevni uporabi in ne za takšne ekstreme, kot jih imamo pri nas poleti, ko gremo na morje. Njihove kreme so mišljene za nižje UV indekse, urbano uporabo, kar nekako pomeni, da od kreme ne zahtevamo vodoodpornosti in tako dobimo lažjo teksturo.

Če spoznavate svet zaščitnih krem in se ne ujamete s teksturami pri nas, poiščite korejsko zaščitno kremo. Ogromno te ponudbe je tudi v naših drogerijah in spletnih trgovinah. Če je le mogoče, izberite takšno z zaščitnim faktorjem 50, za poletje pa imejte v mislih, da so naše kreme veliko bolj zanesljive in preklopite raje na njihovo uporabo,« predlaga Tajka Selan.

Tisti z mastno kožo lahko pred uporabo kreme z zaščitnim faktorjem spustijo vlaženje, ni pa nujno. »Če je mastna koža dehidrirana, torej kaže znake zategovanja, luščenja, je smiselno pod zaščitno kremo s faktorjem dati vlažilen serum, tonik ali esenco, ravno zaradi tega, da te sestavine vežejo vodo v kožo. Zaščitna krema pa že sama po sebi vsebuje emoliente in humektante, ki dodatno zaklenejo te sestavine v kožo,« pravi Selanova.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte