NE POČNITE TEGA

Tako si nezavedno uničujete nohte (in triki, kako jih okrepite na naraven način)

Večina ljudi se niti ne zaveda, da zdravje in videz naših nohtov uničuje cela kopica vsakodnevnih navad, ki jim ne posvečamo veliko pozornosti.
Fotografija: Če je obnohtna kožica suha, jo negujte z olji. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Če je obnohtna kožica suha, jo negujte z olji. Foto: Shutterstock

Čeprav so nohti lahko dober pokazatelj našega zdravja, jih danes v želji, da so vselej videti urejeni, prekrivamo z manikirami. S tem žal rešimo samo površinsko težavo, ne pridemo pa do bistva problema. Krivci za krhke, mehke lomljive in puste nohte so lahko tudi povsem dobronamerne stvari, ki jih počnemo. K sreči jih je preprosto odpraviti, razkrili pa vam bomo tudi trike, kako poskrbeti za nohte na povsem naraven način, da bodo lepi tudi, ko ne bodo nalakirani. 

Premalo ali prepogosto si umivate roke 

Eden glavnih vzrokov, zakaj so naši nohti izsušeni, krhki in se lomijo, je dejstvo, da jih prepogosto izpostavljamo vodi. Tako kot kožo, voda namreč izsuši tudi nohte. Sliši se nelogično, saj je naš prvi instinkt, da suho stvar navlažimo, a žal naša koža in nohti niso kot lončnica, ki jo zalijemo, ko ji primanjkuje vode.

Ko so mokri, se nohti pravzaprav razširijo, ko vlaga iz njih izhlapi, pa skrčijo, zaradi česar postanejo bolj krhki in se lažje cepijo ter lomijo. Če so vaše roke pogosto v stiku z vodo, razmislite o nošenju rokavic (to velja predvsem pri pomivanju posode, perila ali pri čiščenju). 

Po drugi strani pa tudi slaba higiena rok lahko povzroči težave na nohtih. To je problematično predvsem pri ljudeh, ki si rok ne umivajo temeljito, saj se pod nohti rade naselijo bakterije in umazanija. Priporočljivo je, da si med umivanjem rok vsaj enkrat dnevno kotičke pod nohtnim robom očistite z nežno krtačko za nohte, izogibajte se pregrobih, da ne boste poškodovali nohtov in kože. 

Ne čakajte, da se vam lak začne krušiti, če želite zdrave nohte, da na njih ne bi smeli pustiti več kot pet dni. Foto: Shutterstock
Ne čakajte, da se vam lak začne krušiti, če želite zdrave nohte, da na njih ne bi smeli pustiti več kot pet dni. Foto: Shutterstock

Obsedeni ste z obstojnostjo laka oziroma prepogosto si lakirate nohte 

Ko kupujemo lak za nohte, je ena glavnih lastnosti, ki jih iščemo, obstojnost. Želimo si, da bo lak na nohtih zdržal čim dlje in nam s tem prihranil prepogosto zamudno urejanje. Zato so tudi priljubljene permanentne manikire s tako imenovanimi gelish laki. 

A tukaj vas moramo razočarati, kajti niti gelish lak niti izredno obstojen navadni lak, nista dobra za naše nohte, saj jih sčasoma uničujeta, da postanejo tanjši, suhi in krhki, opozarjajo dermatologi. Priporočljivo je, da laka na nohtih ne nosite dlje kot pet dni in da po odstranjevanju počakate vsaj še enkrat toliko, preden nohte spet nalakirate.

In to velja tudi za lake, ki so bolj prijazni do zdravja in ne vsebujejo škodljivih spojin, čeprav so gelish laki in laki z več kemikalijami še neprimerljivo bolj nevarni tako za nohte kot tudi za naše zdravje. Več o tem, kaj se zgodi v našem telesu po nanosu laka, si lahko preberete tukaj

Pomembno je tudi, kakšen odstranjevalec za nohte uporabljate. Naj ne vsebuje acetona, izogibajte pa se namakanju nohtov v sredstvo za odstranjevanje laka, ampak jih raje nežno zbrišite z vato, na katero ste kanili odstranjevalec. 

PREBERITE ŠE -> Neverjetna 5000-letna zgodovina laka za nohte, in zakaj so ga nekoč uporabljali moški

Ne znate uporabljati pilice 

Da nohtov ne bi smeli piliti v obe smeri, ste zagotovo že slišali, a bolj problematično kot to, je, da pri roki nimate ustrezne pilice. Razlikujejo se namreč po grobosti, in čeprav boste z bolj grobo teksturo hitreje skrajšali in oblikovali nohte, pa takšne pile povzročijo lomljenje nohtov. Vzemite si raje čas in nohte pilite s finimi pilami. Če pri tem ne boste agresivni, pa jih lahko uporabljate tudi v obe smeri in pri tem ne boste poškodovali nohtov. 

S pravo pilo lahko nohte pilite tudi v obe smeri. Foto: Shutterstock
S pravo pilo lahko nohte pilite tudi v obe smeri. Foto: Shutterstock

Vaši nohti so predolgi 

Mnenja o tem, ali so lepši dolgi ali kratki nohti, so običajno deljena, a ne glede na to, katero stran debate zasedate, je dejstvo, da daljši kot je noht, bolj občutljiv je. Če želite, da so vaši nohti močni in zdravi, jih je dobro pogosto striči na dolžino, ki vas ne bo ovirala pri vsakodnevnih opravilih. S tem se boste izognili lomljenju nohtov, saj se takrat na njih pojavijo poškodbe, ki lahko negativno vplivajo tudi na prihodnjo rast nohta. 

Nohti so vaše orodje 

Tega greha smo krivi skoraj vsi. Naj bodo naši nohti kratki ali dolgi, pogosto jih uporabljamo v praktične namene, denimo, da z njimi odpremo pločevinke, odstranimo lepilni trak s paketov ali trdovratne nalepke z reči. 

Čeprav je priročno, pa to ni dobro za zdravje in videz nohtov in lahko pogosto vodi tudi v poškodbe. Še najmanj, kar se vam lahko zgodi, je, da si na ta način zlomite noht, huje pa bo, če s takšnimi opravili pod noht zanesemo umazanijo in bakterije ali celo staknemo rano. 

Ko vas bo naslednjič zamikalo uporabiti nohte, posezite raje po orodjih, navsezadnje smo jih izumili za to – pločevinke naj odpira pribor, pakete pa olfa nož ali škarje. 

PREBERITE ŠE -> Uporabni triki z lakom za nohte (poglejte, kje vse vam lahko pride prav)

Odstranjujete si obnohtno kožico 

Če so vas učili, da si morate obnohtno kožico rezati s škarjicami, jih pri priči odložite. S tem namreč tvegate resne poškodbe in okužbe, ki lahko vplivajo tudi na zdravje vaših nohtov. Če vas obnohtna kožica moti, jo z zaobljeno paličico ali posebnim orodjem nežno potisnite stran od nohta, če je suha, pa jo negujte z olji, ustvarjenimi posebej za to, lahko pa uporabite samo oljčno olje. Pomaga tudi redno negovanje s kremami za roke in zaščita dlani pred mrazom, saj se lahko stanje naših nohtov pozimi, ko je zrak suh in hladen, poslabša. 

PREBERITE ŠE -> To so sestavine, ki jih mora vsebovati dobra krema za roke

Nepazljivi ste pri čiščenju 

Že na začetku smo se dotaknili izpostavljanja nohtov vodi med pomivanjem posode, a je treba še posebej poudariti, da poleg vode dodaten stres nohtom (pa tudi koži) povzročajo detergenti in čistila. Tudi če uporabljate čim bolj naravna, ta pustijo svoj davek na nohtih, zato si pri čiščenju vselej nadenite rokavice, ki so danes na voljo prav v vsaki trgovini. Je vaš izgovor, da so rokavice okorne in z njimi ne morete tako učinkovito čistiti kot z golimi rokami? Morda uporabljate napačno velikost, rokavice, ki se vam bodo tesno prilegale, vas pri opravilih ne bodo prav nič ovirale. 

Črte in brazde vzdolž nohta lahko nakazujejo pomanjkanje magnezija. Foto: Shutterstock
Črte in brazde vzdolž nohta lahko nakazujejo pomanjkanje magnezija. Foto: Shutterstock

Ne zaužijete dovolj zdrave hrane 

Nohti so tako kot lasje odraz našega celostnega zdravja, zato je njihova krhkost lahko posledica tega, da ne prejemajo dovolj hranilnih snovi. Če so vaši nohti pusti, vam primanjkuje vitamin B in folatov. Če so mehki, lahko proizvodnjo keratina pospešite z živalskimi beljakovinami. Če se pogosto lomijo ali cepijo, potrebujejo železo in vitamin C (ta je namreč ključen za absorpcijo železa v kri) in esencialne maščobne kisline. Če vzdolž vaših nohtov potekajo brazde, pa lahko to rešite z vnosom magnezija. Ameriška študija je denimo pokazala, da se je struktura nohtov ljudem, ki so uživali mandlje (dober vir magnezija), popravila in so bili po tem bolj gladki. 

Poskrbite torej, da zaužijete dovolj sveže zelenjave in sadja, polnozrnatih ogljikovih hidratov, stročnic, beljakovin in oreščkov. Obstaja seveda tudi kopica prehranskih dodatkov, namenjenih prav zdravju nohtov (in las), a bo za vaše celovito zdravje telesa dobro, da prevetrite svoje prehranjevalne navade in sprejmete bolj zdrave vsakodnevne odločitve.  

PREBERITE ŠE -> Lažne obljube o hialuronski kislini in drugi miti, ki jim nasedamo, ko kupujemo kozmetiko

Obiščite dermatologa 

Če boste poskusili v svoj vsakdan vpeljati vse zgoraj naštete pozitivne navade, pa se zdravje in videz vaših nohtov vseeno ne bosta izboljšala, je čas, da obiščete dermatologa. Stanje nohtov lahko namreč poslabšajo tudi različne bolezni, zato ne spreglejte znakov, ki vam jih pošilja vaše telo. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte